Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα και η σύγχρονη αντιμετώπισή της


Γράφει ο Αντώνιος Ευαγγέλου*
Χειρουργός
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η πιο γνωστή και παράλληλα η πλέον συχνή πάθηση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά στην εφηβική και γενικά την νεαρή ηλικία.

Οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιδημιολογικά δεδομένα, συχνότερη αιτία σκωληκοειδίτιδας αποτελεί η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης

Τι είναι η σκωληκοειδής απόφυση και ποια η λειτουργία της;

Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τη μορφή ενός μικρού κινητού σωληνίσκου (μήκους 8 – 12 cm), ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, 2 εκατοστά από την ειλεοτυφλική βαλβίδα (κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου). 

Η εντερική αυτή απόφυση, θα μπορούσε να δίνει την εικόνα ενός σκώληκα, γι΄ αυτό άλλωστε οι πρώτοι ανατόμοι χρησιμοποίησαν αυτόν ακριβώς τον όρο για την περιγραφή του και έχει πλέον καταγραφεί ως σκωληκοειδής (εν είδει σκώληκος) απόφυση. 

Συνήθως βρίσκεται στο δεξιό κατώτερο τεταρτημόριο της κοιλιάς, κοντά στο δεξιό οστό του ισχίου. Η ακριβής θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης παρουσιάζει σημαντικές παραλλαγές από άτομο σε άτομο (π.χ. τυπική, παρακολική, οπισθοτυφλική θέση), εξαιτίας ανατομικών διαφορών αλλά και καταστάσεων με μετατόπιση των ενδοκοιλιακών οργάνων, όπως η εγκυμοσύνη.

Χειρουργικό παρασκεύασμα σκωληκοειδεκτομής 

Η σκωληκοειδής απόφυση, είναι ένα μικρό τμήμα του παχέος εντέρου, υπό τη μορφή ενός μικρού κινητού σωληνίσκου (μήκους 8 – 12 cm), ο οποίος κρέμεται από το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου, 2 εκατοστά από την ειλεοτυφλική βαλβίδα (κοντά στο σημείο συνδέσεως λεπτού και παχέος εντέρου). 

Η εντερική αυτή απόφυση, θα μπορούσε να δίνει την εικόνα ενός σκώληκα, γι΄ αυτό άλλωστε οι πρώτοι ανατόμοι χρησιμοποίησαν αυτόν ακριβώς τον όρο για την περιγραφή του και έχει πλέον καταγραφεί ως σκωληκοειδής (εν είδει σκώληκος) απόφυση. Συνήθως βρίσκεται στο δεξιό κατώτερο τεταρτημόριο της κοιλιάς, κοντά στο δεξιό οστό του ισχίου. 

Η ακριβής θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης παρουσιάζει σημαντικές παραλλαγές από άτομο σε άτομο (π.χ. τυπική, παρακολική, οπισθοτυφλική θέση), εξαιτίας ανατομικών διαφορών αλλά και καταστάσεων με μετατόπιση των ενδοκοιλιακών οργάνων, όπως η εγκυμοσύνη.

Τι είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα

Οξεία γαγγραινώδης σκωληκοειδίτιδα - διεγχειρητική εικόνα 

Η σκωληκοειδής απόφυση για κάποιους μηχανικούς λόγους (απόφραξη από κόπρανα, στερεά τροφικά κατάλοιπα), ή φλεγμονή (ιογενείς λοιμώξεις, εντεροκολίτιδα κλπ) αποφράσσεται στον αυλό με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφραξη του αυλού του εντεριδίου αυτού, οίδημα και διάχυση μικροβίων στα τοιχώματα του καθώς επίσης και στην περιοχή αυτή της κοιλιάς. Μερικές φορές η απόφραξη και το οίδημα μαζί με την φλεγμονή της, προκαλούν ρήξη αυτής και διάχυση του περιεχομένου στην κοιλιά. Το αποτέλεσμα αυτών είναι η περιτονίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εμφανίζεται με πόνο στην κοιλιά που αρχικά είναι διάχυτος γύρω από τον ομφαλό αλλά στη συνέχεια εντοπίζεται προς τα δεξιά. Συνήθως υπάρχει χαμηλή πυρετική κίνηση, ανορεξία, ναυτία ή εμετός. Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι εντυπωσιακή με έντονο πόνο, πυρετό και εικόνα βαρειάς νόσου. 

