Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Κατά του «Κλεισθένη Ι» το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς

Της Πάολας Χαραλαμπίδου
Μπροστά σε ένα σχεδόν ανύπαρκτο κοινό και με πολλούς δημοτικούς συμβούλους απόντες και εκτός αιθούσης (για τσιγάρο και κουβεντούλα στους διαδρόμους του Δημαρχείου), συζητήθηκε το βράδυ της Τρίτης 8 Μαΐου 2018, στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς το πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι», το μείζον θέμα που «καίει» το τελευταίο διάστημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Παράλληλα, και παρά τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς ο «Κλεισθένης» φέρνει πολλές αλλαγές στην εκλογή των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, στο συμβούλιο δεν ήταν παρών σχεδόν κανείς Πρόεδρος, πλην εξαιρέσεων μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ο «Κλεισθένης» είναι το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εσωτερικών σε αντικατάσταση του «Καλλικράτη», με σκοπό να μεταρρυθμίσει ή όπως υποστηρίζουν η Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), να απορρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τοποθετήσεις

Κατά του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών τάχθηκε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπήρξαν σύμβουλοι που αναγνώρισαν και θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο. 

Για το θέμα τοποθετήθηκαν αρχικά οι επικεφαλής των συνδυασμών. Ειδικότερα, ο κ. Π. Τονικίδης τόνισε ότι είναι έξω από τη φύση και τη φιλοσοφία της λειτουργίας της Τ.Α. Άλλα σημεία στα οποία στάθηκε ήταν και τα εξής: Η απλή αναλογική είναι πρόσχημα για να επιτυγχάνονται μικροκομματικές σκοπιμότητες . Η Τ.Α. δεν θα έχει στην ουσία λόγο. Δεν θα υπάρχει σύμπνοια και θα την πληρώσει εν τέλει ο πολίτης, καθώς εν μια νυκτί δεν μπορεί να επέλθει συναίνεση και συνεργασία.

Από την πλευρά του ο Γ. Φαχουρίδης μιλώντας για τη διαδικασία της διαβούλευσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται στην ουσία για τακτική τύπου «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Όπως είπε, τυπικά και μόνο θα εκφράσουμε τις απόψεις μας, καθώς δεν θα εισακουστούν ούτε θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός, όπως προσέθεσε είναι οι ΟΤΑ να υπηρετούν την κεντρική εξουσία και όχι τον πολίτη. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων. Ο Β. Καραμπίδης δήλωσε απαισιόδοξος για το όλο εγχείρημα, χρησιμοποιώντας μάλιστα και… ακατάλληλο λεξιλόγιο προκειμένου να δείξει τη δυσαρέσκειά του. Ο Κ. Ζώτος δήλωσε υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά μόνο με δικλείδες ασφαλείας.

Η Α. Ανανιάδου έθεσε θέμα παραγκωνισμού των δήμων από τη δημόσια διαβούλευση και ζήτησε περισσότερο χρόνο, ο Γ. Μπαλάσκας έκανε λόγο για ανατροπή της λαϊκής βούλησης, ο Γ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι η απλή αναλογική θα καθιστά ανήμπορους τους Δημάρχους και ο Θ. Ανθρακίδης ότι οδηγεί στη αποδόμηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και σε ακυβερνησία, καθώς και ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης. 

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θ. Βαφειάδης τόνισε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και τα προβλήματα των προηγούμενων ετών. 

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο «Κλεισθένης Ι» δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αφήνει τους δήμους στην ίδια κατάσταση, να λειτουργούν δηλαδή ως θερμοκήπια μιζέριας και μικρορουσφετιών. «Η κυβέρνηση μας συμπεριφέρεται σαν απλούς εξωραϊστικούς συλλόγους», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Α. Γραμματικόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο δαιδαλώδες, αναγνωρίζοντας και θετικά και αρνητικά σημεία. Ως θετικά, ανέφερε την ηλεκτρονική βάση καταγραφής της περιουσίας του δήμου, το θεσμό του διαμεσολαβητή κ.α., ενώ στα «ανησυχητικά» συμπεριέλαβε τη μη διενέργεια δημοψηφίσματος σε κυβερνητικά θέματα και τη λειτουργία του Επόπτη ΟΤΑ και του Συμβουλίου των Εποπτών ΟΤΑ ως κεντρικών οργάνων της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δημάρχων και των Δ.Σ. 

Υποστήριξε δε, ότι η απλή αναλογική σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, θα δημιουργήσει ασφυξία στη λειτουργία της Τ.Α. 

O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς Δ. Κυριακίδης στάθηκε στα εξής σημεία: Καθιερώνεται η απλή αναλογική, χωρίς κανένα πλαφόν, προκαλώντας ουσιαστικά ακυβερνησία στους Δήμους, δημιουργώντας ανίσχυρους, σύμφωνα με την δεδηλωμένη, Δημάρχου και καθιστώντας επιτακτική και απαραίτητη την πρακτική «δούναι και λαβείν». 

Η επαναφορά των κοινοτήτων, με κατανομή αρμοδιοτήτων και κονδυλίων, κατάρτιση προϋπολογισμού, θα επιφέρει τον κατακερματισμό της χρηματοδότησης των δημοτικών έργων στις τοπικές κοινότητες και θα καθίσταται έτσι αδύνατη η υλοποίησή τους. Προωθείται η συνδιοίκηση στον βωμό των ανταλλαγμάτων και όχι η συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων. 

Κατασκευάζονται Δήμοι, όμηροι του εκάστοτε Υπουργού, ο οποίος θα ορίζει τον ελεγκτή νομιμότητας, περιορίζοντας την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Παραχωρούνται αρμοδιότητες αποκλειστικά στους ΟΤΑ, χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και την οικονομική υποστήριξη. Εντάσσεται η χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη, επιβαρύνοντας ουσιαστικά με νέο φόρο τους δημότες.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης ζήτησε απόσυρση του νομοσχεδίου, δημόσια διαβούλευση τουλάχιστον για 3 μήνες και ουσιαστική συνεργασία με την ΚΕΔΕ. 

Οι όποιες μεταρρυθμιστικές αλλαγές προκύψουν, να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές για να έχουν τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης. Κατέληξε δε στο ότι, οι ΟΤΑ θα έπρεπε να είναι θεραπαινίδες της κεντρικής διοίκησης και όχι παλλακίδες όπως μετατρέπονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.