Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Μικρασιάτες του νομού Κιλκίς τίμησαν τους προγόνους τους

"Όπως προβλέπεται στο π.δ. 304/2001 η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθορισθεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πόλη του Κιλκίς , σύμφωνα με το Πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, τελέστηκε από τους Ιερείς του Ιερού Ναού Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θυμάτων του Τουρκικού Κράτους, παρουσία σύσσωμων των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου, εκπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ομιλητής εντός του ναού, μετά το Μνημόσυνο, εντός του ναού, ήταν ο στρατιωτικός, διπλωμάτης και έγκριτος και αναγνωρισμένος ερευνητής και συγγραφέας, όσον αφορά τη γενοκτονία του Ελληνισμού της Ανατολής, κύριος Χάρης Τσιρκινίδης. 

Ο συγγραφέας κατά την σύντομη , λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχε στη διάθεσή του, αλλά περιεκτική ομιλία του επικεντρώθηκε κυρίως στο οτι είναι λάθος να αναφερόμαστε ξεχωριστά σε «γενοκτονία των Ποντίων» και «σε γενοκτονία των Μικρασιατών» διότι η γενοκτονία είναι μία και ενιαία και συντελέστηκε από το Τουρκικό Κράτος σε βάρος του μιλέτ των Χριστιανών συνολικά (Ελλήνων της Ανατολής, Αρμενίων, Ασσυρίων) από το 1914 έως και το 1922. Για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης αυτή επαναλήφθηκε τα έτη 1936, 1955 και 1964. 

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κυβερνήσεις όπως της Σουηδίας και της Νότιας Αυστραλίας, που μετά από αγώνα και διαρκή ενημέρωση, αναγνώρισαν τη γενοκτονία αναφέρονται «σε γενοκτονία του Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων της Ανατολής». Τόνισε οτι το λάθος το έκανε η Ελληνική Πολιτεία με την πράξη της να αναγνωρίσει πρώτα ως ημέρα γενοκτονίας των Ποντίων την 19η Μαϊου. Και επέκτεινε το λάθος αυτό με την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων της Μ.Ασίας» αντί να καθιερώσει μία ενιαία και χωρίς κατακερματισμούς «Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από το Τουρκικό Κράτος».

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας οτι η πράξη αυτή εκθέτει πρώτιστα τους ίδιους τους Πόντιους και αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία γιατί ξεχώρισαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους από τους υπόλοιπους ΄Ελληνες λες και οι ίδιοι δεν αποτελούν κομμάτι του Ελληνικού ΄Εθνους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τρισάγιο στο Μνημείο Ηρώων και Πεσόντων, στο νέο δημοτικό πάρκο Κιλκίς, όπου και κατατέθηκαν στεφάνια από τις Αρχές και Μικρασιάτικους Συλλόγους.

Κατέθεσαν στεφάνια:

Ως Εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου οι Βουλευτές του Ν. Κιλκίς, κ.κ. Θ. Παραστατίδης και Γ. Γεωργαντάς ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς και Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος» Ανχης (ΠΒ) κ. Φ. Ιορδανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Α. Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ι. Τσογγίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Δ/νσης Κιλκίς κ.Η. Μπόλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς Επιπυραγός κ. Α. Αραμπατζίδης, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ν.Κιλκίς, ο Βουλευτής Κιλκίς Χ. Χατζησάββας ως εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ν. Τατίδης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων κ. Γ. Παπαδόπουλος συνοδευόμενος από νεανίδες του Συλλόγου ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών & Ερευνών Ευρωπού, ο Πρόεδρος του Πολιστικού Συλλόγου Φανού κ. Δ. Παυλακούδης. Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η κατάθεση του στεφανιού του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών «Το Κίζδερβεντ» από τον μικρό Χρήστο γιό του Κυμπαρίδη Στυλιανού, Κιζδερβεντιώτη στην καταγωγή, και της Καλλισθένης Πάκα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παραβρισκόμενους.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα Μαρία Τσοπούλου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Π. Τονικίδης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ρυζίων κ. Ν. Ιντζόπουλος, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μορφωτικού Συλλόγου Μικρασιατών «Το Κίζδερβεντ» κα Δ. Βερβερίδου, ο Γεν. Δντής της ΑΝ.ΚΙ. Α.Ε. κ. Παύλος Πασσαλίδης, η Πρόεδρος του Παραρτήματος Κιλκίς του Λυκείου των Ελληνίδων κα Δάφνη Νιάκα

Ευχαριστούμε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση τη μνήμη των προγόνων μας."

Απόστολος Ν. Καραγιαννόπουλος
Πρόεδρος της Εταιρείας Μικρασιατικών Σπουδών & Ερευνών Ευρωπού


σ.σ. Εμείς επιμένουμε, συμφωνώντας με τον έγκριτο συγγραφέα κ. Χ. Τσιρκινίδη στο σημείο αυτό, να διαφωνούμε με την κατηγοριοποίηση της γενοκτονίας. Είναι λάθος να μιλούμε ξεχωριστά για γενοκτονία των Πόντιων, Αρμένιων, Ασσύριων ή Μικρασιατών. Όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι εξοντώθηκαν από τούς μουσουλμάνους Τούρκους και Κούρδους κάτω από την αρχική καθοδήγηση των Γερμανών και στη συνέχεια με την υποστήριξη των Γάλλων, των Ιταλών, των Σοβιετικών και την σιωπηρή αποδοχή των Άγγλων, των Αμερικάνων και των Αράβων. (Πολύ πριν τη μικρασιατική εκστρατεία, η πολιτική των Νεοτούρκων ήταν η εξόντωση των μη μουσουλμανικών πληθυσμών.

Ιθύνων νους υπήρξε ο Γερμανός στρατηγός Λίμαν Φον Σάντερς που ανέλαβε το 1913 τη στρατιωτική διοίκηση της Τουρκίας. Υπό την καθοδήγησή του άρχισε ο βίαιος εκτοπισμός των ελληνικών πληθυσμών της δυτικής Μικράς Ασίας προς την ενδοχώρα και τα Τάγματα Εργασίας [Αμελέ Ταμπουρού]. Η εντολή δόθηκε με απόφαση της τουρκικής κυβερνήσεως στη διοίκηση Σμύρνης στις 14 Μαϊου 1914). Εμείς οι απόγονοι των θυμάτων του Τουρκικών θηριωδιών απαιτούμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σ΄ αυτούς τους πληθυσμούς και να εκδώσει μία επίσημη συγνώμη.

Επιβάλλεται η Ελληνική Πολιτεία να επανέλθει άμεσα και καθορίσει μία και ενιαία «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής από το Τουρκικό Κράτος» καταργώντας τις ήδη υπάρχουσες. Ελπίζουμε οι κ.κ. Βουλευτές του νομού μας, που μας τίμησαν και οι τρεις με την παρουσία τους στην εκδήλωση, να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή εισάγοντας προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο την πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.