Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Πέλλα: Ξεκίνησε η εκδήλωση «Πέλλα: Η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, με την εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μέγα Αλέξανδρο με τίτλο «Πέλλα: Η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η σειρά των επτά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο επόμενο δίμηνο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, στο πλαίσιο της δράσης «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα».

Η εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και προσέλκυσε τοπικούς φορείς, ανθρώπους του τουρισμού και πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση στο μουσείο, ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσίαση μουσικών οργάνων της αρχαιότητας που διατηρούνται μέχρι σήμερα, καθώς και γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες της αρχαιότητας. Η παρουσίαση των ειδών διατροφής της αρχαίας Μακεδονίας συνοδεύτηκε από μια γαστρονομική προσέγγιση του παρελθόντος μέσα από υλικά της μακεδονικής γης του τότε και του σήμερα. 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν συνταγές εμπνευσμένες από το παρελθόν και βασισμένες σε υλικά της μακεδονικής κουζίνας, που συνοδεύτηκαν και από ποτά που προσφέρθηκαν στους επισκέπτες (κρασί και μπύρα), η παρουσία των οποίων εντοπίζεται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σχετικά θεματικά βίντεο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκθεσιακές φωτογραφίες, ενώ στο πλαίσιο της δράσης προβολής παρήχθησαν ειδικά δώρα, αφιερωμένα στις δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο και το δάσκαλό του, τον μεγαλύτερο φιλόσοφο όλων των εποχών, Αριστοτέλη.

«Η ανάδειξη, προβολή και διασύνδεση των δύο αυτών μέγιστων προσωπικοτήτων με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, είναι το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί η ανάδειξη του πλούσιου αποθέματος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού τα επόμενα έτη για την Κεντρική Μακεδονία σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θεματικές μορφές (ήλιος – θάλασσα, θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός, γαστρονομία, οικοτουρισμός) που αποτελούν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και που την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική τουριστικά», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος.

«Από την Πέλλα, τη γενέτειρα γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινά μια σημαντική δράση η οποία περιλαμβάνει εκδηλώσεις – αφιερώματα στον Αριστοτέλη και στον Μέγα Αλέξανδρο, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ήρθε η στιγμή να συνεργαστούμε για την κεφαλαιοποίηση του μεγαλείου της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και η ολοκλήρωση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας, μάς δίνει πλέον νέες δυνατότητες για την υλοποίηση δράσεων τουριστικής προβολής, με στόχο την προσέλκυση ενός ποιοτικού τουριστικού κοινού. 

Στη βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνολικά στην τοπική ιστορία, συμπυκνώνεται η διαχρονική συμβολή των ανθρώπων της Πέλλας στο εμπόριο, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο. Η σημαντική και επιτυχημένη εκδήλωση αποτελεί ελάχιστη υποχρέωσή μας σε μια εμβληματική φυσιογνωμία της παγκόσμιας ιστορίας. 

Συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για την προετοιμασία και οργάνωση της εκδήλωσης και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους μια δράση ιδιαίτερης σημασίας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού πυλώνα τουρισμού-πολιτισμού που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναγάγει, έμπρακτα, σε πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε στο χαιρετισμό της η Αναπληρωτής Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος συνεχάρη τους διοργανωτές και ανέφερε τις εκδηλώσεις και κοινές δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πέλλας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ακόμη εντονότερη συνεργασία για την ανάδειξη του πολιτισμού της Πέλλας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, αρχαιολόγος Ελισάβετ Τσιγαρίδα, έκανε στην ομιλία της μια ιστορική αναδρομή στην Πέλλα ως πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους, συνδέοντάς την με τον Μέγα Αλέξανδρο και τη διαμόρφωση της πολύπλευρης προσωπικότητάς του, ενώ η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Σκίτσα μίλησε για το μύθο του Μεγάλου Αλέξανδρου στο πέρασμα της ιστορίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, η Αναπληρωτής Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης, Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη, Μαρία Καράμπελα και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σκύδρας Μάγδα Παπαδοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολεοδομίας-Προγραμματισμού Έδεσσας Δημήτρης Ταπαζίδης, ο Αντιδήμαρχος Τροφίμων και Καθαριότητας Πέλλας Ανδρέας Καραφυλλιάς, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Συνταγματάρχης Τσόμπανος Απόστολος ως εκπρόσωπος του Στρατηγού της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα, εκπρόσωποι φορέων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Η δράση προβολής «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, από το χθες στο σήμερα», αφού παρουσιαστεί στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζεται να προβληθεί τον επόμενο χρόνο σε αγορές – στόχους του εξωτερικού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.