Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Oδηγίες στους καταστηματάρχες για ωράριο και δώρο Πάσχα

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς ενημερώνει για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις ημέρες του Πάσχα, για την Κυριακή των Βαΐων και την καταβολή του Δώρου στους εργαζόμενους

Ενόψει των επερχόμενων εορτών του Πάσχα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ενημέρωσε με ειδική εγκύκλιο τα μέλη της για τα λειτουργικά θέματα των επιχειρήσεων κατά τις ημέρες του Πάσχα, σε ότι αφορά το ωράριο, την καταβολή του Δώρου, την λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων και άλλα θέματα.

Το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής έχει ως εξής:

«Η Μεγάλη Εβδομάδα φέτος διαρκεί από την Δευτέρα, 2 Απριλίου έως την Κυριακή, 8 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα). Σε ότι αφορά την λειτουργία των καταστημάτων κατά το Πάσχα, και φέτος όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο με απόφαση των Εμπορικών Συλλόγων σε όλη την επικράτεια, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα ισχύσει το συνεχές και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 21.00 το βράδυ.

Συγκεκριμένα για την Μεγάλη Παρασκευή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 435/76, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την επικράτεια, καθώς και η απασχόληση των υπαλλήλων μετά τις 13.00.

Εξαίρεση στο συγκεκριμένο κανόνα, κατά το νόμο 435/1976 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του «Καλλικράτη», μπορεί να εισαχθεί μόνο με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο οφείλει να απευθυνθεί ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος, εάν επιθυμεί διαφορετικό ωράριο για τη Μεγάλη Παρασκευή, αφού όμως πρώτα παράσχει την γνώμη της η τοπική οργάνωση των εργαζομένων και εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες της περιοχής του.

Τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου. Κατά την συγκεκριμένη Κυριακή, η οποία περιλαμβάνεται μέσα στις 8 θεσμοθετημένες Κυριακές του ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι συνάδελφοι, που ενόψει των ημερών και της προσδοκίας αύξησης της αγοραστικής κίνησης, θα προχωρήσουν σε προσφορές. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 2 άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων και προαιρετικά το ποσοστό της μείωσης σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα».

Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι πολλοί επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα προϊόντα που προσφέρουν διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. 

 Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι αυτή η πρακτική, όσο και αν γίνεται καλοπροαίρετα, παραβιάζει το νόμο και επισύρει αυστηρές κυρώσεις, θεωρούμε δε ότι αυτήν την εποχή της κρίσης είναι εντελώς αχρείαστο να επιβάλλονται πρόστιμα που μπορεί να πλήξουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Μέχρι στιγμής, οι ελεγκτικές αρχές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, αντιλαμβανόμενες ότι δεν υπάρχει κανείς δόλος εξαπάτησης του καταναλωτή, έχουν προχωρήσει μόνο σε απλές συστάσεις, ωστόσο αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. 

 Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους συναδέλφους που θα πραγματοποιήσουν προσφορές ενόψει του Πάσχα, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προσφερόμενων προϊόντων και κατόπιν, εάν το επιθυμούν, ποσοστό μείωσης.

Το Πάσχα, οι συνάδελφοι εργοδότες υποχρεούνται και στην καταβολή του σχετικού Δώρου προς τους εργαζομένους και τους υπαλλήλους τους. Αυτή η υποχρέωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο και η πληρωμή του Δώρου εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος απορρέει από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/1981, που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 ν. 1082/1980, καθορίζεται πάγιο σύστημα υπολογισμού του Δώρου Πάσχα, σύμφωνα με το οποίο:

• Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσεως) του μισθωτού από την αρχή του έτους.

• Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα. Για τους μισθωτούς των οποίων η σχέση εργασίας λύθηκε προ της 15ης ημέρας πριν από το Πάσχα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της ημέρας λύσεως της σχέσεως.

• Η καταβολή του Δώρου γίνεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018. Δεν επιτρέπεται η καταβολή του Δώρου σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ 690/1945, οι οποίες ισχύουν για κάθε περίπτωση μη καταβολής τακτικών αποδοχών. Συγκεκριμένα, κάθε εργοδότης που δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των υπαλλήλων ή της Επιθεώρησης Εργασίας ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων. 

Οι κυρώσεις προβλέπουν φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ύψος δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού. Να επισημανθεί δε, ότι ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, σε κανένα έμπορο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος σας εύχεται Καλό Πάσχα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.