Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Επαφή των παιδιών με τον κλασικό αθλητισμό στη νέα πρότυπη ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου Κιλκίς

Η νέα πρότυπη ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου Κιλκίς, φιλοδοξεί σε μια επιτυχημένη πορεία επειδή θα είναι μοναδική στο είδος της. Θα μαθαίνει στα παιδιά μας να αγαπάνε την άσκηση με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα τους προσφέρει τα πάντα.

Η ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου Κιλκίς θα δραστηριοποιείται στο ΔΑΚ του Κιλκίς και στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Alexandros Sports Center, με τμήματα παιδιών από ηλικίας 5-12 ετών και πάνω και επικεφαλής Τεχνικός Διευθυντής της θα είναι ο έμπειρος και διακεκριμένος προπονητής Στίβου και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνος Μηναρετζής.

Σκοπός της Ακαδημίας του Αλέξανδρου Κιλκίς θα είναι η μέσω του στίβου προαγωγή της υγείας και της φυσικής κατάστασης και ευεξίας, η αύξηση της δύναμης, της ταχύτητας, της αντοχής, η βελτίωση της ευλυγισίας, αλλά και η καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοπειθαρχίας.

Μιλήσαμε με τους υπεύθυνους της ακαδημίας και σας παρουσιάζουμε τη φιλοσοφία τους.

– Σε μια εποχή που η άθληση έχει γίνει τρόπος ζωής, όλοι ψάχνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την δική σας ως ακαδημία;

“Η Ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου Κιλκίς καταρχήν, δημιουργήθηκε από εκπαιδευτικούς – καθηγητές φυσικής αγωγής και πρώην πρωταθλητές στίβου. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δουλέψει επί σειρά ετών σε αθλητικούς συλλόγους στίβου και κάποιοι συνεχίζουμε και δουλεύουμε. Όλοι εκπαιδευτικοί -προπονητές μας είναι έμπειροι σε παιδικά τμήματα εδώ και χρόνια, δουλεύοντας σε διάφορους φορείς και μεγάλους συλλόγους που είχαν πάντα να κάνουν με την εκμάθηση αθλημάτων σε παιδιά.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι πως πρώτα από όλα είμαστε εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί. Δύσκολα βρίσκεις μία ακαδημία στις μέρες μας που έχει εκπαιδευτικούς-παιδαγωγούς. Συνήθως είναι γυμναστές (ή και μη) που απλώς προσπαθούν να διδάξουν κάποια πράγματα που έμαθαν όσο υπήρξαν αθλητές ή πρωταθλητές, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο κάνουμε εμείς.

Εμείς λειτουργούμε ως συνέχεια ενός σχολείου και αγκαλιάζουμε όλα τα παιδιά και τα παροτρύνουμε με διαφορετικό τρόπο, με έναν τρόπο που μόνο ο εκπαιδευτικός- παιδαγωγός μπορεί να έχει. Μέλημα μας είναι να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό και να τον αγαπήσουν και μαζί με αυτόν να λατρέψουν τον δάσκαλο που τους βοήθησε να μείνουν σε αυτόν τον χώρο. 

Διότι η επιτυχία ενός εκπαιδευτικού, και μιλάω γενικά, είναι να κάνει ένα παιδί να λατρέψει ένα μάθημα, ή ένα άθλημα στην προκειμένη περίπτωση, που δεν ήταν από την αρχή το αγαπημένο του ή δεν είχε τα φυσικά προσόντα να μπορέσει να το κάνει”

– Απευθύνεται μόνο στα παιδιά που έχουν σκοπό να ακολουθήσουν τον στίβο;
“Η δικιά μας ακαδημία στίβου απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που θέλουν να ξεκινήσουν να αθλούνται. Φυσικά είμαστε στην παρούσα φάση μια ακαδημία στίβου μόνον, όμως αυτό δεν παύει να σημαίνει πως τα παιδιά έρχονται για να χαρούν και για να κάνουν διάφορα παιχνίδια.

Το σημαντικό, λοιπόν, είναι πως τα παιχνίδια που έχουμε δημιουργήσει δεν έχουν μόνο τα αθλήματα του στίβου μέσα, αλλά έχουν να κάνουν και με την συγκέντρωση, τη μνήμη, τον σωστό και όμορφο συναγωνισμό και είναι και κάποια παιχνίδια που έχουν να κάνουν και με την αριθμητική.

