Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Εισήγηση Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Κυριακίδη για τη συμφωνία των Πρεσπών
Ακριβώς ένα χρόνο πριν το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς είχε πάρει ξεκάθαρα αρνητική θέση στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί και βρίσκονταν σε εξέλιξη για το ονοματολογικό ζήτημα της π. Γ.Δ .Μ. τείνοντας στη χρήση του όρου ‘’Μακεδονία’’. 


Στις 24 Ιανουαρίου του 2018 το σώμα με συντριπτική πλειοψηφική απόφαση (25-1) υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο αξίωνε από την ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να υποδείξουν στη γειτονική μας πλευρά ότι η επιλογή της τελικής ονομασίας της FYROM οφείλει να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων. 

 Ζητούσαμε να καταστεί ανέφικτη η είσοδος της π.Γ.Δ.Μ. σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία ‘’Μακεδονία’’ ενώ συγχρόνως αποδοκιμάζαμε τη στάση των Σκοπίων να επιμένουν στον αυτόκλητο αυτοπροσδιορισμό των κατοίκων της επικράτειάς τους ως Μακεδόνες και της χρήσης της σλαβικής τους γλώσσας ως μακεδονικής. 

Επίσης, στις 29.6.2018 μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς διατύπωσε με την ξεκάθαρη απόφασή του την αντίθεσή του στη Συμφωνία και στους όρους της.

Τα δίκαια αιτήματα της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ και των Δημοτικών Συμβουλίων ξεχωριστά διατυπώθηκαν έγκαιρα με ψηφίσματα διαμαρτυρίας για το Μακεδονικό Ζήτημα, για το οποίο όλοι έχουμε αυξημένη ευαισθησία, και ανησυχίες, πολύ περισσότερο εμείς που ζούμε δίπλα στα σύνορα. Δυστυχώς, όμως η κατάληξη δεν ήταν η επιθυμητή. Η κεντρική εξουσία δεν εισάκουσε τα αιτήματά μας. 

Αντιθέτως, υποβάθμισε την αξία των μεγάλων συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφρόνησε το μήνυμα που της έστειλαν οι πολίτες ότι δηλ. δεν θέλουν να χαρίσουν το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν σε μεγάλες πόλεις μεταξύ αυτών και το Κιλκίς τον Ιούνιο του 2018 με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή διεθνούς δικαίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Έξι μήνες μετά, διαπιστώνουμε με πικρία και βαθιά λύπη, ότι οι ιεροί αγώνες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας παραμερίζονται δόλια, ότι το όνομα που ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως και η ιστορία της Μακεδονίας, παραδίδεται αμαχητί στα Σκόπια και ακόμα χειρότερα, ότι η προσφορά των δώρων συνεχίζεται, με την αποδοχή από την ελληνική πλευρά της γλώσσας και της εθνικότητας των κατοίκων της FYROM ως μακεδονικής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών από την υπογραφή της μέχρι τώρα που μιλάμε έχει στοιχειώσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Κατά την άποψή μου είναι μια ανισοβαρής συνθήκη – μάλιστα ορισμένοι ιστορικοί και έμπειροι πολιτικοί όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής την κατατάσσουν στο είδος των συνθηκολογήσεων που υπογράφει μια χώρα μετά από στρατιωτική πανωλεθρία – με την οποία καρποφορούν οι κυρίαρχες επιδιώξεις των Σκοπίων που οικοδομήθηκαν σε ένα σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο, επιδοτείται ο αλυτρωτισμός , διανοίγεται διάπλατα η ένταξή τους σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς όπως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Τα ‘’ωφελήματα’’ για τη χώρα μας μετριούνται μόνο σε απώλειες .

Με ευθύνη της κυβέρνησης, που έκανε χρήση της μυστικής διπλωματίας, δεν υπήρξε καμία πολιτική συνεννόηση, δεν επιδιώχθηκε η διασφάλιση ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και αγνοήθηκε παντελώς η άποψη της ελληνικής κοινωνίας, που είναι κατά βάση αρνητική, ενώ το κλίμα που επικράτησε από την υπογραφή της Συνθήκης μέχρι σήμερα είναι διχαστικό. 

 Με μια συμφωνία που είναι προϊόν εξωτερικών πολιτικών πιέσεων, που έχει διαλύσει κοινοβουλευτικές ομάδες και ισορροπίες κομμάτων, που βιάζει τέλος την εθνική συνείδηση, η χώρα οδηγείται σε μια νέα βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση και ο λαός μας, οι συμπολίτες μας, αν υπερψηφιστεί η Συμφωνία, θα έχουν δίπλα στη γειτονιά τους μια άλλη ‘’Μακεδονία’’, αυτή των Σκοπίων την οποία θα αναγνωρίζει ως μοναδική η διεθνής κοινότητα.

