Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Η άσκηση και τα οφέλη της στην υγεία


Του Κώστα Πουντζουκίδη*
Η άσκηση είναι πολύ σημαντικό μέρος της υγιεινής ζωής. Αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη τραυματισμών αλλά και διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Αυτοί που γυμνάζονται μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση παθήσεων όπως:



– Κατάθλιψη

– Αύξηση του σωματικού βάρους

– Διαταραχές του ύπνου

– Παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία (διαβήτης, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση)

– Καρκίνος

Ο έλεγχος των κληρονομικών ασθενειών, όπως είναι η προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί. Μπορεί όμως να ελεγχθεί η σωματική δραστηριότητα, οι διαιτητικές συνήθειες και το κάπνισμα.

Η άσκηση αποτελεί επιλογή ζωής που βοηθά στην βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας συνολικά.

Πρόληψη ασθενειών
Οι καρδιοπάθειες και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τις πρωταρχικές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων ενισχύοντας την καρδιακή λειτουργία και βελτιώνοντας την ροή του αίματος. Έτσι μειώνεται η αρτηριακή πίεση καθώς και τα επίπεδα χοληστερίνης.

Η τακτική άσκηση βοηθάει επίσης στον έλεγχο του βάρους και την αποφυγή της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, κυρίως του μη ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη και της αρτηριακής υπέρτασης. Επίσης, λόγω των αυξημένων φορτίων στις αρθρώσεις, η παχυσαρκία επιδεινώνει τα προβλήματα σε οστά και αρθρώσεις, όπως η οσφυαλγία και η οστεοαρθρίτιδα.

Η τακτική άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων αυξάνοντας την μυϊκή δύναμη και ευλυγισία και μειώνοντας το σωματικό λίπος.

Επίδραση στη Ψυχική Υγεία
Είναι γνωστή η θετική επίδραση της άσκησης στην ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος. Επιπρόσθετα, η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του stress, στην αίσθηση νευρικότητας και στην ποιότητα του ύπνου.

Τα σωματικά οφέλη της τακτικής άσκησης δημιουργούν και ψυχολογικά οφέλη. Η αύξηση της σωματικής δύναμης και ευλυγισίας βοηθούν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Ως επακόλουθο αυξάνεται η αυτοεκτίμηση και η απόλαυση της ζωής.

Επιλέγω σύλλογο ή διαλέγω προπονητή;
Η άσκηση των παιδιών, σε οποιαδήποτε μορφή της, βοηθά με τον καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη τους είτε σωματικά είτε ψυχολογικά και πνευματικά. Συμβάλλει στην σωματική τους υγεία, διασφαλίζει ως ένα βαθμό της ενεργητικότητα/δραστηριότητά τους, καλλιεργεί στοιχεία της μετέπειτα προσωπικότητάς τους, εκπαιδεύει και κοινωνικοποιεί τους νεαρούς «αθλητές», δημιουργεί τις βάσεις για την ψυχική τους ισορροπία.


Ο αθλητισμός, ο οποίος αποτελεί οργανωμένη μορφή άσκησης σε οποιοδήποτε άθλημα, διαθέτει τα «εχέγγυα» για την αποκόμιση των παραπάνω ωφελειών. Η απόφαση των γονέων για την εισαγωγή του παιδιού στον αθλητισμό δημιουργεί ερωτήματα και αναζητήσεις για το ποιο σύλλογο θα χρειαστεί να επιλέξουν και με ποια κριτήρια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βασικά κριτήρια για την επιλογή συλλόγου από τους γονείς αποτελούν η απόσταση από το σπίτι διαμονής, η ώρα διεξαγωγής των προπονήσεων, το κόστος της μηνιαίας συνδρομής και η «εικόνα» που έχουν διαμορφώσει από τις πληροφορίες τους για τον εκάστοτε αθλητικό σύλλογο.
Από την άλλη πλευρά εμφανίζονται οι ανάγκες των παιδιών-αθλητών για παιχνίδι, διασκέδαση, ψυχαγωγία, απόκτηση φίλων, ομαλή και σταδιακή είσοδο στο περιβάλλον του αθλητισμού, ως επιπλέον στοιχεία που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την επιλογή αθλήματος και συλλόγου.

Ανταποκρινόμενοι σε όσα οι έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να προσφέρει το αθλητικό περιβάλλον και στις επιθυμίες των παιδιών, φαίνεται να είναι απαραίτητο να «ελεγχθεί» από τους γονείς το περιβάλλον προπόνησης του συλλόγου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καταρχάς ποιος είναι ο προπονητής με τον οποίο θα συνεργάζεται το παιδί, με ποιες επιδιώξεις και στόχους, σε ποια μορφή συμπεριφοράς, με ποιόν τρόπο επικοινωνίας. Ο προπονητής είναι δυνατό να καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την παραμονή ή όχι του παιδιού στον αθλητισμό, το αν θα διασκεδάζει ή θα πιέζεται, το αν θα διαμορφώσει υγιείς συμπεριφορές ή θα εσωτερικεύει απόψεις και στάσεις ανασταλτικές για την περαιτέρω ψυχο-πνευματική του ανάπτυξη.

Οι γονείς, στα πρώτα στάδια εισαγωγής των παιδιών στον αθλητισμό, καλούνται να αναζητήσουν προπονητές οι οποίοι θα προσφέρουν τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται τα παιδιά, την ανάλογη συμπεριφορά για τη βίωση ευχάριστων συναισθημάτων, «εξασφαλίζοντας» σε ένα βαθμό την ανάπτυξη κινήτρων και την παραμονή των παιδιών στο αθλητικό περιβάλλον. Θα αναζητήσουν προπονητές με ήπια και θετική συμπεριφορά, έχοντες διάθεση για επικοινωνία και κυρίως την ενεργητικότητα που διαθέτουν και τα παιδιά για να μπορούν να τα «ακολουθήσουν».

Ο εκάστοτε σύλλογος διαθέτει μια φιλοσοφία για τον αθλητισμό, η οποία «αντανακλάται» σχεδόν εξ΄ολοκλήρου στους προπονητές του, αυτοί εξάλλου είναι και οι «αποδίδοντες» τη φιλοσοφία του.

Η διασφάλιση των στοιχείων που προσφέρει ο αθλητισμός είναι το ζητούμενο, το κόστος για τα οφέλη μπορεί να είναι 15 λεπτά παραπάνω δρόμος ή και αναδιαμόρφωση του οικογενειακού προγράμματος με βάση τις προπονήσεις του παιδιού.

Ίσως εν τέλει η απάντηση στο ερώτημα να συνοψίζεται στο: «Αν θέλεις να επιλέξεις σύλλογο, διάλεξε τον κατάλληλο προπονητή!»

* ΠΟΥΝΤΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΦΑΑ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ-TAEKWONDO-KICK BOXING-ΣΩΜΑΤΙΚΉ ΔΙΑΠΛΑΣΗ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΣ 12 ΕΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Λ.Σ.ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.