Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι έτοιμος ο Έλληνας να υποδεχτεί το πλαστικό χρήμα;


Της Βασιλικής Μαυρογονάτου*
Για τις δηλώσεις του 2016 αναμένεται να ισχύσει το μικτό σύστημα για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώνουμε και χάρτινες αποδείξεις και «ηλεκτρονικές» μέσω πλαστικού χρήματος.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για να μην πληρώσουν πρόστιμο.

● Ως 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα ζητείται να καλύπτεται το 10% σε πλαστικό χρήμα

● Από 10.0001 έως 20.000 ευρώ θα ζητείται να καλύπτεται το 15% σε πλαστικό χρήμα

● Από 20.001 έως 40.000 ευρώ θα ζητείται να καλύπτεται το 20% σε πλαστικό χρήμα

● Και πάνω από 40.000 ευρώ θα ζητείται να καλύπτεται το 30% σε πλαστικό χρήμα

Το «χαράτσι» για όσους δεν συγκεντρώσουν αποδείξεις


Η ποινή σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει συγκεντρώσει τα παραπάνω ποσοστά ανάλογα φυσικά με το ετήσιο εισόδημά του θα είναι από 22% έως 45%. Ωστόσο άγνωστο παραμένει ποιες δαπάνες θα λογίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου, όπως για το εάν θα ισχύουν στις δαπάνες οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, καθώς μέχρι τώρα αυτές οι αποδείξεις δεν ισχύουν.

Το μόνο βέβαιο είναι πως θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση όσοι είναι σε ακριτικές περιοχές και οι ηλικιωμένοι.

Τι σημαίνει όμως η χρήση του πλαστικού χρήματος για τον Έλληνα φορολογούμενο;

Η χρήση των πιστωτικών καρτών τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα δείγμα της αντίληψης μας ως καταναλωτές. Τα διαθέσιμα χρήματα των καρτών, θεώρησαν ορισμένοι πως ήταν ένα είδος δώρου με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Καταναλωνόταν ποσά τα οποία δεν μπορούσαν να αποπληρωθούν με κατάληξη σε ορισμένες περιπτώσεις τραγική.

Κατά την περίοδο της κρίσης η νοοτροπία των καταναλωτών, με τη βοήθεια των τραπεζών οι οποίες σταμάτησαν να μοιράζουν τις πιστωτικές σαν φειγ βολαν, άλλαξε. Τώρα πια υποχρεώνεται ο πολίτης να χρησιμοποιεί , χρεωστικές κυρίως κάρτες για τις αγορές του.

Αυτό ενέχει πάλι κινδύνους καθώς πρέπει ο καταναλωτής να έχει πλήρη συναίσθηση των χρηματικών διαθεσίμων του, ώστε να μην ξεφεύγει του ποσού. Από την άλλη η ευκολία να κουβαλάς μια κάρτα αντί για μετρητά είναι σχετικά μεγάλη. Το κόστος όμως της κάρτας δεν είναι μηδενικό. Πολλές τράπεζες χρεώνουν μηνιαία συνδρομή ύψους 10€ ή και παραπάνω.

Για τις επιχειρήσεις το κόστος ανέρχεται στο 1,2% επί της συναλλαγής το οποίο μειώνεται μέχρι το 0,8% ανάλογα του τζίρου. Συνεπώς η χρήση της κάρτας χρεώνεται. Για μια ακόμη φορά το κράτος σε υποχρεώνει να πληρώσεις τις τράπεζες.

Σε άλλα κράτη όπως γίνεται στη Νέα Ζηλανδία οι συναλλαγές γίνονται μόνο με κάρτα για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχουν τιμολόγια παρά μόνο τα παραστατικά των πωλήσεων και αγορών που φαίνονται από τις κινήσεις των τραπεζών.

Πως αυτό όμως θα έχει αποτέλεσμα στην Ελλάδα; Η φοροδιαφυγή ανθεί για έναν και μοναδικό λόγο, γιατί οι φόροι είναι δυσβάστακτοι. Μία ατομική επιχείρηση καλείται να φορολογηθεί στο σύνολό της ετησίως κατά 90% επί του τζίρου, αν συμπεριλάβουμε και την κατοχή κατοικίας αφήστε τα. Πως είναι δυνατόν να σταματήσει ο Έλληνας να φοροδιαφεύγει; Η χρήση καρτών, απλώς θα σφίξει τη μέγγενη στο λαιμό του μικροεπιχειρηματία.

Αν η φορολογία δεν αλλάξει καμία πρακτική δεν πρόκειται να πιάσει και το κέρδος παραμένει στα χέρια των τραπεζών.


*Βασιλική Μαυρογονάτου

Οικονομολόγος πτ ΑΠΘ, MSC, MED
Οικονομική Σύμβουλος
Χρηματοοικονομική Ι.Κ.Ε.
Ειδική παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.