Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μεταλλικιώτες αγωνιστές και αγωνίστριες

Δελτίο τύπου Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς
Την Κυριακή 15 Ιούλη 2018 πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κιλκίς εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μεταλλικιώτες αγωνιστές και αγωνίστριες, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ου αιώνα, στον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ κατά την κατοχή, με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας την περίοδο 1946-1949. 

Την ομιλία της εκδήλωσης έκανε η Μαρία Αποστολίδου, μέλος του Παραρτήματος Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και στέλεχος της ΤΟ Κιλκίς ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες όπου συμμετείχαν οι κάτοικοι του Μεταλλικού από το 1922 κιόλας που εγκαταστάθηκαν στο χωριό ως πρόσφυγες.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα γεγονότα της 16ης Ιούλη του 1944. Τότε ομάδα ΠΑΟτζήδων περικύκλωσε το χωριό και αφού μπήκε μέσα μάζεψε όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών. 

Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής ο Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετέχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι και γι’ αυτό οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε 7 δολοφονίες. Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. 

Έγιναν συλλήψεις και ακολούθησαν νέες ανακρίσεις στην αστυνομία Κιλκίς. Την επόμενη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Άρες για καταναγκαστική εργασία.

Από την ομιλία έγινε φανερή η στάση της αστικής τάξης της χώρας, η οποία είτε συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές είτε εγκατέλειψε τη χώρα, με μικρότερο μέρος να μένει στη χώρα. Όπως έγινε φανερή και η στάση διάφορων φασιστικών ομάδων οι οποίες διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος λαϊκών ανθρώπων, ιδιαίτερα στα χωριά του νομού, πολλές φορές χειρότερα και από τους κατακτητές.

Ταυτόχρονα, όμως, αναδείχτηκε και το μεγαλείο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όπου αλύγιστος και ανυπόταχτος, με κάθε μέσο και τρόπο αντιστάθηκε στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό εκ μέρους της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ πραγματοποίησε ο Θόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες του Κιλκίς, έχουν βρεθεί και έχουν πρωτοστατήσει σε όλους τους λαϊκούς αγώνες του τόπου τον τελευταίο αιώνα. 

Όχι μόνο στους αγροτικούς αγώνες της δεκαετίας του 1920 και 1930, αλλά και στην αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στους εργατικούς αγώνες των επόμενων δεκαετιών, στον αντιδικτατορικό αγώνα, όπως και στους σύγχρονους εργατικούς λαϊκούς αγώνες μέχρι τις μέρες μας, συμβάλλοντας στην οργάνωση των εργαζομένων, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, και στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και ο Κώστας Σαπρανίδης εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης των ιστορικών γεγονότων και ειδικά της δεκαετίας του 1940, γιατί ο λαός μπορεί να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για τη σημερινή του πάλη και αγώνα ενάντια στην αστική τάξη, το πολιτικό προσωπικό της και τους μηχανισμούς της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.