Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

ΠΟΕΔΗΝ: Κατάθεση υπομνήματος στον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας

Σε κατάθεση υπομνήματος στον Πρωθυπουργό της χώρας και στην Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ στο εγκαίνια της ΔΕΘ 2019.
Γίνεται λεπτομερή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το υπόμνημα

"Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί,
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και σε χρηματοδότηση, έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Το ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να διακομίζονται περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, και να προσέρχονται πάνω από 1000 άτομα στις εφημερίες των 3 μεγάλων νοσοκομείων (ΑΧΕΠΑ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ) με μειούμενο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση.

Όσοι ασθενείς δεν έχουν οικονομική δυνατότητα προσέρχονται στις εφημερίες των νοσοκομείων περιμένοντας ως και 10 ώρες. Διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι και όχι γιατροί!!! Κινδυνεύουν οι ασθενείς επειδή δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή τους (π.χ. Γεννηματά).

Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ερειπώνουν. Δεν συντηρούνται ,ούτε ανακαινίζονται. Φύλαξη δεν υπάρχει στις περισσότερες μονάδες υγείας. Τα περιστατικά βίας κάθε ημέρα και περισσότερα.

Ασθενείς περιμένουν 1 χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών από ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μεγάλος κίνδυνος για τους ασθενείς ( π.χ. Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, ΑΧΕΠΑ).

Λειτουργούν τμήματα, με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων. Κατεστραμμένος ο Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Στάζουν οι οροφές των κλινικών (π.χ. ΑΧΕΠΑ, Κιλκίς). Εφημερεύοντα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (Αγ. Δημήτριος, Νάουσα).

Σε άλλα Νοσοκομεία παρότι υπάρχει Αξονικός, είναι κλειστός σε πολλές βάρδιες λόγω έλλειψης Προσωπικού (π.χ. Κιλκίς). Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούργιος Αξονικός αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αργοπορία στην αδειοδότηση από τον Δημόκριτο. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Αγ.Δημητρίου εξασφάλισε μαστογράφο αλλά η Διοίκηση δεν το δέχθηκε. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με έναν παλαιό που είναι για τα σκουπίδια.

Μεγάλες ελλείψεις σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τμήματα ζωτικής σημασίας Νοσοκομείων είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού (Νάουσα, Γουμένισσα, Γιαννιτσά). Το Νοσοκομείο Σερρών είναι στα όρια της κατάρρευσης λόγω τραγικών ελλείψεων γιατρών. Νοσοκομεία έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα, λόγω έλλειψης Προσωπικού (Γουμένισσα, κλπ.).

Κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού (8 κλίνες Παπαγεωργίου). Υπολειτουργεί η ΜΕΘ 4 κλινών στο Πολύγυρο. Μόνο 3 κλίνες ΜΕΘ στη Βέροια. Σταμάτησαν ακόμη και φυσιολογικοί τοκετοί (Έδεσσα)

Μεγάλες ελλείψεις σε Τραυματιοφορείς (π.χ. Βέροια κλπ.). Τραγική κατάσταση.

Οι νοσηλευτές που στηρίζουν τα νοσοκομεία έχουν μέσο όρο ηλικίας 45- 55 ετών, με 25-35 χρόνια προϋπηρεσίας σε κυκλικό ωράριο κι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω ελλείψεων καλύπτουν σ’ ένα ωράριο και δύο τμήματα. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια σε ΜΕΘ (Έδεσσα) ή ένας για 40 ασθενείς στις κλινικές. Ένας τραυματιοφορέας για ολόκληρο νοσοκομείο.

Λιγοστοί βοηθοί θαλάμων, εργάτες, καθαριστές, προσωπικό πλυντηρίων-ιματισμού. Οι λιγοστοί νοσηλευτές αναγκάζονται να καλύψουν κι αυτές τις ελλείψεις.

Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία. Όλες οι τεχνικές εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες ( ιδιωτικοποίηση και της τεχνικής υπηρεσίας)

Οι ασθενείς με εξιτήριο που πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στην οικία τους, παραμένουν σε αναμονή πολλές επιπλέον ημέρες στο νοσοκομείο (κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση κόστους νοσηλείας, δεν απελευθερώνονται τα πολύτιμα κρεβάτια) Αναγκάζονται όσοι μπορούν οικονομικά να καλέσουν το ΛΕΥΚΟ ΤΑΞΙ.

Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, φύλαξη, υλικά. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος, μια γενική αίματος.Σκουριάζουν πανάκριβα μηχανήματα. Σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ κινδυνεύουν οι ζωές ασθενών έκτακτων περιστατικών.

Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 300 οργανικά κενά παρά τα μπαλώματα με ΟΑΕΔ και επικουρικούς. Μεγάλες καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων (άργησε να εγκριθεί η προκήρυξη προεκλογικά) με αποτέλεσμα μόλις το 60% των χειρουργικών αιθουσών να λειτουργούν κατά μέσο όρο. Εξακολουθεί να εφημερεύει τις μισές ημέρες χωρίς δορυφόρο νοσοκομείο και οι αναμονές στα ΤΕΠ φτάνουν 4-7 ώρες. Η επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού υπολείπεται της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας και σημειώνονται καθυστερήσεις που αναγκάζουν το νοσοκομείο να χρησιμοποιεί διαθέσιμα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για εξόφληση προμηθευτών προκειμένου να μην μείνει απλήρωτο το προσωπικό. 8 κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ : Σοβαρές ελλείψεις που φθάνουν και 40% των οργανικών θέσεων στους τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. 1 τραυματιοφορέας σε απογευματινή βάρδια για κάθε κτίριο ( 3) σε νοσοκομείο 800 κλινών. Μεγάλη και η έλλειψη νοσηλευτών καθώς και αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα από τις 9 πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων να λειτουργούν μόνο οι 5 εδώ και χρόνια. Πολύ μειωμένη η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου. Μεγάλη αναμονή ασθενών ως ένα χρόνο στις λίστες χειρουργείων.

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: Η πολύ χαμηλή χρηματοδότηση του νοσοκομείου έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή έλλειψη ειδικού υλικού, με κίνδυνο ζωής ασθενών, σε νοσοκομείο πολύ υψηλών παροχών υγείας και με προσέλευση στις εφημερίες 800 ασθενών. Μόνο με δωρεές ανακαινίζονται κάποια τμήματα. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με τριτοκοσμικές συνθήκες άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών κι εργαζομένων. Παλιός καταστραμμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οροφές κλινικών που στάζουν, κ ά.. Οι βοηθητικές οργανικές υπηρεσίες τείνουν να καταργηθούν και ιδιωτικοποιούνται. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό και τραυματιοφορείς φθάνει στο 40%. Το νοσοκομείο παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων δεν φυλάσσεται πολλά χρόνια και έγινε μόνιμο στέκι παραβατικών στοιχείων με μεγάλη επικινδυνότητα για ασθενείς και εργαζόμενους.

ΜΕΘ Καρδιοθωρακοχειρουργικής: Σοβαρή η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εδώ κι ένα χρόνο από το 2018 , οι νοσηλευτές μειώθηκαν από 18 σε 12 , 11 νοσηλευτές σε κυκλικό ωράριο . Η εν λόγω μονάδα έχει 6 κλίνες και σύμφωνα με απόφαση της 256η ολομέλειας ΚΕΣΥ ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός Νοσηλευτών ανά κλίνη είναι 4 και προβλέπονται 24 άτομα για μονάδα 6 κλινών.

Επειδή παραβιάζεται συστηματικά κάθε έννοια ασφαλούς λειτουργίας της μονάδος ΜΕΘ λόγω σοβαρής υποστελέχωσης, υπάρχει κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, κίνδυνος πρόκλησης επαγγελματικού ατυχήματος λόγω εντατικοποίησης και ψυχολογικής, σωματικής επιβάρυνσης για όλους τους εργαζόμενους στη μονάδα.

ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ : Ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό 30% περίπου. Στις εφημερίες τη διοικητική εργασία την κάνουν οι νοσηλευτές παρά το φόρτο εργασίας τους κι ο φύλακας κάνει και τον τηλεφωνητή. Χαμηλή χρηματοδότηση του νοσοκομείου για υλικοτεχνική συντήρηση και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει κι ο μαστογράφος είναι πολύ παλιός κι όχι ψηφιακός. Ο σύλλογος εργαζομένων με το σύλλογο φίλων ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ εξασφάλισαν με δωρεά έναν μεταχειρισμένο ψηφιακό μαστογράφο πολύ πιο καινούργιο και σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά η διοίκηση δεν το δέχτηκε. Έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, στα πλυντήρια εργάζεται μόνο ένας υπάλληλος.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μεγάλες οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό ,τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. 70 εργαζόμενοι είναι με κοινωφελή προγράμματα και λήγει η θητεία τους.

ΨΥΧ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ: Μεγάλη η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, 50% έλλειψη σε τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό. Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα κτίρια που είναι πολύ παλιά είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.

