Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ρόλος του φθορίου στα δόντια μας (μέρος 3ο)


Γράφει ο Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης*
(Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου ΕΔΩ και το δεύτερο ΕΔΩ)
Αναζητώντας κανείς στο διαδίκτυο επιστημονικές πηγές που αφορούν στο φθόριο σε σχέση με την υγεία των δοντιών μας έρχεται αντιμέτωπος με δεκάδες άρθρα που παρουσιάζουν το φθόριο σαν δηλητήριο, επικίνδυνο έως και θανατηφόρο για τον άνθρωπο. 

Ας εξετάσουμε λοιπόν τις παρενέργειες που μπορεί να έχει το φθόριο στις οδοντόκρεμες, τα στοματικά διαλύματα, το πόσιμο νερό, το αλάτι και ας αναλύσουμε τις θέσεις όλων αυτών που θεωρούν τα συγκεκριμένα προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία τους.


“Το φθόριο συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Μέχρι και οι γιαγιάδες μας το γνώριζαν και το χρησιμοποιούσαν σαν ποντικοφάρμακο.”

Το φθόριο είναι ένα χημικό στοιχείο που ανήκει στην ομάδα των αλογόνων. Στις συνθήκες του περιβάλλοντος μας είναι ένα εξαιρετικά δραστικό, εύφλεκτο και τοξικό αέριο. Το ίδιο στοιχείο όμως συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά όταν είναι παγιδευμένο σε μια άλλη χημική ένωση. Το καλύτερο παράδειγμα για να το καταλάβουμε αυτό είναι το χλώριο, το οποίο χρησιμοποιείται σαν δηλητήριο που σκοτώνει τα βακτήρια στις πισίνες αλλά ενωμένο με το νάτριο μας δίνει το μαγειρικό αλάτι, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής.

“Δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη έρευνα που να αποδεικνύει ότι το φθόριο κάνει καλό στα δόντια. Όλες γράφουν ότι εκτιμάται, ότι πιθανώς κάνει καλό, ότι φαίνεται πως κάνει καλό.”

Η προστατευτική δράση του φθορίου στα δόντια είναι γνωστή για πάνω από δυο αιώνες και έχει αποδειχθεί σε πραγματικά πάρα πολλές έρευνες. Η δημοσίευση μιας λίστας από κυριολεκτικά χιλιάδες από αυτές ξεπερνάει τις ανάγκες αυτού του άρθρου. Αρκεί μια αναζήτηση σε μια οποιαδήποτε online ιατρική βιβλιοθήκη για να πειστεί κάποιος.

Πολύς κόσμος όταν ακούει για ιατρικές έρευνες φαντάζεται τρελούς επιστήμονες κρυμμένους σε μυστικά υπόγεια εργαστήρια πίσω από πολύχρωμους δοκιμαστικούς σωλήνες και τεράστια μηχανήματα. Η αλήθεια όμως απέχει πάρα πολύ από αυτή την εικόνα. Μια ιατρική έρευνα πραγματοποιείται από μεγάλα ερευνητικά κέντρα στην οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί επιστήμονες. Επαληθεύεται πολλές φορές, τα αποτελέσματα διασταυρώνονται και οι λεπτομέρειες αυτής δημοσιεύονται και βρίσκονται στην διάθεση του καθενός.

Σε αντίθεση λοιπόν με την γνώμη ενός ανθρώπου που γράφει ένα τυχαίο άρθρο στο διαδίκτυο, η ιατρική έρευνα γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Μια υπόθεση ποτέ δεν επαληθεύεται 100%. Οι λέξεις “σπάνια”, “πιθανώς”, “τις περισσότερες φορές” όταν εμφανίζονται σε μια δημοσίευση μιας ιατρικής έρευνας αντιπροσωπεύουν ένα πολύ συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα το “σπάνια” σημαίνει 0,01 - 0,1%.

“Ειδικότερα για τα παιδιά το φθόριο είναι επιβλαβές και καταστρέφει τους ιστούς των παιδικών και μόνιμων δοντιών.”

Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως μέχρι την ηλικία των 6 χρόνων. Αν το παιδί σας λαμβάνει περισσότερο φθόριο από ότι πρέπει εμφανίζονται στα δοντάκια του άσπροι και καφέ λεκέδες, η λεγόμενη φθορίαση. Παρεμπιπτόντως πολλά παιδάκια έχουν λευκές κηλίδες στα δοντάκια τους ακόμα και χωρίς να έχουν λάβει παραπάνω φθόριο. Το πρόβλημα της φθορίασης είναι στους δυτικούς πολιτισμούς κυρίως αισθητικό και παρουσιάζεται πολύ πιο έντονα σε κάποιες χώρες της Αφρικής και στην Ινδία. Στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω της ενημέρωσης για την εφαρμογή σωστής στοματικής υγιεινής συναντάται όλο και πιο σπάνια.

