Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Γρηγόρης Αυξεντίου υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, ο Ήρωας του Μαχαιρά της Κύπρου


Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος
Ως γνωστό την Κυριακή 3 Απριλίου 1996, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ιστορικού Μουσείου «Γρηγόρης Αυξεντίου» στον οικισμό Ακρίτα του Δήμου Κιλκίς, όπου υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, ο μετέπειτα υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. 

Ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς να δημιουργήσει στο απενεργοποιημένο Ελληνικό φυλάκιο Ακρίτας του Κιλκίς το εν λόγω μουσείο προς τιμή του Κύπριου Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος κάηκε ζωντανός από τους Άγγλους την 3η Μαρτίου 1957, μιάμιση η ώρα μετά το μεσημέρι στη μάχη του Μαχαιρά η οποία συνεχιζόταν από τις έξι το πρωί. 

Ο γενναίος των γενναίων Γρηγόρης Αυξεντίου, με το συναγωνιστή του Αυγουστή Ευσταθίου, αναμετρούνταν, ως νέοι Δαυίδ προς τους αποικιοκράτες Γολιάθ: Με εκατοντάδες Άγγλους πάνοπλους στρατιώτες, στο κρησφύγετό τους, ένα περίπου χιλιόμετρο ΒΑ΄ του μοναστηριού της Παναγίας του Μαχαιρά..

Το χάνι της Γραβιάς, οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα και οι άλλοι τόποι θυσίας των Ελλήνων προγόνων μας, αναβίωναν τις ώρες εκείνες στην Κύπρο, στο πρόσωπο του 29χρονου έφεδρου αξιωματικού του ελληνικού στρατού από την ηρωική Λύση, κορυφαίου στελέχους της απελευθερωτικής προσπάθειας των Ελλήνων Κυπρίων για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού

Έτσι, κάθε χρόνο καθιερώθηκε να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης για τον Σταυραετό του Μαχαιρά, όπως έγιναν και φέτος 6 και 7 Απριλίου 2019.

Όμως υπάρχει και ένα παλιότερο μουσείο προς τιμή του Γρηγόρη Αυξεντίου οκτώ χιλιόμετρα έξω από τη Ξάνθη, σε ένα χωριό αφιερωμένο σε αυτόν, το Αυξέντιο.

Πως πήρε την ονομασία;
Το 1926 Μικρασιάτες πρόσφυγες που ζούσαν διασκορπισμένοι στη Θράκη, ζήτησαν άδεια από τις αρχές στην Ξάνθη να τους παραχωρηθεί κάποια έκταση ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους. Τότε ο Δήμος Βιστωνίδας τους παραχώρησε μία έκταση κοντά στο Παλαιό Κατράμι που είχε μουσουλμανικό στοιχείο. Η νέα τους γειτονιά ονομάστηκε Νέο Κατράμιο. 

Για πολλά χρόνια όμως δεν τους ευχαριστούσε η ονομασία του χωριού, που παρέπεμπε στο τουρκογενές κατράμι που σημαίνει μαύρο στα τουρκικά. Το 1960 το Κοινοτικό Συμβούλιο πήρε πρωτοβουλία να αλλάξει το όνομα. Ο Αυξεντίου όταν υπηρετούσε στο φυλάκιο Ακρίτα για λίγους μήνες, προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1952 γνωρίστηκε με τον γραμματέα του χωριού, που είχε υπηρετήσει και αυτός στην περιοχή του Κιλκίς, Τότε πρότεινε το χωριό να ονομαστεί σε Αυξέντιο προς τιμήν του, αφού είχαν περάσει μόνο τρία χρόνια από τον θάνατό του στο κρησφύγετο του στον Μαχαιρά. 

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή απ΄ όλο το χωριό με ενθουσιασμό. Οι κάτοικοι στο Αυξέντιο Ξάνθης τίμησαν τον Κύπριο ήρωα Έτσι το 1960 το χωριό μετονομάστηκε Αυξέντιο και στη συνέχεια αδελφοποιήθηκε με τον κατεχόμενο Δήμο Λύσης, όπου γεννήθηκε ο Αυξεντίου. Εκεί στήθηκε ηρώο προς τιμήν του ήρωα και ιδρύθηκε Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με την ονομασία «Γρηγόρης Αυξεντίου»....

Το χωριό και το ομώνυμο Μουσείο, την ύπαρξη τους πιστεύω λίγοι γνωρίζουν, είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την 30 Απριλίου 2019 ως Παράρτημα ν. Κιλκίς της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΕΑΑΣ) με την ευκαιρία επίσκεψης φιλανθρωπικού χαρακτήρα στην πυρόπληκτη οικογένεια εν ενεργεία στρατιωτικού της οποία η οικία κάηκε ολοσχερώς την 27 Δεκεμβρίου 2018 στο χωριό Πετεινός της Ξάνθης και το οποίο γειτνιάζει με το Αυξέντιο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων ν. Ξάνθης κυρία Ελένη Χατζηγεωργίου αρχιτέκτων – πολιτικός μηχανικός η οποία δημιούργησε το μουσείο, μας ξενάγησε στο χώρο και μας συγκίνησε με την περιγραφή των γεγονότων του θανάτου του Ήρωα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.