Όλα αυτά τα παιχνίδια σχετίζονται φυσικά με τα αθλήματα του στίβου με έναν πραγματικά μαγικό τρόπο, όπου αν δεν είσαι εκπαιδευτικός, δεν έχεις την φαντασία να τα δημιουργήσεις. Έτσι λοιπόν μέσα από αυτά, τα παιδιά θα μπορέσουν αργότερα να πετύχουν, ακόμα και σε άλλο άθλημα, είτε ομαδικό είτε ατομικό, είτε έχει είτε δεν έχει σχέση με τον στίβο, διότι έχουν δυναμώσει και έχουν δημιουργήσει μία δυνατή βάση στο μυικό τους σύστημα, στον ρυθμό τους αλλά και στον συντονισμό τους”.

– Τα παιδιά ηλικίας 5 εως 12 που βρίσκονται σε ένα στάδιο που δεν γνωρίζουν τι κάνουν, πόσο εύκολο είναι να προσαρμοστούν;
“Η προσαρμογή στον στίβο για μικρά παιδιά ηλικίας 5 ετών είναι δύσκολη και θέλει 2-3 εβδομάδες να συνηθίσουν τον χώρο, τον δάσκαλο και τους υπόλοιπους μικρούς συναθλητές τους. Ακόμη πιο εύκολο όμως είναι, αν ήδη πηγαίνουν σε νηπιαγωγείο, οπότε αυτό σημαίνει πως έχουν μπει στη διαδικασία να ακούν κανόνες από κάποιον δάσκαλο και φυσικά έχουν αρχίσει να κοινωνικοποιούνται. 

Τα μεγαλύτερα παιδιά ως 12 ετών δεν δυσκολεύονται τόσο πολύ διότι έχουν ήδη μπει σε μία σειρά και έχουν παρακολουθήσει ίσως και αγώνες, είτε από την τηλεόραση, είτε ζωντανά σε κάποιο γήπεδο και θέλουν και ζητάνε πολλές φορές από μόνα τους να ξεκινήσουν ένα άθλημα.”

– Πολλοί γονείς μπορεί να αγχώνονται για το τι είναι καλό για το δικό τους παιδί. Τι πρέπει να γνωρίζουν ώστε να νιώσουν την ασφάλεια, ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι προς όφελος του παιδιού;

“Οι γονείς αρχικά δεν πρέπει να αγχώνονται και για αυτό. Φυσικά θα πρέπει να βάλουν από νωρίς το παιδί τους να αθληθεί αλλά εάν σε περίπτωση δουν πως το παιδί μετά από 2-3 εβδομάδες δεν θέλει να ακολουθήσει το συγκεκριμένο άθλημα που ξεκίνησε, τότε το σταματάμε και πάμε σε άλλο, επειδή στον Αλέξανδρο υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αυτό είναι κάτι που θέλει υπομονή και τύχη παράλληλα. 

Το σωστό λοιπόν για τους γονείς είναι να καταλάβουν πως όταν ένα παιδί αντιδράει, σημαίνει πως δεν θέλει και δεν τον σπρώχνουμε, ούτε το απειλούμε, ούτε του φωνάζουμε. Το παιδί μιλάει με την συμπεριφορά του και δείχνει τα πάντα. Αν λοιπόν το παιδί χαίρεται με αυτό που κάνει και ζητάει και παραπάνω, και αν δούμε επίσης πως στεναχωρήθηκε αν μία φορά δεν πήγε στο μάθημα, επειδή δεν μπόρεσαν οι γονείς λόγω χρόνου να το πάνε, τότε σημαίνει πως το παιδί είναι πολύ ευτυχισμένο εκεί που αθλείται.”

– Πώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την προπόνηση τους; Τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά;

“Ο τρόπος που θα δημιουργήσουμε την προπόνηση του στίβου στη ακαδημία μας, μας έχει κάνει να ξεχωρίσουμε και φυσικά να είμαστε μοναδικοί στο είδος μας, με συνεργάτες έναν συνδυασμό έμπειρων πτυχιούχων γυμναστών, παιδαγωγών και πρωταθλητών στίβου.

Αυτό λοιπόν που κάναμε είναι ότι θα στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τον βαρετό στίβο που κάναμε παλιά- δηλαδή ένα βαρετό τρέξιμο με πολλούς γύρους και όλο ασκήσεις- σε ένα σκηνικό δια δραστικού παιχνιδιού με τα αθλήματα του στίβου αλλά και με έναν κατάλληλο και μοναδικό εξοπλισμό. Τα παιχνίδια λοιπόν έχουν δημιουργηθεί από την φαντασία μας. Αυτό κάνει τα παιδιά να ξετρελαίνονται διότι είναι καινούργια παιχνίδια που δεν τα έχουν ξαναπαίξει. Είναι παιχνίδια που εξασκούν πέρα από το σώμα τους, την μνήμη, την αριθμητική, τη συγκέντρωση και την υπομονή