“Προκαλεί δηλητηρίαση στον οργανισμό, καταστρέφει τα οστά και δημιουργεί προδιάθεση για σπασίματα”

Η οξεία δηλητηρίαση από φθόριο παρουσιάζει μη χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλόπονο και παραισθήσεις. Η χρόνια δηλητηρίαση αντίθετα χαρακτηρίζεται από απώλεια βάρους, προδιάθεση για κατάγματα, αδυναμία, προβλήματα στις αρθρώσεις και κίτρινους και καφέ λεκέδες στα δόντια.

Η δόση, και μόνο αυτή καθορίζει αν μια ουσία βοηθάει ή δηλητηριάζει το σώμα. Η αλήθεια είναι ότι είναι πιθανό ένα παιδάκι 15 κιλών να εμφανίσει συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης εαν φάει ένα ολόκληρο σωληνάριο οδοντόκρεμας ενηλίκων 100 ml. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι οδοντόκρεμες των μεγάλων έχουν γεύσεις δυσάρεστες στα παιδιά και συνήθως καίνε.

Ένας μέσος ενήλικος προσλαμβάνει καθημερινά με την τροφή, το νερό και την στοματική του υγιεινή από 0,4 μέχρι 1,5 mg φθόριο. Για να εμφανίσει συμπτώματα χρόνιας δηλητηρίασης θα πρέπει να καταναλώνει καθημερινά για πάνω από δέκα χρόνια τουλάχιστον 10 mg φθόριο την ημέρα, πράγμα αδύνατον με μια απλή οδοντόκρεμα.

“Γιατί οι χημικές οδοντόκρεμες που περιέχουν το πολύτιμο για τα δόντια φθόριο είναι πιο φθηνές από τις φυτικές;”

Η παραγωγή των απαραίτητων φθοριούχων αλάτων στο χημικό εργαστήριο είναι πράγματι μια ακριβή διαδικασία. Παρ' όλα αυτά το ποσοστό του φθορίου σε μια οδοντόκρεμα είναι μόνο 0,05 - 0,15%. Τα υπόλοιπα συστατικά μιας οδοντόκρεμας δρουν κατά των μικροβίων, του σχηματισμού της μικροβιακής πλάκας και πέτρας, απευαισθητοποιούν τα δόντια, τα καθαρίζουν και τα λευκαίνουν. Επιπλέον περιέχουν συστατικά που δίνουν γεύση, που αφρίζουν όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και κάποια που διατηρούν σταθερή την δομή της. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι το φθόριο που καθορίζει την τιμή μιας οδοντόκρεμας.

Μια μεγάλη εταιρεία που φτιάχνει κανονικές, χημικές οδοντόκρεμες, κατασκευάζει ή αγοράζει τα υλικά που χρειάζεται με χαμηλό κόστος. Επιπλέον θεωρώ πιθανό ότι έχει την δύναμη να πουλήσει φθηνότερα και να καθορίσει τις τιμές στην αγορά, έτσι ώστε να ανεβάσει τις πωλήσεις της και να αποδυναμώσει τους ανταγωνιστές της.

Το διαδίκτυο, είναι μια τεράστια, πολύτιμη πηγή πληροφοριών. Ειδικά όμως για θέματα που αφορούν στην υγεία την δική μας και των παιδιών μας είναι καλό να απευθυνόμαστε στους ειδικούς και να μην εμπιστευόμαστε τυφλά ό,τι διαβάζουμε.

* Dr. Θωμάς Μακρυνιώτης, MSc
Προληπτική οδοντιατρική-Αισθητική-Εμφυτεύματα
Σουμελά 34
55132 Καλαμαριά
Tηλέφωνο: 2310 486744
Κινητό για επείγοντα περιστατικά: 6908 850189
web: www.familydentist.gr
e-mail: info@familydentist.gr

Ώρες λειτουργίας οδοντιατρείου:
Δε., Τρ., Πε.: 09:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00
Τε.: 12:00 - 20:00
Πα.: 09:00 - 16:00
Σα.: κατόπιν συνεννόησης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.