Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Παρλαλόγλου: Ας κάνουμε το Κιλκίς μια «Έξυπνη Πόλη»

Γράφει ο Χαράλαμπος Παρλαλόγλου 
Η ανάγκη πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε ψηφιακές υπηρεσίες στις μέρες μας είναι κάτι που έχει περάσει για τα καλά στην καθημερινότητας μας. Οι νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται συνεχώς και παρέχονται μέσω του διαδικτύου, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η αλήθεια είναι πως κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη σε πολύ μεγάλο βαθμό. 


Όλοι εμείς, χρησιμοποιώντας εφαρμογές και υπηρεσίες μέσω του διαδικτύου, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσουμε μέσα στη μέρα, όπως για παράδειγμα να στείλουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών σε ένα συνεργάτη μας, να πληρώσουμε ηλεκτρονικά ένα λογαριασμό, να εκδώσουμε ένα πιστοποιητικό γέννησης ή ακόμα και να παραγγείλουμε φαγητό.

Τι μπορεί να κάνει ένα Δήμος για όλα αυτά;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να συμβάλλει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό που συντελείται, με την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας μέσω του διαδικτύου, σε κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις.

Ένας σύγχρονος δήμος πρέπει να διαθέτει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία ώστε να είναι συνδεδεμένος με τον πολίτη και να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα του.

Για να γίνει αυτό απαιτούνται έξυπνες εφαρμογές, σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και ένα ασύρματο δίκτυο (wifi) που θα καλύπτει την πόλη ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση όλοι.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου (Wi-fi) τόσο στην πόλη του Κιλκίς όσο και τα χωριά μας, είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας (παιδεία, εκπαίδευση, τουρισμό, επιχειρηματικότητα, εξυπηρέτηση του πολίτη).

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όμως και πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Στην πόλη του Κιλκίς ο Δήμος διαθέτει εγκατεστημένο και άμεσα αξιοποιήσιμο, ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, με πάνω από 70 τερματικά σημεία. Μέσα από αυτό το δίκτυο μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και γρηγορά ένας μεγάλος αριθμός σημείων πρόσβασης (Hotspots) που θα καλύπτουν σχεδόν όλη την πόλη.
Ενδεικτικά σημεία είναι η πλατεία Ειρήνης, το πάρκο στη Βενιζέλου, η πλατεία Δημαρχείου, το κλειστό γυμναστήριο, το Θέατρο λόφου, το αρχαιολογικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο, το νοσοκομείο, το εμπορικό κέντρο κ.α. 

Σε πολλά δε από τα χωριά του δήμου μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ένα ασύρματο δίκτυο το οποίο μπορεί να ξεκινάει είτε από την πόλη είτε από κεντρικά χωριά και να φτάσει έτσι μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό.

Όλα αυτά μπορεί να φαντάζουν πολύ δύσκολα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. 


Μπορούμε να προχωρήσουμε, με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχει η Ε.Ε όπως το WiFi4EU.

Ας κάνουμε λοιπόν το Κιλκίς μια «Έξυπνη Πόλη».

**Σε επόμενο άρθρο μου θα αναφερθώ αναλυτικά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις εφαρμογές μέσω διαδικτύου τις οποίες μπορούμε να αναπτύξουμε στο Δήμο Κιλκίς.

*Παρλαλόγλου Χαράλαμπος
Ηλεκτρονικός Μηχανικός
Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος Κιλκίς (Δ.Ε. Κρουσσών)
Σύγχρονη Αντίληψη
#metonmpampi 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.