Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας επιστρέφει στη ΔΕΘ

Υπογράφει η Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου 
Πρόεδρος Δ.Σ. Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Το 2015, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας επιστρέφει - μετά από πολλά χρόνια απουσίας - στη ΔΕΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 80 χρόνων του θεσμού. Η θερμή αντιμετώπιση του κόσμου, καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών της συμπρωτεύουσας για τις δράσεις και το έργο του φορέα, μας υποχρέωσαν να κάνουμε την παρουσία μας θεσμό, στο γεγονός αυτό.
Φέτος, λοιπόν, το ΚΕΘΙ έρχεται και πάλι στη Θεσσαλονίκη, για να συνομιλήσει με τους φορείς της πόλης και να προετοιμάσει συνέργειες, οι οποίες θα προωθήσουν τα θέματα ισότητας των φύλων και στη Β. Ελλάδα. Εξάλλου, η αποκέντρωση των δράσεών μας ήταν σκοπός από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας και σε μεγάλο βαθμό το κάναμε πράξη.

Τον τελευταίο χρόνο, πραγματοποιήθηκαν, από επιμορφωτές του ΚΕΘΙ, σεμινάρια για την ευαισθητοποίηση αιρετών ή υποψήφιων γυναικών σε θέματα ισότητας και φύλου στη Βέροια, το Κιλκίς, τη Δράμα, τη Φλώρινα και αλλού, με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Επίσης, η Δράμα, τα Χανιά, η Χίος, φιλοξένησαν τις εκθέσεις φωτογραφίας του ΚΕΘΙ, “Γυναίκες στους δρόμους της προσφυγιάς” και “Οι γυναίκες στην Αθήνα του Μεσοπολέμου” και επίκειται μέσα στον Οκτώβρη και η Νάουσα να φιλοξενήσει την φωτογραφική έκθεση “Γυναίκες στους δρόμους της προσφυγιάς”.

Το προσφυγικό ήταν άλλο ένα από τα βασικά ζητήματα, που μας απασχόλησαν τον τελευταίο χρόνο. Περισσότεροι από 1εκ. άνθρωποι διέσχισαν τη χώρα μας με προορισμό τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και ένας μικρός, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός (περίπου 60.000), εγκλωβίστηκε εδώ, λόγω διεθνών περιορισμών. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλές γυναίκες πρόσφυγες, ευάλωτες ομάδες, τις οποίες βάσει των αρμοδιοτήτων μας έπρεπε να προστατέψουμε από trafficking, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, βιασμούς στις δομές φιλοξενίας, και άλλα πολλά, άλλες φορές πιο απλά και άλλες φορές πιο σύνθετα ζητήματα. 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ομάδα Διοίκησης Έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για το προσφυγικό, συστήσαμε ομάδα διερμηνέων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι γυναίκες αυτές στο Δίκτυο Δομών για την Έμφυλη Βία, που λειτουργεί ανά την Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, με ξενώνες φιλοξενίας και συμβουλευτικά κέντρα. 

Επίσης, με το Κέντρο Γυναικείων Μελετών ΔΙΟΤΙΜΑ, εκπονήσαμε έρευνα-μελέτη, με τίτλο “Ανίχνευση αναγκών γυναικών προσφύγων, που διαβιούν στις Δομές Φιλοξενίας”, με στόχο την απόκτηση πλήρους εικόνας για ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, που σχετίζονται με την πολλαπλή ευαλωτότητα και τις μορφές έμφυλης βίας, που συναντώνται στις οργανωμένες δομές μαζικής φιλοξενίας προσφύγων.

Η μελέτη αυτή, θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα “Μ. Αναγνωστάκης” του Δημαρχείου.

Για όλες τις υπόλοιπες δράσεις του ΚΕΘΙ, καθώς και για το μέχρι τώρα έργο του, το κοινό της ΔΕΘ θα μπορεί να ενημερώνεται καθόλη της διάρκεια της Έκθεσης, στο περίπτερο 15, stand 26, στο περίπτερο του Υπ. Εσωτερικών.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ομάδα Διοίκησης Έργου Προσφυγικού  της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων  σας προσκαλεί  τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 18.00 μ.μ.  στην Αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης  (Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 1)  για την Παρουσίαση και Συζήτηση της  Μελέτης Ανίχνευσης Αναγκών Γυναικών Προσφύγων  που εκπονήθηκε από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "ΔΙΟΤΙΜΑ"  με πρωτοβουλία του ΚΕΘΙ, με τη φιλοδοξία η μελέτη αυτή να αποτελέσει ένα  χρήσιμο εργαλείο για θεσμικούς φορείς και διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 

18.00 - 18:30: Προσέλευση 

18.30 - 19:30: Εισηγήσεις
Θανάσης Τυροβολάς, Υπεύθυνος Προγραμμάτων του ΚΓΜΕ «ΔΙΟΤΙΜΑ»
Μάρκος Χατζησάββας, Πολιτικός Επιστήμονας, ΚΕΘΙ

19:30 - 19:45: Διάλειμμα – Καφές

19:45 - 20:45: Τοποθετήσεις - Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.