Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του δήμου Κιλκίς

Υπογράφει η Άννα Ριζάκη*
Zούμε σ’ ένα τόπο που θεωρείται από πολλούς εγκαταλελειμμένος. Τα χωριά του έχουν ερημωθεί, ειδικά κατά τα χρόνια της κρίσης αλλά και άλλα σημεία του δήμου που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον δεν έχουν αξιοποιηθεί, ώστε να προσδώσουν μια ταυτότητα στον δήμο μας αλλά και να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ποια είναι τα σημεία αυτά;
-Οι αρχαιολογικοί χώροι του Π. Γυναικόκαστρου και του Παλατιανού αλλά και νεότερα μνημεία, όπως τα συμμαχικά νεκροταφεία.

-Από την άλλη πλευρά, χώροι φυσικής ομορφιάς, όπως η παραλίμνια περιοχή της Δοιράνης, τα Χίλια Δένδρα που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημείο της φύσης αλλά και ο ορεινός όγκος του Μπέλλες.

-Τα βουνά των Κρουσίων με τον Βοτανικό Κήπο.

-Η Πικρολίμνη με τις θεραπευτικές ιδιότητες.

-Και τέλος η ίδια η πόλη του Κιλκίς με τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγ. Γεωργίου, το σπήλαιο στον ομώνυμο λόφο, το αρχαιολογικό μουσείο, το Ηρώο με το πολεμικό μουσείο αλλά και τα νεότερα μνημεία, όπως οι Καπναποθήκες.

Ποια θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση των χώρων αυτών;
-Αρχικά, είναι αναγκαία η ανάδειξη και η προβολή των αρχαιολογικών τόπων. Xαρακτηριστική κίνηση είναι η διεκδίκηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς της φωταγώγησης του βυζαντινού κάστρου στο Π. Γυναικόκαστρο, ώστε να αναδειχθεί και να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στα ιστορικά-αρχαιολογικά μνημεία του Κιλκίς.

Ταυτόχρονα, απαιτείται η ανάδειξη ιστορικών τόπων, όπως τα Μαρτυρικά Χωριά του Κιλκίς, Αμπελόφυτο, Κλειστό και Κυδωνιά, τα οποία κάηκαν ολοσχερώς από τους ναζί, στις 25/10/1941, εκτελώντας πολλούς από τους κατοίκους τους.

-Στους χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είναι απαραίτητες οι δράσεις καθαρισμού σε τακτική βάση και η προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

-Επίσης, επιβάλλεται πια η πλήρης λειτουργία του Βοτανικού Κήπου.

-Όσον αφορά το ίδιο το Κιλκίς, η αναστύλωση - συντήρηση - επανάχρηση ιστορικών κτηρίων (παλαιό Διοικητήριο, Δίδυμες Καπναποθήκες Λουτρό) και η ένταξή τους στον αστικό ιστό με τα κατάλληλα έργα αναπλάσεων, η αξιοποίηση του σπηλαίου του Αγ. Γεωργίου, η επικείμενη αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου και οι παρεμβάσεις σε πάρκα και πλατείες της πόλης μπορούν ν’ αλλάξουν την εικόνα του.

-Παράλληλα πρέπει να διεκδικηθεί η επαναλειτουργία και η ένταξη στα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού του Διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου, η αναβάθμιση του προγράμματος παραστάσεων - συναυλιών στο θέατρο λόφου, η συνεργασία με το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για παράλληλες εκδηλώσεις στο Κιλκίς, καθώς και η αναβάθμιση της ετήσιας εμποροπανήγυρης.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει εγρήγορση στους παραπάνω τομείς, στοχεύοντας σε μια πόλη σύγχρονη με ταυτότητα που τιμά το παρελθόν της αλλά οραματίζεται και το μέλλον της.

* ΑΝΝΑ ΡΙΖΑΚΗ Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Συμμετέχω – Ο Δήμος στα χέρια του Πολίτη» και υποψήφιο Δήμαρχο Κιλκίς τον Δημήτριο Αγαθόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.