Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Επαναπατρισμός κύλικας από την Γερμανία

Στις 6 Απριλίου 2018 επαναπατρίστηκε από τη Γερμανία μία ακέραια μελαμβαφής κύλικα Κλασικής περιόδου. Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ένας Γερμανός πολίτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε ο ίδιος, το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης. 

Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος. 

Με ενέργειες του αρμόδιου Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) η κύλικα παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Ο επαναπατρισμός αυτός είναι ο πιο πρόσφατος μιας σειράς επαναπατρισμών από τη Γερμανία, οι οποίοι οφείλονται σε εκούσιες παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα, πριν από πολλές δεκαετίες, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και επικροτεί κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων. 

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, χάρη και στην άριστη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο, την τελευταία τριετία έχουν επαναπατριστεί από τη Γερμανία οκτώ (8) αρχαία αντικείμενα ελληνικής προέλευσης. 

Μεταξύ αυτών, αξίζει να σημειωθεί ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965, παραδόθηκε στα Γραφεία της Πρεσβείας μας στο Βερολίνο από τον γιο του και επαναπατρίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.