Κατόπιν τούτων, καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με το σχέδιο ψηφίσματος και να προχωρήσουμε ως σώμα στην υπερψήφιση αυτού με απώτερο σκοπό να λειτουργήσει αποτρεπτικά και να πείσει τους βουλευτές και τα κόμματα να μην κυρώσουν αυτή τη Συμφωνία.

Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α
(Από τα Πρακτικά της με αριθμό 2 ης / 2019 συνεδρίασης του
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΙΛΚΙΣ)


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ : Δημόσια Ειδική Κατεπείγουσα Συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα, στις 23 του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2019 ημέραΤετάρτη και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : Αρ. Πρωτ. 1419 - 22/1/2019, έγγραφη Πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε ή γνωστοποιήθηκε σε κάθε Σύμβουλο, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν. 3463/2006 ΚΔΚ & το άρθρο 67 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Στη Συνεδρίαση παραβρέθηκε (αφού κλήθηκε κατά την παρ. 5 του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 ΚΔΚ & την παρ. 6 του άρθρου 67 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης) και ο Δήμαρχος Κιλκίς, κος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 41 Συμβούλων, βρέθηκαν

ΠΑΡΟΝΤΕΣ 33: 


[ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ - ΖΙΟΥΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΔΗΜΑΚΗ ΑΝΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΙΝΤΖΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΛΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΜΑΝΙΟΥΡΑ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΔΩΡΟΘΕΑ (ΜΑΡΙΑ), ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ, ΠΑΖΑΡΤΖΙΚΛΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΠΕΝΤΖΕΡΕΤΖΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΠΙΠΕΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΠΟΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ, ΡΟΥΣΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, ΣΑΠΛΑΤΕΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΝΗΜΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΑΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΤΕΡΖΗΤΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΟΝΙΚΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΣΟΓΓΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ]

ΑΠΟΝΤΕΣ 8: [ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΖΩΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΑΡΑΜΠΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΣΒΕΡΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΤΣΕΛΕΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ]

κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίασης.

ΠΡΟΣΗΛΘΑΝ : [0]

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ:

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν (αφού προσκλήθηκαν σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 67, την παρ. 3 του άρθρου 80, την παρ. 1β του άρθρου 81 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης) οι Πρόεδροι και οι Εκπρόσωποι των Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων:

[ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ (Δημοτική Κοινότητα Κιλκίς), ΠΕΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΑΝΔΡΩΝ), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΕΔΙΝΟΥ), ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (ΑΜΑΡΑΝΤΩΝ), ΜΑΤΘΑΙΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΒΑΠΤΙΣΤΗ), ΒΙΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΛΕΙΨΥΔΡΙΟΥ), ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ), ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ), ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΟΥΡΙΩΝ), ΔΡΟΣΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΕΑΣ)]

Απόντες Πρόεδροι / Εκπρόσωποι Δημοτικών / Τοπικών Κοινοτήτων οι οποίοι προσκλήθηκαν σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 67, την παρ. 3 του άρθρου 80, την παρ. 1β του άρθρου 81 του N. 3852/2010 - Πρόγραμμα Καλλικράτης:

[ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΓΑΛΛΙΚΟΥ), ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Δημοτική Κοινότητα Νέας Σάντας), ΠΑΠΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΜΠΑΝΗΣ), ΝΑΖΛΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΧΡΥΣΟΠΕΤΡΑΣ), ΦΛΩΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΑΚΡΙΤΑ), ΤΕΡΖΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΔΡΟΣΑΤΟΥ), ΜΟΥΛΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΡΗΣΤΩΝΗΣ), ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΜΕΛΑΝΘΙΟΥ), ΙΑΣΟΝΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΜΕΣΙΑΝΟΥ), ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΧΩΡΥΓΙΟΥ), ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ), ΚΟΥΠΟΥΡΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑΣ), ΚΡΙΤΣΙΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΒΑΘΗΣ), ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ), ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ), ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ), ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ), ΚΩΣΤΕΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΘΕΟΔΟΣΙΑ), ΘΡΗΣΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (ΙΣΩΜΑΤΟΣ), ΚΟΥΡΠΑΛΑΤΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΚΑΤΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΟΥ), ΗΛΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ), ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΚΟΙΛΑΔΙΟΥ), ΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ), ΠΟΓΕΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΚΟΡΩΝΟΥΔΑΣ), ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΠΟΝΤΟΚΕΡΑΣΕΑΣ), ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΤΕΡΠΥΛΛΟΥ), ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ (ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥ), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΦΥΣΚΑΣ), ΣΑΜΑΝΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ), ΜΟΣΧΟΓΛΟΥ ΜΟΣΧΟΣ (ΜΟΥΡΙΩΝ), ΛΟΥΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΥΡΙΟΦΥΤΟΥ), ΤΣΙΚΟΥΝΔΟΥΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ), ΚΑΡΑΚΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ (ΜΑΥΡΟΝΕΡΙΟΥ), ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΜΙΚΡΟΚΑΜΠΟΥ), ΠΑΠΑΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΝΕΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΣΤΡΟΥ), ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ), ΝΤΕΜΙΡΗΣ ΖΗΣΗΣ (ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟΥ), ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ (ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΕΡΝΑΣ), ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΠΛΑΓΙΑΣ), ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ (ΧΕΡΣΟΥ)]

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 5η / 2019

ΘΕΜΑ 2ο: Έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την ψηφοφορία από την Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

O Πρόεδρος, για το θέμα της Η/Δ, έθεσε υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την ψηφοφορία από την Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο αναφέρει ότι:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του προς το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία θεωρεί ετεροβαρή, εσφαλμένη και εθνικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στην π.Γ.Δ.Μ. και επιπλέον η αναγνώριση ως μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, συνιστούν παραχωρήσεις που πόρρω απέχουν από έναν έντιμο συμβιβασμό. Τουναντίον συνδαυλίζουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις, οι οποίες βάσει των συγκεκριμένων εκχωρήσεων, μπορούν μελλοντικά να στηριχθούν στο ιδεολόγημα περί μακεδονικού έθνους.

Φρονεί ότι η ρηματική διακοίνωση, που κατατέθηκε υπόψη των αντιπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, λειτουργεί απαγορευτικά στη μόρφωση και αποκρυστάλλωση άποψης για κρίσιμες πτυχές της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίες ενδέχεται να αποβούν σε βάρος των εθνικών μας δικαίων. Για το λόγο αυτό ένα αποσπασματικό κείμενο, όπως η ρηματική διακοίνωση, σχετικά με την εν λόγω αναθεώρηση, δε μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές του νομού Κιλκίς και προς όλους τους αντιπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και την ύστατη ώρα, να σταθούν στο ύψος της εθνικής ευθύνης και σεβόμενοι την ιστορία και τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος της γείτονος χώρας σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε περίπτωση που η Συνθήκη των Πρεσπών κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητεί από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας να μην την επικυρώσει για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σύσσωμο, να πραγματοποιήσει παράσταση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας της Συνθήκης των Πρεσπών.

Αξιώνει την άμεση προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερα, δημοκρατικά και ανεπηρέαστα εάν συμφωνεί ή εάν απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν επί του θέματος ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Σισμανίδης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κυριακίδης Δημήτριος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Τονικίδης Παύλος, Ρούσσου Ιωάννα, Φαχουρίδης Ιωάννης, Ανθρακίδης Θεμιστοκλής, Αντωνιάδου Αγγελική, Βαφειάδης Θεόδωρος, Γραμματικόπουλος Αθανάσιος, Δημητριάδης Ιωάννης, Δημητρίου Δημήτριος, Παπαδάκης Κωνσταντίνος, Πεντζερετζής Πρόδρομος, Τατίδης Νικόλαος, Τσογγίδης Ιωάννης, καθώς και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κ. Τσοπούλου Μαρία.

