Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

"Γιατί να επιλέξω το ποδήλατο για την πόλη του Κιλκίς;"

Γράφει ο Χρήστος Μελίδης*
Σε μια μικρή κοινωνία όπως η δικιά μας συναντάμε ένα μεγάλο πρόβλημα καθημερινά, το κυκλοφοριακό. Είναι αδιανόητο πως έχουν καταφέρει μεγαλύτερες πόλεις όπως τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα να έχουν επιτύχει την καθημερινή μετακίνηση με το ποδήλατο και δεν το έχουμε καταφέρει εμείς στο Κιλκίς όταν η μεγαλύτερη απόσταση δεν ξεπερνάει τα 4 χιλιόμετρα.

Η πρόταση μου σε αυτήν την όχι κολακευτική κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας , είναι το γνωστό σε όλους μας ΠΟΔΗΛΑΤΟ ένα μέσο μεταφοράς που μας διευκολύνει στην καθημερινότητά μας χωρίς κόστος, χωρίς περιβαλλοντική ρύπανση, και κυρίως χωρίς να επιβαρύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Να αναφέρουμε δε το πόσο σημαντικό είναι και στην υγειά μας.

Σίγουρα η πρώτη αντίδραση του κόσμου θα είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ. Ναι ο ποδηλατοδρόμος θα βοηθούσε πολύ, όμως για την πόλη του Κιλκίς αυτό δεν είναι εφικτό προς το παρών, χρειάζονται να γίνουν μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης των περιφερειακών δρόμων ώστε να γίνει η ανάπλαση του κεντρικού μας δρόμου 21ης Ιουνίου και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε ένα σωστό και χρήσιμο ποδηλατοδρόμο. Μέχρι τότε πρέπει απλά και με αίσθηση ευθύνης και σεβασμού στον πολίτη να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο όπως ορίσει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας .

Ας σκεφτούμε την πόλη μας με ελάχιστα αυτοκίνητα, με χώρο για να παρκάρουν αυτοί που πραγματικά χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητο , με λιγότερα μικρά τρακαρίσματα και τραυματισμούς με ανθρώπους χαμογελαστούς πάνω στα ποδήλατά τους με προσοχή και σεβασμό απέναντι στους υπολοίπους οδηγούς αλλά και πεζούς, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε σε αυτήν την πόλη ότι το ποδήλατο είναι μέσο μεταφοράς και θεωρούμαστε οδηγοί όταν το καβαλάμε .

Η εμπειρία μου στον κόσμο του ποδηλάτου και η συναναστροφή μου καθημερινά με μικρούς ποδηλάτες αλλά και μεγάλους μου έχει δείξει ότι τα παιδιά είναι έτοιμα να δεχτούν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, θέλουν και έχουν όρεξή να μάθουν για το ποδήλατο και τα οφέλη του και η αλήθεια είναι ότι μπορεί να κάνουν τρέλες πάνω στα ποδήλατά τους αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά και περνάνε καλά το διασκεδάζουν, το μεγάλο πρόβλημα είμαστε εμείς οι ενήλικες που δεν έχουμε ποδηλατική παιδεία. 

Συστήνω λοιπόν και προτείνω να αφήσουμε τον εγωισμό μας, να ακούσουμε ανθρώπους που καθημερινά αξιοποιούν το ποδήλατο και να μάθουμε και εμείς σαν τα μικρά παιδιά πως μπορεί να μπει το ποδήλατο στην πόλη μας και στη ζωή μας για να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας.

Με τη σειρά μου κι εγώ και με όση πείρα έχω καταφέρει να αποκτήσω αυτά τα 10 χρονιά που ασχολούμαι με την ποδηλασία σαν αθλητής αλλά πλέον και σαν κριτής την ελληνικής ομοσπονδίας ποδηλασίας, είμαι εδώ ενεργός και διαθέσιμος σε ότι και αν ζητηθεί από εσάς.

Αν εμείς οι ίδιοι που κάνουμε ποδήλατό σεβόμαστε τον εαυτό μας, τη ζωή μας και τηρούμε των κώδικα οδικής κυκλοφορίας, γιατί το ποδήλατό είναι όχημα και έχει τους ίδιους κανόνες με το αυτοκίνητο, τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θα μάθουμε θα συνηθίσουμε και θα γίνει το ποδήλατο η καθημερινή μας συνήθεια .

Δεν είναι δύσκολο αυτό που προτείνουμε αρκεί να το αποφασίσουμε

Χρησιμοποιώ ποδήλατο για εμένα αλλά και για τους γύρω μου.

Χρησιμοποιώ το ποδήλατο για να έχω καλύτερη υγεία.

Χρησιμοποιώ το ποδήλατο για καλύτερη προσβασιμότητα στο κέντρο.

Χρησιμοποιώ το ποδήλατο για λιγότερη περιβαλλοντική ρύπανση.

Χρησιμοποιώ το ποδήλατο γιατί μου αρέσει.

*Χρήστος Μελίδης
Υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη” και τον επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.