Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

22η Γιορτή Κάστανου Γρίβας Παιονίας

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 ξεκινάνε οι χοροί στο ετήσιο ραντεβού με τις γεύσεις και τ΄ αρώματα, στην καρδιά του, το χωρίο Γρίβα Κιλκίς.

Το τοπικό συμβούλιο Γρίβας, ο Σύλλογος Γυναικών Γρίβας και ο “Μακεδονικός” Γρίβας σε συνεργασία με τον Δήμο Παιονίας και την Περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, και σε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που κάθε χρόνο οργανώνονται στον καστανότοπο της Γρίβας καλωσορίζουν τούς επισκέπτες με τα χάλκινα της Γουμένισσας, ψημένα κάστανα, νόστιμο τυρί και καλό κρασί.

Στις εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 5:00μ.μ οι καλεσμένοι έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την καλλιέργεια του κάστανου, την μεταποίηση του προϊόντος καθώς και την χρήση του στην μαγειρική από ανθρώπους που γνωρίζουν να χειρίζονται το προϊόν, ενώ η διασκέδαση θα συνεχιστεί σε βαλκανικούς ρυθμούς.

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 από τις 12 το μεσημέρι θα ανάψουν τα κάρβουνα για να ψηθούν τα κάστανα, που με την συνοδεία κρασιού και τυριού αλλά και με παραδοσιακές πίτες από το χωριό οργανώνεται γλέντι με χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και την συνοδεία των μουσικών από τα χάλκινα της Γουμένισσας.

Και όλα αυτά το φθινόπωρο στο Πάικο. Λίγο πριν τα πρώτα χιόνια σκεπάσουν την Γυμνή Κορυφή (Γκόλα Τσούκα) στα 1610μ. το βουνό των ήχων, των χρωμάτων, των γεύσεων και των αρωμάτων.

Στις χαράδρες του Στραβοπόταμου οι οξιές λίγο πριν αφήσουν τα φύλλα τους να πέσουν παίζουν με τα χρώματα, ανακατεύοντας το πράσινο με τις χρυσορόδινες ανταύγειες. Οι εικόνες μοναδικές και σπάνιες συνοδεύονται από το καλωσόρισμα του καταρράκτη στην Καστανερή και τούς εκκλησιαστικούς ύμνους στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου της Γρίβας.

Τα καζάνια στην Γουμένισσα ξεκίνησαν, το απόσταγμα του κόπου των αμπελουργών στην Γουμένισσα και τον Φανό συνοδεύετε από τους μεζέδες και το κέφι των κατοίκων. Το γλέντι ξεκίνησε.

Με τις νότες των χάλκινων τής Γουμένισσας να συνοδεύουν τους εργάτες του κάστανου στις πλαγιές τις Γρίβας και τις Καστανερής ξεκινάει το κάλεσμα αυτού του φιλόξενου τόπου στην γιορτή . Κάλεσμα στους ξενιτεμένους από όλη τη Ευρώπη, κάλεσμα και στους ταξιδιώτες για να ζήσουνε την τελετή. Το κάστανο δίνει ζωή στα χωριά, ο κόπος έχει αντίκρισμα.

Η φύση απλόχερη ο τόπος πλούσιος ακόμη και οι βράχοι του. Καρφιτσωμένη στις σχισμές τους η Ραμόνδα σπάνιο είδος για την παγκόσμια χλωρίδα μαζί με το λεμονοθύμαρο και τα άγρια φασκόμηλα προσδίδουν στο γάλα των κοπαδιών γεύσεις μοναδικές. Ο αντίλαλος από τις κουδούνες συναντά το κάλεσμα τις πετροπέρδικας το σούρουπο και μετά η ησυχία της νύχτας, μόνο οι πυγολαμπίδες διαμαρτύρονται και τα τυροκομία όπου γεννιέται το τυρί. Γεύση μοναδική, λες και μπόρεσαν να χωρέσουν σε ένα κομμάτι «Μπάτζο» όλο τον τόπο.

Λίγο παρακάτω ξεκινούν οι πρώτες γευσιγνωσίες για την «Γουμένισσα». Κρασί ονομαστό σε όλο των κόσμο φτιαγμένο με τέχνη και μεράκι στα οινοποιεία της περιοχής. Γεννημένο από το πάντρεμα τού Ξινόμαυρου και της Νέγκοσκα με αρώματα του δάσους και σώμα γεμάτο, στιβαρό.

Και μετά το γλέντι « Κάστανο, Κρασί και Τυρί » αυτό είναι το Πάικο.


1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.