Επίσης, παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκπρόσωποι των κάτωθι συλλόγων και φορέων του Δήμου Κιλκίς και κάποιοι εξ’ αυτών έλαβαν το λόγο:

Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

Επιμελητήριο Κιλκίς

Εργατικό Κέντρο Κιλκίς

Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς

Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς - Παράρτημα Νομού Κιλκίς

Σύλλογος Σαρακατσαναίων «Ο Φλάμπουρας»

Θρακική Εστία Κιλκίς

Ορειβατικός Σύλλογος Κιλκίς

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς κατέθεσε Ψήφισμα 

– Παρέμβαση, υπογεγραμμένο από 31 Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Οι πιο κάτω αναφερόμενοι και υπογράφοντες Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, αφουγκραζόμενοι την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας και αποδεχόμενοι ταυτόχρονα τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνονται για τα ζητήματα που εγείρει η υπό κύρωση Συμφωνία των Πρεσπών, ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ σύμφωνα με το αρ. 90 παρ ζ΄ του Ν. 4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων) και ΖΗΤΟΥΜΕ από τους Έλληνες βουλευτές να μην εγκρίνουν με τη ψήφο τους στη Βουλή τη συγκεκριμένη συμφωνία, αλλά να απαιτήσουν από την Ελληνική Κυβέρνηση να οργανώσει δημοψήφισμα, όπως έχει το δικαίωμα αυτό από το Σύνταγμα, προκειμένου ο Ελληνικός Λαός αυθεντικά να αποφασίσει για το εθνικό του συμφέρον»

Κατόπιν ο Πρόεδρος ζήτησε να ληφθεί σχετική απόφαση.

Το ΔΣ, αφού έλαβε υπόψη:

Το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την ψηφοφορία από την Βουλή των Ελλήνων της Συμφωνίας των Πρεσπών

και ύστερα από διαλογική συζήτηση που έχει καταγραφεί, λεπτομερώς, στα μαγνητοφωνημένα πρακτικά

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλκίς, σχετικά με την ψηφοφορία από την Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του προς το περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία θεωρεί ετεροβαρή, εσφαλμένη και εθνικά επιζήμια για τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στην π.Γ.Δ.Μ. και επιπλέον η αναγνώριση ως μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας, συνιστούν παραχωρήσεις που πόρρω απέχουν από έναν έντιμο συμβιβασμό. Τουναντίον συνδαυλίζουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις, οι οποίες βάσει των συγκεκριμένων εκχωρήσεων, μπορούν μελλοντικά να στηριχθούν στο ιδεολόγημα περί μακεδονικού έθνους.

Φρονεί ότι η ρηματική διακοίνωση, που κατατέθηκε υπόψη των αντιπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, λειτουργεί απαγορευτικά στη μόρφωση και αποκρυστάλλωση άποψης για κρίσιμες πτυχές της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος της π.Γ.Δ.Μ., οι οποίες ενδέχεται να αποβούν σε βάρος των εθνικών μας δικαίων. Για το λόγο αυτό ένα αποσπασματικό κείμενο, όπως η ρηματική διακοίνωση, σχετικά με την εν λόγω αναθεώρηση, δε μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές του νομού Κιλκίς και προς όλους τους αντιπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου, έστω και την ύστατη ώρα, να σταθούν στο ύψος της εθνικής ευθύνης και σεβόμενοι την ιστορία και τα πατριωτικά αισθήματα του ελληνικού λαού να μην υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχισθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίλυση της εκκρεμότητας του ονόματος της γείτονος χώρας σε πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε περίπτωση που η Συνθήκη των Πρεσπών κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ζητεί από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας να μην την επικυρώσει για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, σύσσωμο, να πραγματοποιήσει παράσταση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την ημέρα της ψηφοφορίας της Συνθήκης των Πρεσπών.

Αξιώνει την άμεση προσφυγή της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοψήφισμα, προκειμένου ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ελεύθερα, δημοκρατικά και ανεπηρέαστα εάν συμφωνεί ή εάν απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αποτέλεσμα ψηφοφορίας:

[31 υπέρ -

2 κατά: ΔΣ ΡΟΥΣΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλά.. ΖΩ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ» και ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΙΛΚΙΣ»]

Οι ανωτέρω Σύμβουλοι ΔΗΛΩΣΑΝ ρητά ότι είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά διαφωνούν ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, γι’ αυτό και το καταψηφίζουν.

Στην παρούσα απόφαση ψήφισε υπέρ και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς ΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, καθώς και οι Πρόεδροι και Εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων ΠΕΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΑΝΔΡΩΝ), ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΕΔΙΝΟΥ), ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (ΑΜΑΡΑΝΤΩΝ), ΜΑΤΘΑΙΛΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ (ΒΑΠΤΙΣΤΗ), ΒΙΝΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΛΕΙΨΥΔΡΙΟΥ), ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ), ΚΑΡΑΣΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΝΑΒΡΥΤΟΥ), ΣΕΛΑΛΜΑΖΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΟΥΡΙΩΝ), ΔΡΟΣΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ (ΞΥΛΟΚΕΡΑΤΕΑΣ)

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 5/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.