Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Πάμε μια ωραία εικαστική εκδρομή με την ΤΕΧΝΗ Κιλκίς;

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου η ΤΕΧΝΗ
πάει εκδρομή
Επισκεπτόμαστε την έκθεση με τίτλο «τσίκι-τσίκι» με έργα του Αλέξη Ακριθάκη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., ξεναγούμαστε, απολαμβάνουμε και γεμίζουμε την ψυχή μας και μετά πάμε κάστρα για ουζάκι και ζωντανή μουσικούλα διότι και ο οίνος εφραίνει καρδίαν ανθρώπου.

Η έκθεση με τίτλο «τσίκι-τσίκι» του διεθνώς καταξιωμένου καλλιτέχνη πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, επικεντρώνεται σε εικαστικές δημιουργίες που ανάγονται από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και είναι φιλοτεχνημένες με μια από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του Ακριθάκη, που ωστόσο διαφοροποιείται από τη χαρακτηριστική τεχνοτροπία του.

Ο τίτλος «τσίκι-τσίκι» αποδόθηκε στη συγκεκριμένη σειρά από τον Κώστα Ταχτσή και διακρίνεται από τη σχολαστική επανάληψη μοτίβων από μαύρο μελάνι στο χαρτί.

Ένα πολύ προσωπικό στυλ συγκεκριμένης τεχνοτροπίας όπου κυκλάκια, γραμμούλες, καμπύλες και αλλά πολλά ευρηματικά σχήματα αναπαράγονται σε έναν αέναο πολλαπλασιασμό, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι ίδια, ενώ στην πραγματικότητα, αν κάποιος τα παρατηρήσει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι μοιάζουν απλώς, δεν είναι ταυτόσημα.

Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε διακρίνει την ιδιοφυΐα του ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν ο καλλιτέχνης μοιραζόταν με τον Ταχτσή μία από τις σοφίτες του περίφημου Κτιρίου Καλλιγά στο Σύνταγμα και εμπλούτιζε με σχέδια του το θρυλικό λογοτεχνικό περιοδικό «Πάλι», του οποίου ο διανοητής και ποιητής ηγούνταν.

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας, επιμελητής της έκθεσης, μαζί με την κόρη του καλλιτέχνη Χλόη Geitmann-Ακριθάκη, αφιέρωσε έναν χρόνο ερευνώντας τα «τσίκι-τσίκι».

Μεταξύ άλλων μιλώντας για τον Ακριθάκη λέει: “Όταν είμαστε παιδιά, παρατηρούμε αλλιώς, και κυρίως συγκρατούμε στη μνήμη μας περισσότερα. Αυτή η ευαισθησία που έχεις ως παιδί και τη χάνεις μεγαλώνοντας εκείνος δεν τη χάνει, συνεχίζει να την έχει. Και ως καλλιτέχνης κάνει πολύ ωραία πράγματα. Γενικά, ο Ακριθάκης έχει μια τάση να κάνει τα έργα του κάπως τραγικά και την εμφάνισή τους ευδιάθετη, καλυμμένη με τα αντίθετά τους.

Δεν ήταν στρατευμένος καλλιτέχνης, αλλά όλα του τα έργα είναι πολιτικά. Όλα δείχνουν τη στάση ζωής ενός ανθρώπου που έχει έναν προβληματισμό σε σχέση με το τι δίνεις και τι παίρνεις, που αυτό είναι πολιτική. Κοιτάς τα έργα του και ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου, χωρίς να έχει σημασία αν αυτό που κοιτάς είναι μεγάλο ή μικρό. Είναι από μόνο του ωραίο! Δεν είναι φορτωμένα με πολλά αρνητικά συναισθήματα, ο Ακριθάκης δεν δείχνει το τέλος − μάλλον την αρχή. Πηγή: www.lifo.gr

Μετά λοιπόν την πνευματική τροφή θα μας περιμένει στην ταβέρνα “Γεντί” στα κάστρα η ζωοδότρα τροφή και ο οίνος για ένα όμορφο μουσικό παρεϊστικο απόγευμα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6946 595220 κ.Σοφία Κεσίδου και στο e-mail της Τέχνης texni-kilkis@hotmail.gr

Ξεκινάμε από την πλατεία Ειρήνης στις 11.30 το πρωί. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.