Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς: Κύριε Γεωργαντά, "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια"

Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι μια πραγματικότητα για τη Βόρεια Ελλάδα. Στο τέλος Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας - Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα και Κατερίνη - στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Ως «Ένα νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «Είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στον εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».

Λίγες ημέρες μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα για την επικείμενη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της διοικούσας επιτροπής ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, επικαλούμενος την έλλειψη αξιολόγησης των τμημάτων.

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού ο καθηγητής κ. Γραμμένος επέλεξε να μη συμμετέχει στην πολύμηνη διαδικασία για το νέο Πανεπιστήμιο.

Στην αντεπίθεση πέρασαν αμέσως οι ηγεσίες των τριών ΤΕΙ, που εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία τονίζουν ότι «τα τρία ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί από επιτροπές εξωτερικών αξιολογητών, ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα πανεπιστήμια,…. 

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από λεπτομερείς εκθέσεις βιωσιμότητας και σκοπιμότητας που τα ιδρύματά μας υπέβαλαν στο υπουργείο. Τίποτα δεν έγινε πρόχειρα ή βιαστικά. Η ακαδημαϊκή διαβούλευση διήρκεσε περίπου ένα έτος.».

Φυσικά, έσπευσε να αντιδράσει η αντιπολίτευση καθώς την ενδιαφέρει περισσότερο η ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παρά ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η ΝΔ θα ακυρώσει τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα τρία ΤΕΙ και ότι "Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. ..» Βέβαια μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκλάβει κανείς τη διαβεβαίωση του κ. Μητσοτάκη ότι στοχεύει στην προστασία και στην αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου….

Για το Υπουργείο Παιδείας η νέα αρχιτεκτονική του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος εξασφαλίζει ένα δυναμικό νέο Πανεπιστήμιο με τις συνέργειες των τριών ΤΕΙ, με τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών, τα νέα Τμήματα και τα νέα ερευνητικά ινστιτούτα που θα ιδρυθούν.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον τοπικό βουλευτή ν. Κιλκίς Γ. Γεωργαντά σχολιάζοντας ως αρνητική εξέλιξη την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου γιατί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του «Το Κιλκίς δεν δικαιούται ούτε δεύτερο Τμήμα ούτε φυσικά έδρα Σχολής.»

Εμείς, ως οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς, επιθυμούμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα στον κ. Γεωργαντά και στη Ν.Δ.

Ποια κυβέρνηση άφησε στο Κιλκίς ένα υποστελεχωμένο Τμήμα ΤΕΙ με 2 μόνο καθηγητές της χαμηλότερης βαθμίδας του Δ.Ε.Π;

Ποια κυβέρνηση φέρνει στο Κιλκίς πανεπιστημιακό Τμήμα "προικισμένο" με 8 νέες θέσεις καθηγητών, προοπτικές για επιπλέον Τμήμα και εξασφαλισμένα διετή προγράμματα σπουδών σε αντικείμενα αιχμής για την οικονομία της περιοχής μας;

Ποια κυβέρνηση απαξίωσε τις κτιριακές υποδομές που χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός αφήνοντας το όλο συγκρότημα να ρημάζει και ποια κυβέρνηση μετέφερε εκεί το ΤΕΙ εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των υποδομών;

Θα ψηφίσει ο κ. Γεωργαντάς το νομοσχέδιο που θα ιδρύει πανεπιστημιακό Τμήμα στο Κιλκίς ή θα υποστηρίξει την πολιτική εξορίας του Κιλκίς από τον χάρτη των πανεπιστημιουπόλεων;

Στον κ. Γεωργαντά και στη ΝΔ απαντάμε "όσα δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.