Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Υποκατάστατα ζάχαρης και στοματική υγεία


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
Στην σύγχρονη κοινωνία του άγχους της καθημερινότητας, του γρήγορου φαγητού, της απουσίας σωματικής άσκησης, της ελλιπούς ενημέρωσης για την υγιεινή διατροφή και της αύξησης της παχυσαρκίας, οι άνθρωποι ψάχνουν συνέχεια να βρουν τρόπους να μειώσουν την πρόσληψη άχρηστων θερμίδων.

Αν δούμε πόση ζάχαρη περιέχουν πραγματικά τα πιο γνωστά αναψυκτικά και τρόφιμα, η αντικατάσταση της με άλλες σύνθετες ή φυσικές γλυκαντικές ουσίες μοιάζει να είναι μια καλή λύση.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που συναντώνται πιο συχνά σε επιδόρπια, σάλτσες και αναψυκτικά είναι η ασπαρτάμη, η ζαχαρίνη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη Κ. Τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης χωρίζονται σε ζαχαρούχα, όπως για παράδειγμα το μέλι, η φρουκτόζη, η μαλτόζη και η δεξτρόζη, και σε μη ζαχαρούχα όπως η στέβια, η ξυλιτόλη και η σορβιτόλη.

Μπορούν όμως αυτά τα υποκατάστατα ζάχαρης να προκαλέσουν τερηδόνα και να βλάψουν τα δόντια μας; Είναι από οδοντιατρικής πλευράς σωστή η χρήση τέτοιων προϊόντων;

Τα βακτήρια του στόματος χρειάζονται την γλυκόζη που προέρχεται από την ζάχαρη, το άμυλο (ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες) και από άλλους σύνθετους υδρογονάνθρακες που τρώμε (φρουκτόζη από τα φρούτα, μαλτόζη από το μέλι, λακτόζη από το γάλα) για να την μετατρέψουν σε γαλακτικό οξύ. Αυτό το οξύ επιτίθεται στα δόντια και τα καταστρέφει, δημιουργώντας με τον καιρό τρύπες στην επιφάνεια τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται η τερηδόνα.

Αν λοιπόν από την κατανάλωση μιας γλυκαντικής ουσίας δεν μπορεί να παραχθεί γλυκόζη στο στόμα, αυτή είναι άχρηστη και ίσως επιβλαβής για τα βακτήρια που δημιουργούν την τερηδόνα.

Για παράδειγμα η στέβια, η οποία προέρχεται από ένα είδος φυτού από την νότια Αμερική είναι απόλυτα ασφαλής για τα δόντια και χρησιμοποιείται σαν γλυκαντική ουσία στην Ιαπωνία για πάνω από 20 χρόνια. Επιπλέον η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη όχι μόνο δεν προκαλούν τερηδόνα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας εξουδετερώνοντας τα οξέα και αποδυναμώνοντας την δράση των βακτηρίων του στόματος. Γι αυτό τον λόγο και περιέχονται συχνά σε τσίχλες και διάφορα άλλα τρόφιμα.
Οι παραπάνω γλυκαντικές ουσίες, σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία, αποτελούν μια ασφαλή λύση για την μείωση της τερηδόνας στα δόντια και την βελτίωση της στοματικής μας υγείας.

Ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης τέτοιου είδους προϊόντα λαμβάνουν επίσημη πιστοποίηση από τον αντίστοιχο υπεύθυνο οργανισμό τροφίμων, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν φαίνεται να εφαρμόζεται και να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό κάποια αντίστοιχη πρακτική. Έτσι ο καταναλωτής αν θέλει να βρει ένα προϊόν φιλικό προς τα δόντια του είναι αναγκασμένος να διαβάσει προσεκτικά δεκάδες ετικέτες προϊόντων και να απευθυνθεί στον οδοντίατρό του για να τον συμβουλέψει.


* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.