Φυσικά αν δεν το δουν οι γονείς και αν δεν το ζήσουν από κοντά τα παιδιά, δεν θα το καταλάβουν μόνο από μία περιγραφή. Όλα αυτά λοιπόν τα παιχνίδια έχουν βάση και συνδέονται με τον στίβο. Και τι καλύτερο από το να τα κάνουν τα παιδιά αθλητισμό με ανθρώπους που είναι εκπαιδευτικοί και παιδαγωγοί παράλληλα;”

– Μπορούν όλα τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα;
“Ο στίβος δεν έκανε, ούτε κάνει διακρίσεις και είναι για όλα τα παιδιά. Τα αδύναμα, τα δυνατά, τα εύσωμα, τα λιγνά, τα παιδιά που δεν είναι γρήγορα και δεν έχουν άλμα ή αντοχή, τα παιδιά που δεν είναι «δημοφιλή» ή δεν έχουν πολύ δυνατό χαρακτήρα. Ο στίβος για τα παιδιά μπορεί να είναι η έξοδος από την καθημερινότητα και το βαρύ πρόγραμμα που έχουν, είναι ένας μικρός παράδεισος που έρχονται να εκτονωθούν και να χτίσουν δυνατό χαρακτήρα. Ο στίβος είναι ένας χώρος για να αποβάλλουν το άγχος τους και να κοινωνικοποιηθούν – και όπως είπα είναι για όλους.”

– Σε ποια ηλικία μπορούμε να καταλάβουμε αν το παιδί μας μπορεί να εξελιχθεί στον στίβο ή πρέπει να αλλάξει άθλημα;

“Η ηλικία που συνήθως μπορούμε να πούμε πως ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι 11-12 χρονών. Υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που ξεχωρίζουν από πιο νωρίς, αλλά είναι σπάνιες και όχι ο κανόνας. Ένα παιδί μπορεί να συνεχίσει σε επίπεδο πρωταθλητισμού μόνο όταν έχει συζητηθεί από τον προπονητή με τους γονείς και έχει συμφωνηθεί. Για να έχει γίνει αυτό σημαίνει πως αξίζει να περάσει αυτή την δύσκολη δοκιμασία.

Αν δεν έχει συζητηθεί σημαίνει πως δεν χρειάζεται το παιδί να μπει σε τέτοια διαδικασία και αυτό όχι επειδή μόνον δεν έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά ίσως και επειδή λόγω χαρακτήρα μπορεί να μην είναι στην ιδιοσυγκρασία του να μπει σε αυτόν τον δύσκολο και σκληρό δρόμο. Αυτό δεν σημαίνει πως θα σταματήσει, αλλά μπορεί να συνεχίσει εφόσον το ευχαριστεί και είναι απλά ένα χόμπι που εκτονώνεται.”

– Η ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου ξεκινάει τώρα τη δράση της . Ωστόσο σύμφωνα με την εμπειρία σας, σε τι ποσοστό μπορούν τα παιδιά να ξεχωρίσουν, να προχωρήσουν και να εξελίξουν τον αθλητισμό, σε πρωταθλητισμό;


“Δυστυχώς η ευτυχώς τα παιδιά που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό είναι λίγα. Μεγαλώνοντας οι προτεραιότητες αλλάζουν, πράγμα που είναι λογικό. Το πρόγραμμα των παιδιών είναι πιο απαιτητικό και πιο βαρύ στο θέμα των μαθημάτων τους, οπότε αρχίζουν και χάνονται από το χώρο ή ελαττώνουν τις προπονήσεις τους. Εμείς, όμως, ενώ φυσικά θεωρούμε πως προέχουν τα μαθήματα, προσπαθούμε να τους δώσουμε να καταλάβουν πως μπορούν και πρέπει να έχουν τον αθλητισμό στην ζωή τους (και όχι τον πρωταθλητισμό που φυσικά απαιτεί περισσότερο χρόνο και πολλές θυσίες).

Πάνω από όλα προέχει η υγεία μας (σωματική-ψυχική-πνευματική) και μόνο με την άσκηση και τη διατροφή δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Μεγαλώνοντας λοιπόν απλώς δίνουμε στα παιδιά και αυτή την όμορφη και υγιή συνήθεια ώστε να τους γίνει τρόπος ζωής.

Σε περίπτωση, όμως, που κάποια παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τον αθλητισμό ακόμη πιο σοβαρά και να ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε αγώνες, τότε ο σύλλογος μας ο Αλέξανδρος, θα τούς δίνει την δυνατότητα με το αγωνιστικό του τμήμα που δημιουργείται παράλληλα, να συμμετέχουν πανελλαδικά σε πιστοποιημένους αγώνες της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ.”

