Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ερώτηση με θέμα «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας»

Ερώτηση Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς, Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Π. Μηταράκη και Υγείας, κ. Β. Κικίλια με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνoϊού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας»
Κύριοι Υπουργοί,
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση φαίνεται πως αντιδρά καθυστερημένα στην αντιμετώπιση του κορωνoϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας, οι οποίες λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Για το φερόμενο ως πρώτο κρούσμα στη Δομή της Ριτσώνας, σας έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση την 1η Απριλίου. ‘Έκτοτε η εξέλιξη των γεγονότων ήταν ταχεία.

Κάποιες από τις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας συγκεντρώνουν τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό διαβιούντων προσώπων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή στη χώρα, προορίζονται δε να φιλοξενήσουν και ανθρώπους από τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας στα νησιά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που δεν έχουν διαψευστεί επισήμως, στις 2 Απριλίου ανευρέθησαν άλλα 23 άτομα προσβεβλημένα από τον ιό στην ίδια δομή, ενώ την μεθεπόμενη, στις 3 Απριλίου, φιλοξενούμενοι εκεί αλλοδαποί εγκατέλειψαν τη δομή και η ΕΛΑΣ ανέλαβε τον εντοπισμό τους. Στις 5 Απριλίου σημειώθηκε αντίστοιχο κρούσμα προσβολής από τον ιό στη Δομή της Μαλακάσας.

Η κυβέρνηση έθεσε αυτές τις δύο δομές σε 14ήμερη καραντίνα. Πέραν τούτου, δημοσιεύματα αλλά και μαρτυρίες σε βραδυνή τηλεοπτική εκπομπή (Kontra Chanel, 7/4/2020), αναφέρουν έλλειψη ιατρικών ελέγχων, έλλειψη μασκών και γαντιών, αδυναμία απομόνωσης των κρουσμάτων, αδυναμία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ, καθώς στην περίπτωση της Ριτσώνας υπήρξαν περιπτώσεις φιλοξενούμενων εκεί αλλοδαπών που δεν δέχθηκαν τον ιατρικό έλεγχο κ.α.

Με λίγα λόγια, από την ειδησεογραφία προκύπτει μια άκρως ανησυχητική εικόνα απουσίας σχεδίου αντιμετώπισης του ιού στις Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί

1. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση κρουσμάτων κορωνοϊού στις 28 Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας στη χώρα; Ποιο είναι το πρωτόκολλο ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων που έχετε θέσει σε εφαρμογή, το οποίο σε δημοσιεύματα αναφέρεται ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης “όπου χρειαστεί εάν υπάρξει κρούσμα σε προσφυγική δομή”;

2. Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, για τη σύσταση σταθερών υγειονομικών μονάδων σε όλες τις δομές, τη διενέργεια καθημερινών δειγματοληπτικών ελέγχων, την παροχή προστατευτικού υλικού, την επαρκή ενημέρωση των διαβιούντων στις δομές και τη δημιουργία μονάδων απομόνωσης, έστω προσωρινών;

3. Σε ποιές ειδικότερες ενέργειες και μέτρα θα προβείτε για τον εντοπισμό του ιδιαιτέρως ευάλωτου πληθυσμού, με στόχο να προστατευτούν από τη διάδοση του κορωνοϊού πρόσφυγες και μετανάστες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις καθώς και οι οικογένειές τους που διαβιούν στις δομές φιλοξενίας; Ποιές από τις προτάσεις που σας έχει καταθέσει η Εθνική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με την από 8 Απριλίου 2020 επιστολή της προτίθεστε να υλοποιήσετε;

Παρακαλώ για την ενημέρωση της Βουλής να προσκομιστεί αντίγραφο του πρωτοκόλλου - σχεδίου ενεργειών πρόληψης και διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές Προσωρινής Υποδοχής και Προσωρινής Φιλοξενίας

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Φώφη Γεννηματά

Γιώργος Καμίνης

Ανδρέας Πουλάς

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ιλχάν Αχμέτ

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χρήστος Γκόκας

Χάρης Καστανίδης

Μιχάλης Κατρίνης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Ευαγγελία Λιακούλη

Ανδρέας Λοβέρδος

Γιώργος Μουλκιώτης

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτρης Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γιώργος Παπανδρέου

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Γιώργος Φραγγίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.