Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Αδέσποτα – Δήμος – Κοινωνία ένα θέμα που μας αφορά όλους

Χρύσα Κεσίδου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» - Αγαθόπουλος Δημήτριος
Δυστυχώς η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο κανένα στη χώρα μας. Στην κατηγορία αυτών που βιώνουν, με ιδιαίτερη βαναυσότητα τα αποτελέσματά της, είναι και οι πιο πιστοί σύντροφοι του ανθρώπου, τα ζώα.

Είναι πολλοί αυτοί που θα πουν ότι όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους, τα σπίτια τους και ξενιτεύονται, όταν ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, αδιεξόδων και απογοήτευσης, δεν υπάρχει «πολυτέλεια» για τίποτε άλλο. Ναι, πραγματικά πρώτα ο άνθρωπος, μα οι κοινωνίες κρίνονται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ζώα.

Το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων δεν είναι κάτι καινούριο. Χρόνια τώρα οι άνθρωποι εγκαταλείπουν στην τύχη τους γάτες και σκυλιά. Τόσο στην πόλη του Κιλκίς, όσο και στα χωριά, στους δρόμους, στις πλατείες, έξω από σχολεία, εμφανίζονται συνεχώς οι φτωχές αυτές υπάρξεις, εγκαταλειμμένες στην τύχη τους. Την περίοδο όμως της κρίσης το φαινόμενο έχει ενταθεί. Κουτάβια περιφέρονται σε αγροτικούς δρόμους μέχρι να ξεψυχήσουν, ενήλικοι σκύλοι σχηματίζουν αγέλες και επιτίθενται σε περαστικούς, κυνηγόσκυλα «χάνονται» σε ρεματιές και κάμπους.

Πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς, που περιορίζεται στο εξής: «Αν θέλεις σκύλο ή γάτα, μάθε πρώτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή σου την επιθυμία», χρειάζονται πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Δεν είναι υπεύθυνοι οι αδέσποτοι σκύλοι που έχουν «καταλάβει» την πόλη μας, κάποιοι τους έχουν εγκαταλείψει εκεί.

Έτσι για παράδειγμα και σύμφωνα με τον νόμο 3170/2003 θα πρέπει όλοι υποχρεωτικά οι σκύλοι να είναι «τσιπαρισμένοι», διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο από 300€ μέχρι 1500€ ή φυλάκιση μέχρι πέντε μηνών ή και τα δύο.

Η πολιτεία έχει δείξει την βούλησή της για την αντιμετώπιση του φαινομένου, λαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες και υιοθετώντας το Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο. Παρόλα αυτά, λείπει η θέληση των εντεταλμένων θεσμικών οργάνων και η διάθεση των συμμετεχόντων σε αυτά για την εφαρμογή τους. Η προστασία των ζώων δεν είναι φιλοζωία, είναι θεσμική υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε αδιάφοροι σε αυτό το φαινόμενο. Ας παραδειγματιστούμε από ψυχομένους συμπολίτες μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση και σεμνότητα αφιερώνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στην διάσωση, στην προστασία και την φροντίδα αυτών των άμοιρων υπάρξεων. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Φιλοζωικού Συλλόγου Νομού Κιλκίς.

Εμπλέκουμε στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συζητούμε ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις το πρόβλημα. Αλλάζουμε στάσεις και στερεότυπα.

«Φιλόζωοι δεν είναι αυτοί που εγκαταλείπουν τα ζώα στην τύχη τους, είναι αυτοί που τα σώζουν.»

Συντάσσομαι σε αυτήν την προσπάθεια και δηλώνω, εν’ όψη των δημοτικών εκλογών, στις οποίες συμμετέχω ως υποψήφια, με την δημοτική παράταξη: «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη» με τον Τάκη Αγαθόπουλο, ότι θα εργαστώ για την αναζήτηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος της προστασίας των ζώων, την δημιουργία δημοτικού κυνοκομείου με τις κατάλληλες προδιαγραφές, την υιοθέτηση προγραμμάτων καλλιέργειας της φιλοζωίας, τον έλεγχο παραβατικών συμπεριφορών που έχουν σχέση με τα ζώα, την μετατροπή του δήμου Κιλκίς ως δήμου πρότυπου στην διαχείριση των αδέσποτων.

Ας δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν. Ας δούμε από κοντά την καθημερινότητά μας. Ας αφήσουμε τις μεγαλοστομίες και ας δουλέψουμε όλοι με σεβασμό στον δημότη και την ποιότητα ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.