Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Προβολή των ντοκιμαντέρ του LIVEMEDIA στο Φεστιβάλ Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη

Με δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ συμμετέχει το LIVEMEDIA στο πολιτιστικό πρόγραμμα του 37ου Φεστιβάλ Βιβλίου στην Παραλία του Λευκού Πύργου. Το Livemedia με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Στάθη Παρχαρίδη, δημιούργησε δύο ντοκιμαντέρ, το ένα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην Γενοκτονία των Ελλήνων στον πόντο και άλλο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους. 

Συγκεκριμένα:

• Την Κυριακή 10 Ιουνίου, στην εξέδρα του Φεστιβάλ Βιβλίου, στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στις 21.45, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΠΟΝΤΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ». 

Πρόκειται για μία παραγωγή που αναφέρεται στα ραγδαία και τραγικά ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 

Ακούγονται συγκινητικές μαρτυρίες από συγγενείς επιζώντων της γενοκτονίας, οι οποίοι αφηγούνται το πώς κρύβονταν στα βουνά προσπαθώντας να αποφύγουν τη σφαγή. 

Ακαδημαϊκοί μιλούν για τη σημασία της περιόδου και το πώς αντέδρασαν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, αποκαλύπτοντας άγνωστα ιστορικά στοιχεία. 

• Την Δευτέρα 11 Ιουνίου, στην εξέδρα του Φεστιβάλ Βιβλίου, στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, στις 22.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Μία ιστορία της Θεσσαλονίκης". Η εξόντωση των Εβραίων είναι "Μία ιστορία της Θεσσαλονίκης". 

Το Livemedia, παρουσιάζει το μεγάλο Ντοκιμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην εξέλιξη της πόλης. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η καταγραφή του πληθυσμού του 1912, που δε δημοσιεύθηκε ποτέ επίσημα, καταγράφει 30.000 Έλληνες, 30.000 Μουσουλμάνους, 90.000 Εβραίους και 8.000 Βούλγαρους, Αρμένιους, Σέρβους, σε σύνολο 158.000 κατοίκων. 

Ο Συγγραφέας Γιώργος Ιωάννου στο αφήγημά του “Εν ταις ημέραις εκείναις” γράφει: "Η Θεσσαλονίκη για αρκετές ημέρες, όχι περισσότερες από μήνα, είχε πλημμυρίσει από κίτρινα κινούμενα άστρα".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.