ΓΝ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ: Μεγάλη η έλλειψη σε προσωπικό σε όλους τους κλάδους σε ποσοστό 40%. Τα κενά καλύπτονται μερικώς, από 100 άτομα εκπαιδευόμενους και κοινωφελή προγράμματα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες , αλλά λήγει η θητεία τους. Σοβαρά κτιριακά προβλήματα λόγω επέκτασης κι ανάπτυξης τμημάτων, ασφυκτική κατάσταση για ασθενείς , μη λειτουργικοί οι χώροι για τους εργαζόμενους. Από τον Μάρτη του 2018 είναι απλήρωτα οι ώρες υπερεργασίας (δεδουλευμένα) 38 εργαζομένων

ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ: Νοσοκομείο αχούρι. Ο αξονικός τομογράφος ( ο μοναδικός στο νομό ) δε λειτουργεί όλο το 24ωρο , λόγω έλλειψης ακτινολόγων και χειριστών. Δε λειτουργεί ο μαστογράφος ο ορθοπαντογράφος. 1 τραυματιοφορέας σ’ ολόκληρο το νοσοκομείο τη νύχτα λόγω έλλειψης Σοβαρές ελλείψεις σε μαιευτικό προσωπικό, όπως και β. θαλάμων, τραπεζοκόμες, διοικητικών και τεχνικών υπαλλήλων. Δυσλειτουργία κλινικών χειρουργικής, παιδιατρικής, ψυχιατρικής, ουρολογικής, λόγω έλλειψης ιατρών. Η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για συντήρηση υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμού.

ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Ο Γυναικολόγος και ο Παιδίατρος τις μισές μέρες του μήνα καλύπτουν εφημερίες στο Κιλκίς. Ένας καρδιολόγος, ένας χειρουργός μόνο. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Από τους πέντε τραυματιοφορείς εν ενεργεία είναι μόνο τρεις σε κυκλικό ωράριο. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων και της ελλιπής χρηματοδότησης , έχουν υποβαθμιστεί οι υπηρεσίες του παραμεθόριου κι απόμακρου νοσοκομείου που καλύπτει ανάγκες μεγάλου πληθυσμού.


ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ : Τραγικές ελλείψεις σε τραυματιοφορείς (λόγω φυγής σχολικών φυλάκων). Απουσία φύλαξης νοσοκομείου, υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Της νέας πτέρυγας που θα στεγάσει εντατική μονάδα με οκτώ κρεβάτια έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση 8 μήνες λόγω χρηματοδότησης. Έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ (μόνο 3 έχει).

ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο. Με οργανική θέση μόνο τέσσερις τραυματιοφορείς και τρεις β. θαλάμου. Οι υπόλοιπες 15 θέσεις καλύπτονται από επικουρικούς και κοινωφελή προγράμματα που λήγει η θητεία τους. Οι τρεις μόνο αναισθησιολόγοι καλύπτουν και τη Βέροια ,τα Γρεβενά και τη Σαντορίνη. Έλλειψη νοσηλευτών 40%. Κλειστή η μαιευτική λόγω έλλειψης ιατρών. Δύο ακτινολόγοι μόνο, δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Φύλαξη δεν υπάρχει. Δύο ασθενοφόρα μόνο για Βέροια, Αλεξάνδρεια, Νάουσα. Εξαιτίας έλλειψης πληρώματος ασθενοφόρων δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες και οι ασθενείς με εξιτήριο που χρήζουν μεταφορά με ασθενοφόρο παραμένουν στο νοσοκομείο ως και μια εβδομάδα, με κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση των νοσηλειών και δέσμευση κρεβατιού.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Σοβαρή έλλειψη ιατρών, όπως Ουρολόγων, Νευρολόγων, Ορθοπεδικών, με άμεση επίπτωση στη δυσλειτουργία των κλινικών. Δεν καλύπτονται οι εφημερίες. Η αναμονή για Οφθαλμολογικά χειρουργεία φθάνει ως 12 μήνες. Μεγάλη και η έλλειψη στους τραυματιοφορείς 50% ( έφυγαν 4 σχολικοί φύλακες )και στο βοηθητικό προσωπικό .

ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ: Η Μαιευτική κλινική παραμένει κλειστή. (2 επικουρικοί γιατροί μόνο) λειτουργεί μόνο πρωί για επείγοντα, τα οποία στη συνέχεια διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Τοκετοί δεν γίνονται. Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες μαιευτήρες. 3 ακτινολόγοι μόνο, δε καλύπτονται οι εφημερίες. Σοβαρές οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, τραυματιοφορείς 50%, νοσηλευτικό 40%, βοηθητικό προσωπικό, με άμεση συνέπεια σε υπολειτουργία τμημάτων. Η ΜΕΘ με τρία κρεβάτια , λειτουργεί με ένα νοσηλευτή στη βάρδια. Σ’ επιπλοκή δύο ασθενών (που είναι καθημερινό) ο 1 νοσηλευτής στη βάρδια , πρέπει να επιλέξει ασθενή σε προτεραιότητα. Φύλαξη νοσοκομείου δεν υπάρχει.

ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Το νοσοκομείο καλύπτει όλη τη Χαλκιδική , με τουρίστες που φθάνουν κι ένα εκατομμύριο το καλοκαίρι. Ωστόσο εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς ως 50%. Άνοιξε έπειτα από 4 χρόνια που ήταν έτοιμη η εντατική μονάδα ΜΕΘ, αλλά είναι υποστελεχωμένη και υπολειτουργεί. Εξαιτίας της υποστελέχωσης δεν ανοίγει και η νέα πτέρυγα των επειγόντων που είναι έτοιμη εδώ και 4 χρόνια. Σοβαρή η έλλειψη και σε βοηθητικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει Φύλαξη νοσοκομείου.

ΓΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ: Δεν λειτουργεί ακόμη ο καινούργιος μοναδικός ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ λόγω έλλειψης προσωπικού , εκπαίδευσης κι αδειοδότησης από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ παρά τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας. Η Μαιευτική και η Ψυχιατρική κλινική λειτουργούν οριακά κι επικίνδυνα λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Από τους τρείς φύλακες σε κυκλικό ωράριο, ο ένας εξυπηρετεί την ψυχιατρική κλινική ως φύλακας ασθενών και βοηθάει και τη νοσηλεύτρια

ΨΥΧ.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ: Μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (βοηθοί, μάγειρες κλπ.), σε Κοινωνικούς Λειτουργούς και Εργοθεραπευτές. Οι Μονάδες λειτουργούν στις βάρδιες με Νοσηλευτικό κάτω από τα όρια ασφαλείας. Ελάχιστη χρηματοδότηση των δομών για τη συντήρησή τους. Χωρίς οργανισμό οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Κ.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ : Κ. Υγείας σε απόμακρη περιοχή , που καλύπτει ως και 1 εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτες για τα Λουτρά POZAR ετησίως . Το κτίριο του Κ. Υγείας παραμένει στην ίδια άθλια κατάσταση, παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων χρόνια. Μόνο 2 γιατροί καλύπτουν τις εφημερίες, στη βάρδια ένας μόνο. Αν συνοδεύσει ένας γιατρός τροχαίο , ή διακομιδή και υπάρχει κι άλλο συμβάν ασθενούς επείγον, δεν υπάρχει 2ος γιατρός να συνοδεύσει και το Κ. Υγείας μένει ακάλυπτο ώρες. Δεν υπάρχει παιδίατρος, μόνο 2 γιατροί κάνουν πρωινά ιατρεία με προσέλευση 150 ασθενών ημερησίως. Το ασθενοφόρο δεν έχει πλήρωμα, έχει μόνο οδηγό. Δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Παλαιός απαρχαιωμένος εξοπλισμός, δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ακτινολογικό.

Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τα Κ.Υ. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς τους περισσότερους μήνες του χρόνου , λόγω τουρισμού που φθάνει 1 εκατομμύριο ετησίως.

Κ.Υ ΑΓ .ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Δεν υπάρχει Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Φύλακες.

6 νοσηλευτές μόνο σε κυκλικό ωράριο. Έλλειψη ιατρών.

Κ.Υ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Ο Μικροβιολόγος εφημερεύει στο ΓΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ. Στο μικροβιολογικό υπάρχει μία μόνο παρασκευάστρια, το οποίο κλείνει όταν έχει άδεια. 1 μόνο διοικητικός υπάλληλος. Φύλακες δεν υπάρχουν, ενώ το Κ. Υγείας βρίσκεται σε μακρινή ορεινή περιοχή.

Κ. Υ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : Μεγάλη έλλειψη σε γιατρούς, (βοηθάνε οι γιατροί από το Κ.Υ. Μουδανιών) .1 Διοικητικό υπάλληλο που έδωσε για να εξυπηρετήσει ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Φύλακες δεν υπάρχουν. Το ακτινολογικό μηχάνημα που επισημαίνει χρόνια το Κ.ΥΓΕΙΑΣ ακόμη δεν υπάρχει, σε περιοχή που έχει τους περισσότερους τουρίστες, με πολλά ατυχήματα και καλύπτει όλο το πρώτο πόδι ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ. Αναγκάζονται οι ασθενείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα.

