Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Διάλογος κατασκηνωτικής ζωής με τα παιδιά

Ανακοίνωση Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου
Ολοκληρώθηκε και η φετινή κύρια κατασκηνωτική-κατηχητική προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου στα παιδιά των ενοριών που επέδειξαν ενδιαφέρον και δήλωσαν έγκαιρα συμμετοχή. Κορίτσια και αγόρια των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τά

ξεων του Γυμνασίου, σε δύο περιόδους, φιλοξενήθηκαν και πάλι στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στη Μακρυνίτσα Σερρών.

Η ειδυλλιακή τοποθεσία ευρίσκεται εντός της ευρύτερης ποιμαντικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, στον Μητροπολίτη της οποίας κ.κ. Μακάριον, αξιοχρέως εκφράζουμε, για την φιλότιμη συγκατάθεσή του, τις θερμές μας ευχαριστίες. 

Χάρη και στην πολύτιμη αποδοχή του Σεβασμιωτάτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με την δημιουργική και αταλάντευτη συνεργασία του πρωτοπρ. Γεωργίου Μίλκα, άπαντας τους οποίους ευχαριστούμε δημόσια, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό και την χαρά των παιδιών μας.

Γενικός υπεύθυνος και της φετινής προσπάθειας ο αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης με βοηθό τον πρωτοπρ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ε.ε. αστυνομικό. Συνυπηρέτησαν εβδομήντα συνολικά εθελοντές νέοι και νέες στην άμεση φροντίδα των ομάδων ως ομαδάρχες και ομαδάρχισσες αντίστοιχα, οικογενειάρχες ως επιστάτες και κυρίες ως επιστάτισσες και στελέχη οργάνωσης και λειτουργίας δύο κατασκηνωτικών περιόδων, μιας για τα αγόρια (120) και μιας για τα κορίτσια (150).

Σε ένα εξαιρετικά ευχάριστο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, πρόσφορο για επικοινωνία και αλληλογνωριμία, παιχνίδι και ξεκούραση, αναμελιά και κατηχητική ωρίμανση, το όλο πρόγραμμα περιείχε προσευχή, εξομολόγηση και θεία λειτουργία, πλούσια γεύματα και τραγούδι, ομαδικά παιχνίδια και κολύμβηση, δράσεις υπευθυνότητας και καθαριότητας, μια προσωπική αλληλαποδοχή και μια συλλογική συνεισφορά σε μια “πρότυπη” εμβίωση της εκκλησιοποίησης της καθημερινότητας. 

Η φετινή κατασκηνωτική εμπειρία ήταν αφιερωμένη καθ᾽ ομάδες σε μορφές Αγίων. Τα παιδιά προετοιμάζονταν καθ᾽ ομάδες και παρουσίαζαν ανά ημέρα με απαγγελίες, τραγούδια και συνθήματα τα καίρια σημεία της εκκλησιαστικής ζωής, προσφοράς και καταξίωσης Αγίων, όπως ο άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως, ο άγιος Νικόλαος Πλανάς, ο άγιος Ιάκωβος της Ευβοίας, ο άγιος Πορφύριος, ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο γέροντας Ευμένιος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επισκέφτηκε και τις δύο κατασκηνωτικές περιόδους και με τη βοήθεια των κληρικών και λαϊκών συνεργατών του παρουσίασε σε μεγαλοοθόνες, τα μεγαλεία της Πίστεώς μας κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της αποκαλύψεως που ευαγγελίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία. 

Αποσκοπούσε να αφυπνίσει και να προκαλέσει στις καρδιές των παιδιών την αίσθηση της ακόμη πιο συγκαταβατικής ενεργού παρουσίας της θείας χάριτος στο λειτουργικό (άρρητο πάντως και απερινόητο) μυστήριο και να δημιουργήσει σε όλους τους κατασκηνωτές τη λαχτάρα και την αποζήτηση της θείας κοινωνίας.

Η κατασκηνωτική-κατηχητική αυτή προσπάθεια, ολοκληρωμένη σε δύο τόσο σπουδαίες ενότητες, θα συνεχιστεί στην πορεία του χρόνου με άλλες ημερήσιες συναντήσεις, όπως και πέρυσι, σε ενοριακές πλατείες της Μητροπόλεώς μας. Για να ανανεώνονται οι θαυμάσιες και πολυδιδακτικές κατασκηνωτικές εμπειρίες και να διατηρούνται ζωντανές οι αναμνήσεις, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.