Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Αγαθοπούλου στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής: «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»


Δελτίο τύπου Ε. Αγαθοπούλου
Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, συνεδρίασε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Η διάσταση του φύλου στην επιχειρηματικότητα». 


Οι φορείς που κλήθηκαν να ενημερώσουν τα μέλη της επιτροπής ήταν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος, ο Συνήγορος του Πολίτη για την Ίση Μεταχείριση, το Γραφείο Ισότητας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ και ο Οργανισμός για την Επαγγελματική Ενδυνάμωση των Γυναικών, WomenonTop.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της, η Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Αγαθοπούλου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την έμφυλη διάσταση της εργασίας και της επιχειρηματικότητας τονίζοντας αφενός τον άνισο πολλαπλά έμφυλο χαρακτήρα της εργασίας και αφετέρου την υποεκπροσώπηση των γυναικών στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και την ενασχόλησή τους με αυτήν με τομείς παραγωγικότητας έμφυλα καθορισμένους. 


Αναφέρθηκε στο μικρό αριθμό γυναικών, που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (17% οι γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, 29,7% οι άνδρες) και τον αντίστοιχα ελάχιστο αριθμό ελληνικών επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες (24,2%). Επίσης, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στον χαμηλό αριθμό γυναικών στο ΔΣ του Ε.Ε.Α. (4/51), αλλά και στην ανυπαρξία γυναικών στη Διοικητική Επιτροπή του φορέα (0/9), τονίζοντας μάλιστα ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα, δεδομένου ότι η απουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων όπως π.χ. και στα περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια επιχειρήσεων, αλλά και Επιμελητηρίων αποτελεί μια παγιωμένη συνθήκη ανά την Ελλάδα. 

Οι αιτίες επ' αυτού γνωστές και σίγουρα δεν πρόκειται για μια ελληνική μονάχα ιδιαιτερότητα, άλλωστε έχουμε ακουστά όλοι και όλες για τη «γυάλινη οροφή».

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α., κ. Χατζηθεοδοσίου, έδειξε να ενοχλείται προσωπικά από την αναφορά αυτή, λέγοντας πως οι ίδιες οι γυναίκες, μέλη του Επιμελητηρίου, δεν δέχονται να συμμετάσχουν στα διοικητικά όργανα και αντέτεινε μάλιστα πως το Επιμελητήριο Αθηνών είναι πρωτοπόρο, διότι έχει δημιουργήσει Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Αυτό που έχουμε να πούμε, με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Χατζηθεοδοσίου, αλλά όχι απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε αυτόν, είναι πως η ισότητα των φύλων, η ίση πρόσβαση στην εργασία, η ίση αμοιβή για άνδρες και γυναίκες και η εν γένει ισότητα στην πράξη είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. 

Όσο αρνούμαστε να αποδεχτούμε πως, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και όχι να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, δημιουργώντας επιτροπές αποκλειστικά με γυναικεία συμμετοχή ή ρίχνοντας την αποκλειστική ευθύνη στις ίδιες, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να πετύχουμε τον στόχο.

Η εφαρμογή της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια ως θετικό μέτρο ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών σε χώρους και πεδία προνομιακά ανδροκρατούμενα, η ενδυνάμωση των γυναικών, αλλά και η επιμόρφωση των ανδρών για την εξάλειψη στερεοτυπικών αντιλήψεων, η υιοθέτηση Σχεδίων Ισότητας από τις επιχειρήσεις, αλλά και η εφαρμογή του κανόνα «ίση αμοιβή για ίση εργασία», είναι μόνο μερικοί τρόποι για να πλησιάσουμε το ακατόρθωτο και δεν αφορούν μόνο τις γυναίκες. Γιατί ο αγώνας για την επίτευξη της ισότητας μας χρειάζεται όλους και όλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.