Ποια είναι τα στελέχη και το προπονητικό δυναμικό της Ακαδημίας σας;
Ο σύλλογός μας στελεχώνεται, στο ξεκίνημά του, από προπονητές όπως ο κος Κώστας Μηναρετζής (Από τους κορυφαίους και πλέον έμπειρους προπονητές με δεκάδες διακρίσεις και συμμέτοχες αθλητών του σε Εθνικές ομάδες και σε Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά, Βαλκανικά πρωταθλήματα), η κα Ζωή Μπουκουβάλα (Εκπαιδευτικός και αθλήτρια στίβου με ενασχόληση με αθλητές μικρών ηλικιών.), η κα Σπυριδούλα Μηναρετζή (Πρωταθλήτρια ταχυτήτων με διακρίσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα) και ο κος Βασίλης Ορμανίδης (Προπονητής πτυχιούχος Τ.Ε.Φ.Α.Α. (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού) με πολύχρονη προπονητική εμπειρία σε παιδιά) και με την δημιουργία των ηλικιακών τμημάτων θα προστεθούν στο ήδη εξαιρετικό μας στελεχιακό δυναμικό και νέοι προπονητές”

– Τελικά, ένα παιδί γεννιέται για τον αθλητισμό ή γίνεται αθλητής; Μπορεί μέσα από την δουλειά να καταφέρει να εξελιχθεί, χωρίς να είναι φαινομενικά «υπερκινητικό»;

“Ως εκπαιδευτικός και προπονητής για πολλά χρόνια θεωρώ πως το DNA παίζει μεγάλο ρόλο. Αν ένας μπαμπάς ή μία μαμά ασχολούνταν με τον αθλητισμό ή και τον πρωταθλητισμό, νομίζω πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και το παιδί να ασχοληθεί – άσχετα με το επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει.

Βέβαια αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι γονείς ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό στο παρελθόν και τα παιδιά δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν. Ισχύει φυσικά και το αντίστροφο. Παιδιά που ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό, ενώ οι γονείς μπορεί να μην ήξεραν καλά καλά τι είναι ο στίβος.

Τέλος, να πω πως δεν σημαίνει πως ένα παιδί υπερκινητικό θα έχει επιτυχίες αλλά ούτε και το αντίθετο. Ένα παιδί που λέμε πως έχει φυσικό ταλέντο έχει ένα αβαντάζ. Το αβαντάζ είναι πως μπορεί να κάνει κάτι χωρίς πολλή προπόνηση, όμως για να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, θέλει σκληρή δουλειά κάτι που πολλά παιδιά με φυσικό ταλέντο δεν το έκαναν, γιατί είχαν μάθει στα εύκολα αποτελέσματα και χωρίς πολύ ιδρώτα. Τα παιδιά λοιπόν που δεν είχαν το ταλέντο αλλά δούλεψαν σκληρά, τις περισσότερες φορές έκαναν και κάνουν θαύματα και ξεπέρασαν και ξεπερνούν και παιδιά που δεν φαντάζονταν ποτέ τους πως θα ξεπερνούσαν.”

– Η ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου Κιλκίς είναι μια νέα ακαδημία στίβου και θα υπάρχουν τμήματα για όλες τις ηλικίες. Σε αυτά τα τμήματα μπορούν να προστεθούν και παιδιά που, είτε έκαναν κάποιο άλλο άθλημα, είτε δεν είχαν γυμναστεί καθόλου;

“Πράγματι στην δική μας Ακαδημία στίβου θα υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για αρχάρια παιδιά, για προχωρημένα παιδιά, αλλά και για παιδιά που έχουν ενταχθεί σε άλλα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου μας. Σκοπός μας, όμως, γενικότερα είναι η ομαλή ένταξη των νέων παιδιών στα τμήματα αυτά και παράλληλα η μέθοδος με την οποία θα δουλέψουμε, ώστε να έρθουν πιο γρήγορα κάποια αποτελέσματα. Όταν αυτά τα αποτελέσματα έρχονται, τότε χωρίς να χάνουμε χρόνο τα τοποθετούμε σε τμήματα πιο προχωρημένα”

– Η έδρα σας είναι το Στάδιο του Κιλκίς μόνο;
Όχι, θα μας βρείτε και στις εγκαταστάσεις του “Alexandros Sport Center” και στα κλειστά προπονητήρια γήπεδα του ΚΔΑΠ Αλέξανδρος. Για περισσότερες πληροφορίες για την ακαδημία στίβου του Αλέξανδρου μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/alexandrosstivos ή και στο @alexandrosstivos, που είναι πιο κατατοπιστικό όσον αφορά τις δραστηριότητες μας, τα τμήματα που έχουμε αλλά και για το πρόγραμμα μας και για το ποιοι είμαστε.

Οι εγγραφές άρχισαν. Σας περιμένουμε όλους να σας γνωρίσουμε από κοντά.” 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.