Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

"Τα παιδιά και οι ανάγκες τους, για καλλιτεχνική παιδεία και αθλητισμό"

Γράφει η Ειρήνη Βαλεντίνα Αγγελίδου*
Ως Κιλκισιώτισσα και ενεργή εκπαιδευτικός στην πόλη μας, ενστερνίζομαι τις ανάγκες των παιδιών και εφήβων που ζουν και μεγαλώνουν στο Κιλκίς. Με λύπη διαπιστώνω ότι ένα παιδί που ζεί και μεγαλώνει στο Κιλκίς από την παιδική ηλικία μέχρι να ενηλικιωθεί περιορίζεται μόνο σε σχολικές δραστηριότητες. 


Σε καθημερινή βάση διαπιστώνω πως το Κιλκίς αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών μας για δημιουργική απασχόληση, σωματική και πνευματική καλλιέργεια δωρεάν. Αντίθετα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ανωτέρω ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτικούς φορείς (πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί), καθιστώντας όμως, την πρόσβαση σε αυτούς περιορισμένη.

Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά ανάγκη όλων, μικρών και μεγάλων. Μουσική, εικαστικά, χορός, θέατρο, φωτογραφία κ.α είναι προγράμματα που απουσιάζουν από την δήμο Κιλκίς.

Το Δασάκι του λόφου είναι αναξιοποίητο. Εκτός από την συντήρηση και την προστασία του δάσους δεν υπάρχει καμία οργάνωση από την δήμο που να έχει να αναλάβει ξεναγήσεις των σχολείων, εθελοντικές δράσεις που περιλαμβάνουν αναδασώσεις και καθαρισμούς μονοπατιών και το κυριότερο η ανάπτυξη της συνείδησης και αγάπης των μαθητών προς το περιβάλλον.

Ποδηλατοδρόμος. Η απουσία του είναι πια επικίνδυνη. Όσο ανοίγει ο καιρός παρατηρείται να γεμίζουν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από ποδήλατα με μικρούς ποδηλάτες. Με την απουσία του ποδηλατοδρόμου τα παιδιά δεν τηρούν τον κ.ο.κ , είναι εν δυνάμει οδηγοί χωρίς να τους καλλιεργείται η αντίστοιχη παιδεία.

Κολυμβητήριο. Πόσα χρόνια ακούμε για δημοτικό κολυμβητήριο…. και αλλά τόσα δεν το είδαμε. Η κολύμβηση δεν είναι μόνο ολυμπιακό άθλημα. Η απουσία του κολυμβητηρίου σημαίνει δεν δίνω την ευκαιρία σε ένα παιδί να αποκτήσει κολυμβητική παιδεία, στην αποφυγή του πνιγμού, να εξοικειωθεί με το υδάτινο στοιχείο, την απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, την ανάπτυξη της συνεργασίας των μαθητών.

Φυσικά με την απουσία του κολυμβητηρίου στην πόλη μας απουσιάζουν και τα αθλήματα στο νερό. Μήπως έχουμε ομάδα υδατοσφαίρισης (water polo) στο Κιλκίς και δεν το ξέρουμε;

Προστρέχοντας στο κοντινό μέλλον, το κλείσιμο του Δημοτικού ωδείου αποτελεί πλήγμα για την μουσική παιδεία των παιδιών μας. Ταλαντούχα χαρισματικά παιδιά αναγκάζονται να περιορίζονται στην ερασιτεχνική εξέλιξη τους, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, ή αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ωδεία ή να «τρέχουν» στους γύρω νομούς.

Αν και ο Δήμος μας διαθέτει Δημοτικό γήπεδο Αντισφαίρισης από το 2010, η παντελής αδιαφορία για τη συντήρηση του έχει οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη του.

Την ίδια μοίρα ακολουθεί και το πάρκο της πόλης μας. Ο μαρασμός του μετά τη τσιμεντοποίηση του, αναδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύει κατά την χρήση του από τα παιδιά μας που σε καμία περίπτωση δεν τα προσελκύει ως χώρος αναψυχής.

Παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρία. Έχετε δει πουθενά; Αυτά τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι όπως κάθε παιδί. Και όμως δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά για Αμεα.

Σύμφωνα με έρευνες έχει προκύψει ότι η ενασχόληση των εφήβων με δομημένες εξωσχολικές δραστηριότητες βοηθά στην ανάπτυξη θετικών χαρακτηριστικών λειτουργικότητας στους περισσότερους τομείς (ακαδημαϊκό, συναισθηματικό, ικανοποίηση από ζωή, κοινωνικό και συμπεριφορικό). Γι ΄αυτό μην επιτρέπεται να μαραζώνουν και να κλείνονται στον εαυτό τους.

Τα παιδιά , που είναι το μέλλον του τόπου μας θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μας. Τα παιδιά του τόπου μας δεν είναι μόνο μέλη της εκάστοτε οικογένειας αλλά και μέλη της κοινωνίας μας.
*Ειρήνη Βαλεντίνα Αγγελίδου
Εκπαιδευτικός – Υποψήφια Δημ. Σύμβουλος με τον συνδυασμό
«ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ – Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη»
με υποψ. Δήμαρχο τον ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.