Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Αθήνα: Σεμινάριο Ιστορίας για τα Δεκεμβριανά του '44

Υπογράφει ο Βλάσης Αγτζίδης
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Σύγχρονης Ιστορίας που λαμβάνει χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς («Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά) ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, στις 23 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει το θέμα: «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας και οι εικόνες της». 

Θα προβληθεί αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από τα βρετανικά αρχεία και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ο εμφύλιος σπαραγμός της δεκαετίας του '40 καθόρισε όλη την μεταπολεμική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας και σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις. Έως και σήμερα επιβιώνει ο απόηχος εκείνων των αντιθέσεων. Τον Δεκέμβριο του 1944, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πανηγυρική απελευθέρωση της πρωτεύουσας από τη ναζιστική Κατοχή, ξέσπασε "η Μάχη της Αθήνας", η σφοδρότερη στρατιωτική αναμέτρηση που έγινε ποτέ στην πρωτεύουσα. 

Η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε ήδη διαφανεί τα χρόνια της Κατοχής, οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση τις μέχρι τότε συμμαχικές δυνάμεις του ΕΑΜ και των Βρετανών, πριν ακόμη από τη λήξη του πολέμου.

Παρότι πέρασαν 73 χρόνια από εκείνα τα τραγικά γεγονότα, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα ενώ συγκροτήθηκαν ιδεολογικά φορτισμένες ερμηνείες, τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά που δεν επιτρέπουν την ψύχραιμη αποτίμηση, απαλλαγμένη από τα ιδεολογικά φίλτρα και τις πολιτικές προκαταλήψεις.

Ακριβώς αυτή την ψύχραιμη αποτίμηση θα αποπειραθούμε να κάνουμε στο πλαίσιο του Σεμιναρίου Ιστορίας με τη συνδρομή του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.