Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

"Άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για δωρεάν περίθαλψη και προστασία του λαού"

Γράφει ο Κώστας Τσαουσίδης
Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ
Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ακολουθούν το δρόμο της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης της Υγείας, με αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κυβέρνηση ακόμα…

…δεν έχει προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ούτε έχει επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, θέτοντας τις υποδομές και το έμπειρο δυναμικό του κάτω από τον σχεδιασμό και την ευθύνη του κράτους,

…δεν έχει προμηθεύσει ακόμα όλα τα νοσοκομεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την αποφυγή ενδο-νοσοκομειακής μετάδοσης του ιού σε νοσηλευόμενους και προσωπικό,

Αντίθετα δίνει νέα «δώρα» ύψους 30 εκατ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, από τα λεφτά των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι διπλασιάζει την αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για κάθε ιδιωτικό κρεβάτι ΜΕΘ, από τα 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως!

Σ’ αυτό το έδαφος η αισχροκέρδεια απογειώνεται. Αρκεί και μόνο το γεγονός ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χρεώνουν από 100 έως και πάνω από 300 ευρώ το κάθε τεστ, για να στείλουν το δείγμα είτε στο Παστέρ είτε στην Ιατρική Σχολή. Δηλαδή χρεώνουν μόνο τη λήψη του δείγματος και όλη τη δουλειά την κάνει και πάλι το δημόσιο.

Και όλα αυτά:

Την ώρα που ήδη άνθρωποι ξεψυχούν αβοήθητοι στο σπίτι τους και η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα έπρεπε να είχαν «καθημερινή επικοινωνία με τον προσωπικό θεράποντα ιατρό», ο οποίος όμως δεν υπάρχει για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού. Πόσοι κάτοικοι στα χωριά του νομού, αλλά και στις πόλεις, έχουν οικογενειακό γιατρό, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στα Κέντρα Υγείας και σε αγροτικούς γιατρούς;

Την ώρα που εργατικές - λαϊκές οικογένειες για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και ψάχνουν εναγωνίως να βρουν ιδιώτη γιατρό, να τον πληρώσουν δύο και τρεις φορές, για να εξεταστούν και να παρακολουθούνται. Και πόσοι τελικά από τους Κιλκισιώτες έχουν τη δυνατότητα να προβούν έστω και σε αυτή τη λύση;

Την ώρα που χιλιάδες ογκολογικοί και άλλοι ασθενείς με χρόνια νοσήματα οι οποίοι έκλεισαν πριν από μήνες ραντεβού σε δημόσια νοσοκομεία για διαγνώσεις, χειρουργεία, θεραπείες κ.λπ. σε μια νύχτα έμειναν μετέωροι, με τον ιδιωτικό τομέα να «προσφέρει διέξοδο», έναντι αδράς αμοιβής πάντα. 

Και, βέβαια, για να μην ξεφύγει και κανένα ευρώ, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακόμα και ακραία παραδείγματα, όπως ιδιωτική κλινική – που εν μέσω αυτής της κατάστασης –πραγματοποίησε πάνω από δέκα αισθητικές πλαστικές επεμβάσεις.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη αντιμετωπίζοντας την έλλειψη άνω των 30.000 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Και στους οποίους – την ίδια στιγμή – τους αρνούνται να τους κάνουν διαγνωστικό τεστ.

Η απαράδεκτη συμφωνία κυβέρνησης - κλινικαρχών επιβεβαιώνει ότι, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια σε «κανονικές» συνθήκες, έτσι και σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, προτεραιότητα είναι τα κέρδη και όχι η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

Γι' αυτό εξάλλου η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και στο συγκεκριμένο θέμα συσκοτίζει την ουσία του ζητήματος και κινείται στην ίδια λογική με την κυβέρνηση: Εκφράζει την... κατανόησή του για τη μείωση του τζίρου των κλινικαρχών και αντιπροτείνει «μια μικρή αύξηση» ύψους 20% - 25% στις αποζημιώσεις τους (!).

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, βρίσκονται στην ίδια πλευρά και απέναντι από τις ανάγκες του λαού. Γι’ αυτό και έχουν στοιχηθεί πίσω από τη γραμμή της «ατομικής ευθύνης» και της «εθνικής ομοψυχίας». Για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες που άφησαν και αφήνουν το λαό μας απροστάτευτο και χωρίς όπλα μπροστά σ’ αυτόν τον «πόλεμο».

Γι’ αυτό απαιτείται ΤΩΡΑ και όχι ΜΕΤΑ να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Γιατί ΤΩΡΑ υπάρχει ανάγκη. ΜΕΤΑ θα είναι αργά.

Σ’ αυτό τον «πόλεμο» δεν έχουμε, λοιπόν, όλοι τον ίδιο αντίπαλο και δεν τον δίνουμε όλοι από τις ίδιες θέσεις. Είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των εργαζόμενων και του λαού.

Με την ευκαιρία, ας αναρωτηθεί ο καθένας μας: Είναι ή δεν είναι η ύπαρξη ενός σύγχρονου δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, που επέτρεψε στην Κούβα (μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα που βρίσκεται και σε εμπάργκο), όχι μόνο να έχει πολύ λιγότερα κρούσματα και νεκρούς, αλλά να μην έχει ελλείψεις σε γιατρούς, ΜΕΘ, υλικά, να μπορεί να παρέχει στο λαό της τα απαραίτητα μέσα, να καταφέρνει ακόμα και να στέλνει γιατρούς και φάρμακα σε άλλες χώρες.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι απαιτείται ΤΩΡΑ, η κυβέρνηση, να επιτάξει:
Όλες τις μεγάλες διαγνωστικές μονάδες και τα 350 ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ και όχι να «μισθώνει», με το αζημίωτο για το κεφάλαιο, μερικές δεκάδες από αυτά.
Το έμπειρο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, τον εξοπλισμό του, να εντάξει υποχρεωτικά τους ιδιώτες γιατρούς σε συγκεκριμένο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού.
Όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικέςκατευθύνσεις.

Μένουμε Δυνατοί! Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασία του λαού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.