Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ευρωπός: Τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων στις Αλησμόνητες Πατρίδες τους

Δελτίο τύπου Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού
Υπογράφει ο Απόστολος Καραγιαννόπουλος 
Οι Ευρωπαίοι (μαζί με τους απανταχού ανά την Ελλάδα Φουλατζικιώτες), με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στον Ευρωπό, τίμησαν τη μνήμη των σφαγιασθέντων και σκοτωθέντων από τους Τούρκους προγόνων τους στις Αλησμόνητες Πατρίδες τους το Φούλατζικ της Μ.Ασίας και την Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης καθώς και όλων αυτών που έχασαν τη ζωή τους μη αντέχοντας τις κακουχίες της προσφυγιάς αλλά και όσων πέθαναν και θάφτηκαν στη νέα τους πατρίδα χωρίς ποτέ να ξαναδούν την αγαπημένη τους γη.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευρωπού, συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Σφαγιασθέντων που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας και έκλεισαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας με κέρασμα και ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και σήμερα Προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κυρίου Καραθανάση Αθανάσιου.

Ο κύριος Καραθανάσης, Μικρασιάτης και ο ίδιος (κατάγεται από την μαρτυρική και πολύπαθη Φώκαια) συγκίνησε τους πολυπληθείς παραβρισκόμενους καθώς αποδείχθηκε βαθύς γνώστης των όσων τραγικών γεγονότων διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 1920 στην ευρύτερη περιοχή της Νικομήδειας και της Νίκαιας.

Περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το τι ακριβώς συνέβη στο Φούλατζικ της Βιθυνίας την Τρίτη 21 Ιουνίου 1920: Όταν οι τσέτες του Τάγματος Γκιοκ Μπαϊράκ (Gok Bayrak), υπό τον Τζιεμάλ Μπέη (Dagistanli Cemal Bey), Τούρκο με καταγωγή από το Νταγκεστάν του Καυκάσου, επιτέθηκαν στο Φούλατζικ και αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην εκκλησία την περιέλουσαν με πετρέλαιο και την έβαλαν φωτιά. 

Στον πανικό που επικράτησε δύο παλικάρια κατάφεραν να σπάσουν τα σχοινιά με τα οποία οι Κεμαλικοί είχαν σφραγίσει τις πόρτες και οι εγκλωβισμένοι άρχισαν να βγαίνουν τρέχοντας από την καιόμενη εκκλησία για να σωθούν. Τότε όμως τους περίμεναν οι ακροβολισμένοι τσέτες οι οποίοι με σφαίρες ντουμ-ντουμ έριχναν στο ψαχνό στους άμοιρους και δύστυχους κατοίκους του Φουλατζικιού. 

Εκεί όμως που οι τσέτες έδειξαν όλη τους την βαρβαρότητα, αγριότητα και απανθρωπιά ήταν όταν ο επικεφαλής τους Τζιεμάλ Μπέης, ο χαρακτηριστείς στην συνέχεια ως ο «σφαγέας της Βιθυνίας», μπήκε μέσα στην εκκλησία και «..εκαβαλίκεψε τον παπα Φίλιππα που του είχαν περάσει στο στόμα δύο Τούρκοι χαλινάρι από σχοινί και άρχισε να τον τραβά έτσι καβάλα έξω από την εκκλησιά. Ο παπα Φίλιππας έπεσε κάτω λιποθυμημένος και ο Κεμάλ τότε του έβγαλε με το μαχαίρι του το ένα του μάτι και ύστερα διέταξε και τον έσυραν έξω από την εκκλησιά..» (μαρτυρία του επιζόντα αυτόπτη μάρτυρα Παύλου Μπαλίδη). 

Δεν έμειναν μόνο σ΄αυτά. Μάζεψαν τις νέες και ωραίες γυναίκες του χωριού και αφού πρώτα τις έβαλαν να χορεύουν γυμνές, τις βίασαν και στην συνέχεια τις κατακρεούργησαν. Τέλος έβαλαν φωτιές και έκαψαν το χωριό αφού πρώτα μπήκαν στα σπίτια και πλιατσικολόγησαν φορτώνοντας δεκάδες μουλάρια με τα λάφυρά τους. Εκατόν ογδόντα περίπου άτομα έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη το Φούλατζικ. 

Άλλοι τόσοι ήταν αυτοί που πέθαναν στα βουνά του Κραν μη αντέχοντας στις κακουχίες. Το τραγικότερο όλων ήταν όταν μητέρες εγκατέλειψαν τα μωρά τους στο δάσος (γύρω στα 20 βρέφη) προκειμένου να μην προδοθούν οι κυνηγημένοι από τα κλάματα τους.

Ο κύριος Καραθανάσης κλείνοντας την συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του τόνισε οτι παρόμοια περιστατικά όπως του Φουλατζικιού συνέβησαν τις ημέρες εκείνες (καλοκαίρι του 1920) σε πολλά ρωμέϊκα χωριά της ευρύτερης περιοχής με αποκορύφωνα την σφαγή στην Νίκαια τον Αύγουστο από τον ίδιο σφαγέα που κατάστρεψε το Φούλατζικ, τον Τζιεμάλ Μπέη και το Τάγμα του Γκιοκ Μπαϊράκ (που σημαίνει Μπλε Σημαία στα Ελληνικά).

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν επίσης και Φουλατζικιώτες που κατοικούν σήμερα στη Βέροια και στα χωριά Κρηνίδα και Κορμίστα των Σερρών καθώς και αντιπροσωπείες του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων και του Πανελλήνιου Συλλόγου Κιζδερβενιωτών.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μας καταθέτοντας στεφάνια οι: Ο Βουλευτής του Ν. Κιλκίς κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Χρήστος Γκουντενούδης, η εκπρόσωπος του Αντιπεριφειάρχη Π.Ε. Κιλκίς Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Καραμισάκη Μιχαηλία, ο Διοικητής του Α.Τ. Γουμενίσσης, εκπρόσωποι των Φουλατζικιωτών κάτοικοι σήμερα Βεροίας, Κρηνίδας, Κορμίστας και Ευρωπού, εκπρόσωπος των εκ Τσαντώ Αν. Θράκης καταγομένων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και περιχώρων κ. Ιωάννης Τσάκος και τέλος εκπρόσωπος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Φανού.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις ο πρώην Δήμαρχος Ευρωπού κ. Ευθύμιος Κουρτζανίδης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δημοτ. Συμβούλιο του Δ. Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ.Παιονίας κ. Δημήτριος Μπαβέλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λάζαρος Ευθυμιάδης και Ελευθέριος Γαρόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μεμετζής και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη και Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευρωπού κ.Ευθυμία Καφετζή.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας (σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά) σε όλους όσους παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την μνήμη των προγόνων μας βοηθώντας έτσι να διατηρηθεί στην συλλογική μνήμη του λαού μας η θυσία τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.