Σε λίγες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία και να επανεμφανισθούν μετά από ημέρες ή εβδομάδες.

Ποια είναι η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας
Η θεραπεία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η χειρουργική αφαίρεση της φλεγμαίνουσας απόφυσης. Η σκωληκοειδεκτομή μπορεί να γίνει με την ανοικτή ή τη λαπαροσκοπική τεχνική.
Ενδοδερμική ραφή μετά από σκωληκοειδεκτομή 
Πως γίνεται η ανοικτή επέμβαση
Η ανοικτή σκωληκοειδεκτομή γίνεται με μια μικρή τομή στο κάτω δεξιό τμήμα της κοιλιάς. Το μήκος της τομής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως, η βαρύτητα της φλεγμονής, η αβεβαιότητα της διάγνωσης αλλά και τα κιλά του ασθενούς.
Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή 

Πως γίνεται η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή γίνεται με τρεις οπές μισού εκατοστού, και μέσω του ειδικού οργάνου που λέγεται λαπαροσκόπιο προβάλλεται μέσα σε monitor υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας. Ετσι ο χειρουργός με την χρήση εξειδικευμένων εργαλείων μικράς διαμέτρου εκτελεί την επέμβαση ταχύτατα, υπό άμεση όραση και αναίμακτα.

Αμεσα μετεγχειρητικά, ο ασθενής την ίδια ημέρα σηκώνεται από την κλίνη του, μπορεί να λάβει υγρά, εντός δε 24 ωρών από την επέμβαση μεταβαίνει στην οικεία του. Ο πόνος είναι μικρός, μυϊκός και οφείλεται στην διάταση που γίνεται στην κοιλιά την ώρα της επέμβασης από την εισαγωγή αερίου, το οποίο και αφαιρείται άμεσα μετεγχειρητικά. 

Ο πόνος αυτός παρομοιάζεται με κράμπα ή πιάσιμο μετά γυμναστική, και ανακουφίζεται ή παρέρχεται με απλά αναλγητικά

Είμαι κατάλληλος για λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
Αν και η λαπαροσκοπική μέθοδος υπερτερεί έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, υπάρχουν μερικοί ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. 

Μία έγκαιρα διαγνωσμένη και μη ραγείσα σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί, σχεδόν πάντα, λαπαροσκοπικά. Ωστόσο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί η μέθοδος αυτή, όταν η φλεγμονή είναι εκτεταμένη και η σκωληκοειδής έχει ραγεί. 

Σε αυτήν την περίπτωση μία ανοιχτή σκωληκοειδεκτομή με μεγαλύτερη τομή συστήνεται ώστε να απομακρυνθεί με ασφαλή τρόπο η φλεγμαίνουσα περιοχή.

Επιπλέον η παχυσαρκία, το ιστορικό προηγούμενου χειρουργείου κοιλιάς με πυκνό τραύμα επούλωσης, η δυσκολία ορατότητας των οργάνων και η αιμορραγική διάθεση αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου μετατροπής ενός λαπαροσκοπικού χειρουργείου σε ανοιχτό.

Συμπέρασμα
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία επείγουσα χειρουργική κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση από ειδικό χειρουργό.

Η επιστήμη και η τεχνολογία σήμερα προσφέρει την λαπαροσκοπική μέθοδο αφαίρεσης της σκωληκοειδούς με άριστα αποτελέσματα για τον άρρωστο τόσο στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της ανάρρωσης και της αισθητικής αποκατάστασης.

* Αντώνιος Ι. Ευαγγέλου MD,MSc
Χειρουργός
Πτυχιούχος Α.Π.Θ.
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα
Ήπαρ - Χοληφόρα - Πάγκρεας
Εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Σπάρτης 1 (3ος όροφος), Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25380
Κιν.: 6946 542397
http://evagelou.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.