Κ.Υ. ΚΑΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δεν έχει ακτινολόγο, 1 χειριστής μόνο κι όταν έχει άδεια κλείνει το ακτινολογικό. Φύλαξη δεν υπάρχει. Λόγω χαμηλής χρηματοδότησης δεν συντηρείται το κτίριο και υπάρχει έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κ.Υ. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν έχει ακτινολόγο. Δεν υπάρχει φύλαξη.

Κ.Υ. ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν υπάρχει Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος, Φύλακες. 5 νοσηλευτές μόνο σε κυκλικό ωράριο

Κ.Υ. ΣΕΡΡΩΝ: Ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, χαμηλή χρηματοδότηση για υλικοτεχνική συντήρηση κι εξοπλισμό. Έλλειψη σε πλήρωμα ασθενοφόρων. Τα ασθενοφόρα είναι πάρα πολύ παλιά και δε συντηρούνται λόγω χρηματοδότησης.

Με τα ψέματα δεν ανατάσσεται η κατάσταση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας. Τα προβλήματα που ζήσαμε εφέτος το καλοκαίρι στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Προνοιακές Μονάδες, το ΕΚΑΒ αποδεικνύουν ότι τα ψέματα έχουν «κοντά ποδάρια».

Και όμως ουδέποτε στα χρόνια των Μνημονίων έγινε σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και αντιμετώπισης των παθογενειών που προκαλούν την κατάρρευση του συστήματος. Φτάσανε σε σημείο να σταματήσουν να δίνουν στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας (esynet) για να συσκοτίζουν την πραγματική εικόνα.

«Πρωτογενής αιτία» της τραγικής κατάστασης του συστήματος είναι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας. Με 4,7% κατά ΟΟΑΣΑ ή 5,2% κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση που είναι το ύψος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί το σύστημα.

Ο μέσος όρος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ που κατά παραδοχή των κυβερνήσεών τους και των επιστημονικών μελετών που εκδίδονται εκεί δεν φτάνουν.

Ως εκ τούτω λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν ειλικρινείς δεσμεύσεις από την Κυβέρνηση ότι θα διατεθούν επιπλέον πόροι στο σύστημα, προερχόμενοι από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η Δημόσια Υγεία στη χώρα μας δεν παρέχεται δωρεάν στους πολίτες. Πληρώνουμε 6% Υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις, αμέτρητους φόρους οι οποίοι σε ένα Κράτος Δικαίου θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά και οι υπόλοιποι να επιστρέφουν στους πολίτες, χρηματοδοτώντας τα κοινωνικά αγαθά, τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Πέραν των εισφορών και των φόρων, οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους πάρα πολλά χρήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες (Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, απογευματινά ιατρεία κλπ.)

Οι υπηρεσίες μετατρέπονται ραγδαία σε ανταποδοτικές, ανταγωνιστικές γι’ αυτό και οι Ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι 3,5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χωρών Ε.Ε. 1% του ΑΕΠ).

Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος που μαρτυρούν την κατάστασή του, επιδεινώνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (αύξηση παιδικής θνησιμότητας, περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, μείωση του προσδόκιμου ζωής, υψηλό ποσοστό Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κλπ.).

Έχουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο διαθέτει 30.000 υπεραπαραίτητα νοσοκομειακά κρεβάτια αλλά 420 κλίνες ΜΕΘ (150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης Προσωπικού), 28 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, Γραμμικούς επιταχυντές, σχεδόν όλα από δωρεές αντί για 75 (λίστες αναμονής πάνω από το προσδόκιμο ζωής), 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές έκτακτων περιστατικών, διαφυγή πόρων στον Ιδιωτικό Τομέα), διαλυμένο Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (60% έχει ξεπεράσει το όριο ζωής).

Κτιριακές υποδομές απαράδεκτες (πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια ασθενών και Προσωπικού, μπάζουν νερά από παντού, δεν αντικαθίστανται καρκινογόνα πλακάκια αμίαντου κ.α.)

Υποτυπώδες είναι η φύλαξη των Υγειονομικών Μονάδων λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το 40% των χειρουργικών τραπεζιών δεν λειτουργούν. Λειτουργούν 600 χειρουργικά τραπέζια και 400 είναι κλειστά λόγω έλλειψης Προσωπικού.

Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το ένα έτος ακόμη και μετά την θεσμοθέτηση της λίστας χειρουργείων.

Οι περισσότεροι ασθενείς που χρήζουν προγραμματισμένο χειρουργείο ευρισκόμενοι στη λίστα χειρουργείων, χειρουργούνται τελικά ως έκτακτα περιστατικά αφού επιδεινώνεται η υγεία τους.

Μεγάλη η ταλαιπωρία ασθενών με καρκίνο για να εξασφαλίσουν τη θεραπεία τους, όπως επίσης και των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών να βρουν Μονάδα για αιμοκάθαρση. Δεν τολμάνε να φύγουν λίγες ημέρες από τον τόπο διαμονής γιατί δεν βρίσκουν Μονάδα να κάνουν αιμοκάθαρση.

Η ΠΟΕΔΗΝ με αρκετά Δελτία Τύπου ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις του Συστήματος Υγείας σε στελέχωση, σε χρηματοδότηση και κακοδιοίκηση. Το μόνιμο Προσωπικό στα χρόνια των Μνημονίων 2010-2019, μειώθηκε κατά 25.000 στα Νοσοκομεία.

1500 αποχωρούν από τα Νοσοκομεία κατ’ έτος προς συνταξιοδότηση ή άλλες αιτίες. Είχαμε μηδενικές προσλήψεις τα έτη 2018, 2019 στην Δημόσια Υγεία. 12.000 υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο τους έτους 2020. Για να μην κλείσουν Νοσοκομεία απαιτείται η ανανέωση όλων των συμβάσεων και γενναίο ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων πολύ πάνω σε αριθμό από τις αποχωρήσεις.

Με στοιχεία του Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας το έτος 2010 υπηρετούσαν 105.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Στις 31/3/2019 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.375. Στις 31/12/2014 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.533.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Στα Νοσοκομεία υπηρετούν σήμερα 60.660 εκ των οποίων 48.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και 12.160 ειδικευμένοι ιατροί. Άλλοι 1.200 θα προστεθούν από την προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό. Το 2010 στα Νοσοκομεία υπηρετούσαν 86.750 εκ των οποίων 16.000 γιατροί και 70.750 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν στα Νοσοκομεία 63.150 εκ των οποίων 49.150 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και 14.000 ιατροί. Με μετατάξεις, μετακινήσεις το μόνιμο προσωπικό των Νοσοκομείων μεταξύ 2015 – 2019 μειώθηκε κατά 7.000.

Οι 2.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας δεν φθάνουν. Ακόμη δεν προκηρύχθηκαν και βέβαια λόγω των πολυδαίδαλων διαδικασιών δεν προβλέπεται να αναλάβουν υπηρεσία πριν παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος. Άμεσα θα πρέπει να διωχθούν όλοι οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία που προσφέρουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και αμοιβές και να προσληφθεί ικανός αριθμός εργαζομένων συμβασιούχων που να καλύπτει τις υπηρεσίες στήριξης.

Πολλές χιλιάδες ρεπό οφείλονται στο Προσωπικό που εργάζεται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. Ένας ή δύο σε κάθε κλινική. Οι τραυματιοφορείς αποδεκατίστηκαν. Αντί για 5000 που είναι οι οργανικές θέσεις, εργάζονται στο σύνολο 2300 (μόνιμοι, έκτακτοι). Έφυγαν 526 τραυματιοφορείς πρώην σχολικοί φύλακες. Τον Φλεβάρη 2020. Φεύγουν άλλοι 820 τραυματιοφορείς ΟΑΕΔ, 180 με συνταξιοδότηση. Απομένουν 674.

Η κατάσταση για τους ασθενείς θα είναι αφόρητη στα ΤΕΠ, οι αναμονές θα εκτοξευτούν. Την διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ την κάνουν Διοικητικοί υπάλληλοι ή Νοσηλευτές αντί γιατρών.

Τρώνε ξύλο γιατροί Νοσηλευτές στα ΤΕΠ λόγω των πολύωρων αναμονών, αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να καλύπτουν τα κενά σε Προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό!!!

