Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Κατάλληλη η περιοχή του μύλου Σαμαρά στο Κιλκίς για κατασκευή δικαστικού μεγάρου

Γράφει ο Ανδρέας Κεσίδης
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσους απασχολεί το εάν θα γίνει η όχι δικαστικό μέγαρο στην πόλη μας, όπως επίσης θα ήταν μωρία από μέρους μου να εκφέρω οποιαδήποτε άποψη για το εάν, η φημολογούμενη μέχρι χθες και ποιο συγκεκριμένη θέση σήμερα, που υιοθετεί την περιοχή του μύλου Σαμαρά ως ενδεδειγμένη για την κατασκευή δικαστικού μεγάρου είναι κατάλληλη.


Εκείνο όμως για το οποίο ως πολιτικός μηχανικός μπορώ να εκφέρω άποψη είναι ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι πολέμιοι της κατασκευής του δικαστικού μεγάρου στην συγκεκριμένη οικοπεδική έκταση των μύλων του Σαμαρά είναι αβάσιμοι.

Πρέπει να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο με χαρακτηρισμό του χώρου αυτού ως δικαστικό μέγαρο και ενδεχόμενη τροποποίηση του ΓΠΣ (Γενικό πολεοδομικό σχέδιο) είναι η βασική θέση την οποία επικαλούνται και το δυστύχημα είναι ότι αυτή την θέση στηρίζουν και κάποιο συνάδελφοι μηχανικοί, χωρίς να έχουν άδικο γιατί όντως μία πρώτη ανάγνωση της νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη γιατί μας διαφεύγει το γεγονός ότι στο ΓΠΣ γίνεται αναφορά στις κεντρικές λειτουργίες πόλης μία από τις οποίες είναι και η δημόσια διοίκηση όπως λέει το αρχικό διάγραμμα του 87.

Από τις χρήσεις γης που διέπουν τις κεντρικές λειτουργίες το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο έχει το πλεονέκτημα – χαρακτηρισμό να ανήκει σε αυτό που προαναφέρθηκε δηλαδή στις κεντρικές λειτουργίες πόλης. Άρα ο φορέας στον οποίον θα παραχωρηθεί που μάλλον θα είναι το ταμείο δικαστών, μπορεί να ανεγείρει κτίριο.

Ο προβληματισμός λοιπόν δεν είναι αν πρέπει να τροποποιηθεί ρυμοτομικό η το ΓΠΣ αλλά μετατοπίζεται στο εάν το δικαστικό μέγαρο αποτελεί κτίριο δημόσιας διοίκησης, ερώτημα που κάθε άλλο μπορεί να απαντηθεί η να προβληματίσει τον τεχνικό κόσμο και κατά συνέπεια εφόσον στο ΓΠΣ η οικοπεδική έκταση των μύλων του Σαμαρά εντάσσεται στις κεντρικές λειτουργίες πόλης, ισχύουν οι κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

Εξάλλου υπάρχει και το προηγούμενο στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου ο οικοπεδικός χώρος που ανεγέρθηκε το δικαστικό μέγαρο είναι χαρακτηρισμένος και ανήκει στις κεντρικές λειτουργίες πόλης.

Πέραν τούτου όμως, ποιος αμφιβάλει ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα ενός κράτους δικαίου και καταφύγιο του πολίτη, ιδίως σε εποχές κρίσης, ότι για τη σωστή λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους δικαίου είναι θεμελιώδους σημασίας να διαφυλάσσεται το κύρος της Δικαιοσύνης, ώστε αυτή να παραμένει ψηλά στη συνείδηση των πολιτών. Ποιος αμφιβάλλει ότι τα κτίρια όπου απονέμεται η δικαιοσύνη και ασκούν το λειτούργημά τους οι συλλειτουργοί της (δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι) είναι σημαντικό να εμπνέουν σεβασμό και να ενισχύουν το κύρος της;

Νομίζω κανείς και κατά συνέπεια περί της αναγκαιότητας η όχι ανέγερσης δικαστικού μεγάρου ουδείς αμφιβάλει πράγμα που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να υποπτεύεται ότι λόγοι σκοπιμότητας μπορεί να προκαλούν η να προκαλέσουν τυχόν αντιδράσεις.

«όπερ έδει δείξαι» είναι η μαθηματική φράση που χρησιμοποιήθηκε από τον Ευκλείδη για να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζητείται να αποδειχτεί, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου είναι αυτό που θα κριθεί στο μέλλον.

Εάν πετύχει το αποτέλεσμα θα το καρπωθεί η κοινωνία, εάν αποτύχει την αποτυχία θα χρεωθούν όλοι που ασχολούνται με τα κοινά, όπου και εάν ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.