Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Τουρισμός μέσα σε ένα στρατόπεδο γίνεται;

28η Οκτωβρίου. Μια μεγάλη ημέρα για τους Έλληνες, η οποία γιορτάζεται με ποικίλους τρόπους σε όλη τη χώρα. Παρελάσεις, εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και εκδρομές! 

Όσοι αγαπάτε το άθλημα του σκι, γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετά χιονοδρομικά κέντρα στη διάθεσή σας, σε όλη την επικράτεια. Υπάρχει όμως ένα που μάλλον είναι μοναδικό στο είδος του, αφού πρόκειται για στρατόπεδο! Εκεί θα απολαύσετε το σκι λίγο διαφορετικά.

Διότι βρίσκεστε σε στρατιωτική περιοχή, όπου εκπαιδεύεται η ελίτ των καταδρομέων χιονοδρόμων του Ελληνικού Στρατού. Η πρόσβαση ιδιωτών επιτρέπεται μόνο Σαββατοκύριακο, ενώ το αντίτιμο για χρήση των λιφτ είναι πολύ χαμηλό σχεδόν συμβολικό. 

Αν οι «ήρωες του 1940» ξεπάγιασαν στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου, αρκετά χρόνια αργότερα οι απόγονοί τους εκπαιδεύονται σκληρά, πάλι μέσα στα χιόνια για να μην ξαναζήσουμε «Πίνδους». 

Εσείς φυσικά δε χρειάζεται να σκληραγωγηθείτε, αλλά να επιλέξετε να επισκεφτείτε τόσο το ΚΕΟΑΧ, όσο και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς του Ολύμπου, η οποία παρουσιάζει εξαιρετικό τουριστικό ενδιαφέρον όλες τις εποχές του χρόνου. 

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ ) βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Το ΚΕΟΑΧ λειτουργούσε από το χειμώνα του 1950 - 1951 στο Σέλι του Βερμίου μέχρι και το 1960 με τον τίτλο Κέντρο Εκπαίδευσης Χιονοδρόμων (ΚΕΧ). 

Το 1960 εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη». Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Εθνικός Δρυμός. Αν και η φωτογράφιση των εξωτερικών χώρων απαγορεύεται, φωτογραφίσαμε κάποια σημεία λίγο «ουδέτερα», αλλά και την πολύ περιποιημένη στρατιωτική λέσχη-σαλέ για να χαλαρώσετε μετά το σκι, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των αξιωματικών και οπλιτών του κέντρου, αλλά και του διπλωματούχου «οδηγού βουνού» Θανάση Πιτένη της εταιρείας Olympus Path.. (www.olympuspath.gr). 

Υπάρχει δυνατότητα διαμονής και σίτισης ιδιωτών κατόπιν συνεννόησης και αδείας από την στρατιωτική υπηρεσία. Λίγο πιο πάνω από το σαλέ, αξίζει να επισκεφτείτε το μνημείο του Ταγματάρχη Ιωάννη Παπαρόδου. Ο Ταγματάρχης Γιάννης Παπαρόδου γεννήθηκε το 1904. Ανθυπολοχαγός του πυροβολικού ασχολήθηκε με τη χιονοδρομία και ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στους δρόμους αντοχής. 

Στη δίνη του πολέμου του 1940 δημιουργείται το Τάγμα Χιονοδρόμων του οποίου υπήρξε πρώτος διοικητής. Με την εισβολή των Γερμανών μετατέθηκε σε μοίρα πυροβολικού κοντά στο Άργος Ορεστικό. Όταν η μοίρα του υποχώρησε, μόνος του σε ύψωμα καθυστέρησε τους Γερμανούς οι οποίοι αναγκάσθηκαν να κυκλώσουν το ύψωμα και να πολεμήσουν εναντίον του μόνου Παπαρόδου. Ο Παπαρόδου αρνήθηκε να παραδοθεί και σκοτώθηκε. 

Οι Γερμανοί τον ενταφίασαν σαν ήρωα και ο θάνατος του έγινε θρύλος. Το στρατόπεδο των καταδρομέων χιονοδρόμων στον Όλυμπο φέρει το όνομα του και έχει ανεγερθεί ηρώο με την ίδια προτομή του ηρώου της Υπάτης. Προτομές του επίσης υπάρχουν στο Δισπηλιό Καστοριάς και στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στην Αθήνα. 

Στο Στρδο του ΚΕΟΑΧ φθάνουμε οδικώς από τη Λάρισα ή την Κατερίνη μέσω Ολυμπιάδας και Σπαρμού και ο δρόμος είναι όλος ασφαλτοστρωμένος. Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.

Πηγή: Facebook Omorfa Taxidia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.