Η Κρατική Χρηματοδότηση των Δημόσιων Νοσοκομείων κάθε χρόνο μειώνεται στα χρόνια των Μνημονίων. Το όριο δαπανών παραμένει (1,5 δις ευρώ), παρότι αυξήθηκε η ζήτηση κατά 30%. Η κρατική χρηματοδότηση συρρικνώθηκε στα 786 εκ. ευρώ. Το έτος 2015 ήταν 1,5δις ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ έλαβε το έτος 2014 774εκ.ευρώ. Το έτος 2015 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2016 έλαβε 525,5εκ.ευρώ. Το έτος 2017 λαμβάνει 325,5εκ.ευρώ. Το έτος 2018 100εκ.ευρώ. Ελεύθερη πτώση εφέτος. Πως λοιπόν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία. Τι κάνει; Δεν είναι σε θέση να αγοράσει τις αναγκαίες Υπηρεσίες Υγείας για τους πολίτες και τις αγοράζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους. Τα βιβλιάρια Υγείας κατάντησαν κουρελόχαρτα. Οι πολίτες πληρώνουν τον συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή τον ιδιώτη γιατρό, πληρώνουν για τα φάρμακα (25% συμμετοχή, τη διαφορά μεταξύ γενόσημων και πρωτότυπων και ένα ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής).

Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει λειψά φάρμακα και υλικά ανά μήνα. Αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να αγοράζουν από τη τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).

Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει λεφτά στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) πάνω από ένα χρόνο. Πληρώνουν από τη τσέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφονται ποτέ!!! Ξεχνάει. Πολλοί Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και διαθέτουν πενιχρά εισοδήματα (συντάξεις) αναγκάζονται να παίρνουν τα φάρμακά τους μέρα παρά μέρα για να ανταπεξέλθουν. Τα αγοράζουν βερεσέ από τα φαρμακεία!!!

Οι ροές κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ προς τα Νοσοκομεία είναι πολύ κάτω των όσων εισπράττει. 700 εκ. ευρώ αναμένεται να δώσει εφέτος όπως και πέρυσι τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε δραστικά. Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας μειώθηκαν από 22,49δις ευρώ το έτος 2009 στα 14,7δις ευρώ το έτος 2018 (στοιχεία ΟΟΣΑ). Οι κατά κεφαλή δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη μειώθηκαν από 2.024 ευρώ το έτος 2009 στα 1.361ευρώ το έτος 2018 (στοιχεία ΟΟΣΑ).

Εξ’ αυτών το 55% είναι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας και το 45% Ιδιωτικές. Πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών.

Η κρατική χρηματοδότηση μηδενίζεται σταδιακά και οι υπηρεσίες υγείας θα πληρώνονται από τη τσέπη μας (υγειονομική εισφορά που θα αυξηθεί και απευθείας). Γι’ αυτό και φτιάχνονται τα κατάλληλα εργαλεία.

Η ΕΣΑΝ ΑΕ η οποία μεταβαπτίστηκε σε ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ. Α.Ε. Έργο της είναι η κοστολόγηση και η πώληση των Υπηρεσιών Υγείας, η Δημοσιονομική διαχείριση των Νοσοκομείων, η κατανομή των πόρων που προέρχονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για πρώτη φορά στο ΕΣΥ λειτουργεί Νοσοκομείο ως Ανώνυμη Εταιρεία, το Νοσοκομείο Σαντορίνης. Παραχωρήθηκε στην ΑΕΜΥ ΑΕ.150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία σε εμπορεύσιμο αγαθό.

Στηρίζουμε χωρίς αστερίσκους την Δωρεάν Περίθαλψη των Ανασφάλιστων (ν.4368/2016)

ΛΗΞΗΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 30/6/2019 1 δισ. ευρώ
1 Οκτώβρη αδειάζουν οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων και δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη καταρρέει. Η περίφημη εμβληματική μεταρρύθμιση καρκινοβατεί. Αντί 239 ΤΟΜΥ λειτουργούν 100 κυρίως με αλλαγή στις ταμπέλας (Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας).

Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά προσλήφθηκαν περίπου 600 γιατροί.

Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου. Επίσης βαπτίζουν σε ΤΟΜΥ σταδιακά όλες τις Μονάδες Υγείας της πρώην ΕΟΠΥΥ.

Ο οικογενειακός γιατρός είναι άλλο ένα φιάσκο της κυβέρνησης. Προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τελικά λιγότεροι από 1.000 έχουν συμβεβληθεί.

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από προσωπικό. Στις 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών υπηρετούν 2.800 εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 2.800. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Έως 2010 υπηρετούσαν 6.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.

50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια γενική αίματος, μια ακτινογραφία θώρακος.

Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. (Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένοι Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ). Σε 160 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 130 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 90 Δήμους δεν έχει Παιδίατρο.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Η Ψυχική Υγεία ψυχορραγεί. Οι Μονάδες οξέων περιστατικών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στις Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων αναπτύσσουν ράντζα περισσότερα των κλινών που διαθέτουν. Εισάγονται περιστατικά με εισαγγελική εντολή χωρίς να υπάρχει η υποδομή Νοσηλείας.

