Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Βαρδάκας: Ένας αθόρυβος και σεμνός εργάτης της τοπικής μας ιστορίας


Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης 
Δάσκαλος
Απογευματάκι. Πίνω το καφεδάκι μου σε γνωστό καφέ της πόλης όταν αντικρίζω τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία Γιώργο Βαρδάκα που μου χαρίζει ένα αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου του. Τίτλος: "Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος - Μάχες Σεμέν ντε Φερ, Ραβινέ, Σκρα ντι Λέγκεν, Δοϊράνης, Διασπάσεως Μακεδονικού Μετώπου".

Τον ευχαρίστησα θερμά και στην συνομιλία μας μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω σε βάθος έναν αθεράπευτα ρομαντικό και σεμνό εργάτη της ιστορίας του νομού μας. Έναν εργάτη που αν και δεν κατάγεται από το Κιλκίς, αγάπησε τον τόπο μας στον οποίο ζει από το 1983 ως δικό του τόπο και αφιέρωσε όλη του την ύπαρξη στην ανάδειξη της τεράστιας συνεισφοράς του νομού μας στις μεγάλες ιστορικές στιγμές της πατρίδας μας.

Το βράδυ άρχισα την ανάγνωση του βιβλίου με προοπτική να το ολοκληρώσω σε δυο-τρεις μέρες αλλά με συνεπήρε τόσο πολύ, που το διάβασα ολόκληρο μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Προηγείται η περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στον Μεγάλο πόλεμο και η αναφορά στον μεγάλο διχασμό του 1915 που συνετάραξε την πατρίδα μας και ο απόηχός του φθάνει μέχρι και τις μέρες μας. 

Ο λόγος του Γιώργου Βαρδάκα ενωτικός και δίκαιος περιγράφει δημοσιογραφικά τα γεγονότα του διχασμού αποδίδοντας "τα του καίσαρος τω καίσαρι".

Στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές του βιβλίου είδα να ζωντανεύουν οι μάχες της τελευταίας φάσης του Α’ παγκοσμίου πολέμου (1917-1918), φάση στην οποία πήρε μέρος και η πατρίδα μας. Μάχες που θέατρό τους υπήρξαν περιοχές του νομού μας. Η περιγραφή τους γίνεται με έναν ιδιαίτερο λόγο, μακριά από την αυστηρή στρατιωτική ορολογία. 

Λόγος γλαφυρός και εκλαϊκευμένος που δίνει και στον πιο αδαή περί τα στρατιωτικά αναγνώστη την εικόνα των σκληρών νικηφόρων μαχών στο μακεδονικό μέτωπο στις οποίες πήρε μέρος ο στρατός μας στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων της ΑΝΤΑΝΤ. Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ενημερωτικούς χάρτες των μαχών.

Ο Γιώργος Βαρδάκας γεννήθηκε στην πόλη των Τρικάλων το 1948. Ο πατέρας του Θεόδωρος ήταν Τρικαλινός και η μητέρα του Ζωή ήταν προσφυγοπούλα από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Το 1966 ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Τρίκαλα. Κατά τη στρατιωτική του θητεία επιλέγεται ως υποψήφιος έφεδρος αξιωματικός και αποφοιτά από τη ΣΕΑΠ ως δόκιμος έφεδρος αξιωματικός πεζικού.

Το 1970 προάγεται σε έφεδρο ανθυπολοχαγό. Ένα χρόνο μετά δηλώνει διετή ανακατάταξη και το 1973 εθελούσια κατάταξη στο στρατό. Το 1979 μετατάσσεται κατόπιν διαγωνισμού στο ταχυδρομικό σώμα με το βαθμό του ανθυπασπιστή. Προάγεται σε όλες τις στρατιωτικές βαθμίδες και το 2004 προάγεται στο βαθμό του συνταγματάρχη, αξίωμα με το οποίο αποστρατεύεται το 2005. Κατά τη διάρκεια της 35ετούς υπηρεσίας του τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα μετάλλια και παράσημα.

Από το 1983 είναι μόνιμος κάτοικος Κιλκίς με ενεργή παρουσία στην κοινωνική ζωή του τόπου μας και στην ιστορική έρευνα, μέρος της οποίας έχει δημοσιευτεί ως αρθρογραφία στον τοπικό τύπο και προβλήθηκε στη διαδικτυακή τηλεόραση του Κιλκίς.

Το 2013 μετά από μακροχρόνια έρευνα εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο:

"Φωτογραφικό λεύκωμα. Αξιωματικοί και οπλίτες νεκροί και εξαφανισμένοι στο έπος 1940-41 καταγόμενοι από το νομό Κιλκίς". Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίστηκε ως εικονοστάσι των νεκρών ηρώων του Κιλκίς.

Το 2015 εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο: "Εαρινή επίθεση 9 Μαρτίου 1941" με επίκεντρο την επί του υψώματος 731 τιτανομαχία.

Φέτος το 2018 εξέδωσε το τρίτο του βιβλίο για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή αυτού του δημοσιεύματος.

Ο Γιώργος Βαρδάκας από το γάμο του απέκτησε δύο κόρες την Αικατερίνη και τη Ζωή-Χρυσοβαλάντη.

Όποιος ή όποια επιθυμεί να αποκτήσει το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Βαρδάκα ας επικοινωνήσει μαζί του στο κινητό του 6945932302.

Ο Γιώργος Βαρδάκας εκπροσωπεί την τελευταία γενιά των ΕΛΛΗΝΩΝ που προσφέρουν ανιδιοτελώς τη γνώση και την εμπειρία τους ως αγκωνάρι για τους μελλοντικούς ερευνητές της παρουσίας του νομού μας στις μεγάλες στιγμές της πατρίδας μας.

Αξίζει του σεβασμού μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.