Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Μνήμη Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού

Του Θεοφάνη Μαλκίδη
Παραλίμνι, Κύπρος Αύγουστος 1996. 
Ο Τάσος Ισαάκ αφού έχει δολοφονηθεί από τους φασίστες κατακτητές κηδεύεται, ενώ ο ξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, δολοφονείται από τρεις σφαίρες του κατακτητή, στην αναζήτηση «μιας ώρας ελεύθερη ζωή». Ποιος είναι αυτός ο κατακτητής; Ενδιαφέρεται κανείς; Οι δήθεν πολιτικές και πνευματικές ηγεσίες προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα βαθύτερα διδάγματα της θυσίας των δύο Ελλήνων ηρώων.

Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού είχαν άλλα όνειρα, άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Τόλμησαν να δουν αυτό, που οι Έλληνες της Κύπρου αρνούνται σήμερα να κοιτάξουν. Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού, οι σύγχρονοι ήρωες της Κύπρου, τόλμησαν να δουν μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς στρατούς κατοχής και οδοφράγματα να τους φράσσουν το δρόμο προς την κατεχόμενη πατρίδα τους. Τόλμησαν να δουν έναν Πενταδάκτυλο χωρίς τη σημαία του κατακτητή.
Ένα λιμάνι της Κερύνειας, γεμάτο Ελληνόπουλα να βολτάρουν στην προκυμαία, χωρίς την τουρκική σημαία να κυματίζει επάνω στο κάστρο. 

Μιαν Αμμόχωστο, έναν Καραβά, μια Μόρφου και ένα Καρπάσι να σφύζουν ξανά από ζωή, από τους κατοίκους τους, που ξεριζώθηκαν βίαια το 1974. 

Τόλμησαν να ακούσουν καμπάνες να ηχούν σε κάποιο Απόστολο Ανδρέα και κάποιο Απόστολο Βαρνάβα, τον Εθνικό Ύμνο να ψέλνεται σε ολόκληρη τη Λευκωσία. Αυτά τόλμησαν να δουν οι σύγχρονοι «Γρηγόρηδες» και «Ευαγόρες», που το πλήρωσαν με τη ζωή τους, και όχι μια Κύπρο χωρισμένη σε φυλετικές ζώνες και κρατίδια.

Αυτό που δεν θα τολμούσε ούτε να σκεφτεί ο Τάσος Ισαάκ είναι την παραμονή πενήντα χιλιάδων Τούρκων εποίκων, οι οποίοι τον χτυπούσαν μέχρι να ξεψυχήσει. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο Σολωμός Σολωμού, όταν ανέβηκε στον ιστό να κατεβάσει την τουρκική σημαία, είναι να ζητούμε εμείς σήμερα εκ περιτροπής Πρόεδρο το διάδοχο του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος διέταξε την δολοφονία του. 

Τα δύο παλληκάρια από το Παραλίμνι, δεν μπορούσαν ούτε να φανταστούν ότι η μειοψηφία του 18% θα καταδυναστεύει την πλειοψηφία του 82%, μέσω της σταθμισμένης ψήφου, και ότι οι περιουσίες των προσφύγων θα κατηγοριοποιούνταν. Τρίζουν, σίγουρα, τα κόκαλά τους να βλέπουν σήμερα, τους αγώνες τους και τα όνειρά τους να γίνονται έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Εμείς δεν συμμεριζόμαστε διχοτομικά, φιλοδιζωνικά όνειρα. Εμείς μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα με τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού, που τόλμησαν, το καλοκαίρι του 1996, να δουν μια Κύπρο ελεύθερη. Ονειρευόμαστε τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στον τόπο που «έπαιζαν μιτσιοί», τις μάνες των αγνοουμένων να μάθουν επιτέλους την τύχη των παιδιών τους, τα πολιτιστικά μας μνημεία να αναστυλωθούν και οι εκκλησίες μας να ξαναλειτουργήσουν.

Ο Αύγουστος του 1996, ήταν ένας διαφορετικός μήνας, μήνας που οι Έλληνες της Κύπρου έγιναν μάρτυρες μιας θυσίας στον σύγχρονο βωμό της ελευθερίας. Μια μέρα που ίσως να μην υπάρξει παρόμοια. Τα μηνύματά της ήταν τόσα πολλά. Η μορφή του Σολωμού Σολωμού, με το τσιγάρο στο στόμα, συνοδεύει τα όνειρα και τους αγώνες μας για ελευθερία, επιστροφή και δικαίωση. 

Η εικόνα του Τάσου Ισαάκ στο έδαφος, κάτω από τα γκλομπς των εντεταλμένων δολοφόνων του ψευδοκράτους, θα μας γίνεται εφιάλτης κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα προσφωνεί «φίλο» και «σύντροφο» του, τον εκάστοτε φασίστα κατακτητή. Θα μας γίνεται εφιάλτης, κάθε φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα ποζάρει με τη σημαία του κατακτητή και να χαμογελά. Αυτά τα δύο παλληκάρια, αυτοί οι δύο ήρωες, αποτελούν και πρέπει να αποτελούν για όλους τους νέους της Κύπρου, φάρο για μόνιμη αντίσταση στα σχέδια του Τουρκικού φασισμού.Μέχρι την απελευθέρωση.

Ιούλιος 2006: Πορεία μνήμης ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΟΥ Βερολίνο-Λευκωσία

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» συστάθηκε το 2008, από μια ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων, που δεν έχουν, δεν είχαν και δεν θα έχουν καμία σχέση με κομματικούς σχηματισμούς.

Σκοπός της δεν είναι άλλος από τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην τουρκική κατοχή, τη διατήρηση της μνήμης των ηρώων μας και τη μεταλαμπάδευση των μηνυμάτων της θυσίας τους.

Φέτος 20 χρόνια μετά είμαστε πανέτοιμοι να γράψουμε ιστορία πραγματοποιώντας εις μνήμη των ηρώων μας. 20 χρόνια μετά… Βερολίνο – Λευκωσία.

Καλούμε όλο τον κόσμο και στη φετινή μας εκδήλωση, η οποία θα ξεκινά από εκεί που επανενώθηκε μια άλλοτε μοιρασμένη πατρίδα.

Πρόγραμμα των εκδηλώσεων:12 Ιουλίου / Διάσκεψη Τύπου
15 Ιουλίου / Αναχώρηση αποστολής
16 Ιουλίου / Έναρξη «Πορείας Ελευθερίας» Βερολίνο-Πράγα
17 Ιουλίου / Πράγα-Βουδαπέστη
18 Ιουλίου / Βουδαπέστη-Βελιγράδι
19 Ιουλίου / Βελιγράδι-Σόφια
20 Ιουλίου / Σόφια-Προμαχώνας-Σιδηρόκαστρο-Σέρρες-Θεσσαλονίκη-Εκδήλωση
21 Ιουλίου / Θεσσαλονίκη-Βεργίνα-Βόλος-Πορταριά-Εκδήλωση
22 Ιουλίου / Πορταριά-Θερμοπύλες-Αθήνα
23-24 Ιουλίου / Επισκέψεις Ακρόπολη-Μουσείο Ακρόπολης-
Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη-
Πολεμικό Μουσείο-Εκδήλωση
25 Ιουλίου / Αναχώρηση αποστολής από Αθήνα
27 Ιουλίου / Επίσημη υποδοχή αποστολής στο λιμάνι Λεμεσού
29 Ιουλίου / Διάσκεψη Τύπου
30 Ιουλίου / Μεγάλη πορεία από όλες τις πόλεις προς το κοιμητήριο-
Εκδήλωση στον δήμο Παραλιμνίου- Λήξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.