60% είναι οι εισαγωγές ψυχικά ασθενών με εισαγγελική εντολή εγκλεισμού εκ των οποίων το 30% επανεισαγωγές. Η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καρκινοβατεί. Οι κοινοτικές μονάδες αποασυλοποίησης που λειτουργούν με ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα είναι μόνο όσες έχουν αναπτύξει οι Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας.

ΕΚΑΒ
Όσα έγιναν εφέτος το καλοκαίρι στη Σάμο και γενικότερα στα νησιά ανέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα προεκλογικά κομματικά ρουσφέτια στην προκήρυξη διασωστών με το πρόγραμμα PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ που στέρησε 104 διασώστες κυρίως από τα νησιά. Προσλήψεις που πρέπει άμεσα να γίνουν από το ΑΣΕΠ. Τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν πάρτι στις δευτερογενείς διακομιδές.

ΠΡΟΝΟΙΑ
Οι Δημόσιες Προνοιακές Μονάδες Περίθαλψης κατέρρευσαν από τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη κονδυλίων.

Οι συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς.

Οι Νοσηλευτές καταλήγουν κατηγορούμενοι στα Δικαστήρια αν και δεν είναι ταχυδακτυλουργοί να μπορούν να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες σε 40 περιθαλπόμενα ανάπηρα παιδιά ή κατάκοιτους ηλικιωμένους, οι περισσότεροι με ψυχικές διαταραχές και όλοι χρήζουν ατομικής περιποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου (καθαριότητα, φαγητό, μπάνιο, προστασία κλπ.).

Σε κάθε Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, περιθάλπονται ταυτόχρονα χρόνιες παθήσεις, άτομα με ειδικές ανάγκες, ευπαθείς ομάδες, παιδιά για υιοθεσία που με βάση τις επιστημονικές ανάγκες θα έπρεπε να περιθάλπονται σε ξεχωριστές μονάδες.

Η κοινή Νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών μετατρέπει τις συνθήκες περίθαλψης και εργασίας σε «κόλαση». Η έλλειψη Μονάδων έχει αυξήσει τις λίστες αναμονής για περίθαλψη ατόμων που ανήκουν σε οικογένειες που δεν έχουν στον «ήλιο μοίρα». Η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε Προνοιακές Μονάδες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τον ένα χρόνο.

Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων πριν την κρίση ήταν 5.500. 1/1/2015 ήταν 4.000 το προσωπικό στις Μονάδες και 31/3/2019 ήταν 2.600 (μόνιμοι – επικουρικοί). Δεν έγινε καμία πρόσληψη παρά μόνο ελαχίστων επικουρικών, παρότι καθημερινά έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις και αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών.

Λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων δεν υπάρχουν προγράμματα αποιδρυματοποίησης. Αφέθηκαν στις Μ.Κ.Ο. με αμφίβολα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα.

Η Κυβέρνηση αφήνει να καταρρεύσουν οι Προνοιακές Μονάδες έχοντας κατά νου την ανάθεση της αποϊδρυματοποίησης των περιθαλπόμενων στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, για να λυμαίνονται οι ΜΚΟ τα κοινοτικά κονδύλια.

ΜΙΣΘΟΙ – ΒΑΕ
Οι Υγειονομικοί κατά μέσο όρο αμείβονται με 800 ευρώ το μήνα. Νεοδιόριστοι νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης λαμβάνουν 640€ το μήνα. 40% περικόπηκαν οι μισθοί μας τα χρόνια των Μνημονίων. Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θέλει νέα ρύθμιση για οριστική καταβολή του. Ζητάμε τον διπλασιασμό και την επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες. Δεν μας ενέταξαν στα ΒΑΕ. Επιβεβλημένη η ένταξή μας στα ΒΑΕ. 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο, αυτοάνοσα κ.λ.π.). Πάνω από τα 25 χρόνια υπηρεσίας όλοι οι νοσηλευτές πάσχουν από σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα. Πως είναι δυνατόν να εργαστούν έως τα 67 έτη και να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες.

Διεκδικούμε τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού μετά την άδικη απόφαση των Δικαστηρίων.

Διεκδικούμε την αύξηση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και την μείωση των ορίων ηλικίας.

Διεκδικούμε την έκδοση των συντάξεων σε πραγματικό χρόνο και όχι τρία χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.