Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Κάντε την Ειδομένη τουριστικό αξιοθέατο

- Κιλκίς 2.021 μΧ.
- Η Ειδομένη γίνεται τουριστικό αξιοθέατο και απογειώνεται τουριστικά ο Νομός Κιλκίς!
- Του χρόνου το 2.022 μΧ αναμένονται να κατακλύσουν όλο το νομό 100.000 τουρίστες!

Του απεσταλμένου μας στο Κιλκίς Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ

Στο Δήμο Κιλκίς τρίβουν τα χέρια τους από την αναμενόμενη εισροή εσόδων που θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο Αγγλικές λίρες ( μετά το Brexit του 2016, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στο Βρετανικό οικονομικό σύστημα).


Πριν 5 χρόνια το 2.016 μΧ σε δημοσκοπήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, αλλά και από το ρυθμό επισκεψιμότητας, ο νομός Κιλκίς τουριστικά κατατασσόταν στις τελευταίες θέσεις.

Άδικα φυσικά, αφού είναι ένα κρυφό διαμάντι που δυστυχώς λίγοι το έχουν ανακαλύψει. Οι εκπληκτικοί καταρράκτες του Σκρα με τη "Γαλάζια λίμνη", το πυκνόφυτο παρθένο όρος Πάϊκο που μεταμορφώνεται εντυπωσιακά χρωματικά ανά εποχή, η Γουμένισσα με τα φημισμένα μοναστήρια και τα μοναδικά κρασιά της, η γραφική λίμνη Δοϊράνη με το γαλήνιο τοπίο και τα εξαιρετικά της ψάρια, το σπάνιο σπήλαιο της πόλης του Κιλκίς, η θεραπευτική και χαλαρωτική Πικρολίμνη για σπα, τα όρη Κρούσια με τους υπέροχους ξενώνες και τόσα άλλα, βρίσκονται στο νομό Κιλκίς και σε απόσταση μόλις 45΄από τη Θεσσαλονίκη !

Τότε το 2.016 μΧ, ξαφνικά τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο αδιάφορο ακριτικό χωριό της Ειδομένης και με αρνητική εικόνα. Επί ένα χρόνο καθημερινά, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συνεχώς έβλεπαν και άκουγαν από τις τηλεοράσεις τους για το δράμα της Ειδομένης. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, υπάλληλοι ΟΗΕ ή ΜΚΟ, γιατροί, πράκτορες ( όχι τουριστικοί), κ.α ήρθαν εδώ. Έμειναν, βοήθησαν ή δεν βοήθησαν, "ανακάτεψαν", κονόμησαν, έφυγαν...

Δυστυχώς στην Ειδομένη παίχτηκε ένα από τα πιο πονηρά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, την οποία τόσο λατρεύουμε στα λόγια, αλλά μισούμε στις πράξεις... Κάποιοι ξένοι "υπάλληλοι" έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας μας με τις συμπεριφορές τους. Το ίδιο έκαναν και κάποιοι καθοδηγούμενοι λαθραίοι-μετανάστες-πρόσφυγες. 

Έκλεισαν σιδηροδρομικές γραμμές, προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα σε Ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες, απέτρεψαν Βαλκάνιους τουρίστες να έρθουν, γελοιοποίησαν την Ελλάδα μια Ευρωπαϊκή χώρα που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης, δημιούργησαν αναταραχή σε τοπικές κοινωνίες, ασκήθηκε βία, διακινήθηκαν κορμιά ή ναρκωτικά. Έγιναν πολλά μέσα στη λασπουριά, την αναρχία, την ακαταστασία, την παρανομία, το λαθρεμπόριο...
Παίχτηκε μια τεράστια μπίζνα με πολύ, πολύ χρήμα που το καρπώθηκαν οι λίγοι και τσιμπολόγησαν τα κοκαλάκια οι υπόλοιποι. 

Οι φίλοι μας Ευρωπαίοι, απέδειξαν με τη συμπεριφορά τους προς τους Έλληνες συμμάχους και συνεταίρους, πως η Ευρώπη δεν ξεκινά από το Αιγαίο, αλλά από τα Σκόπια... Τόση ξεφτίλα...

Η Ειδομένη ως τουριστικό αξιοθέατο

Όλοι μας -και περισσότερο οι ντόπιοι- θέλαμε να κλείσει επειγόντως η "πληγή" με το όνομα Ειδομένη. Τα γκρέιτερ άρχισαν να ισοπεδώνουν τις μεγάλες ή μικρές σκηνές που απέμειναν ή να σκεπάσουν ακαθαρσίες. Υλικές και ηθικές... Κυρίως τις τελευταίες... Όλοι επιθυμούσαν να εξαφανιστεί και να "σβήσει" οτιδήποτε θύμιζε αυτή την περίοδο ντροπής. Για αυτούς όχι για εμάς τους Κιλκισιώτες...
Στο Κιλκίς όμως επειδή οι άνθρωποι είναι ανοιχτόμυαλοι, σκέφτηκαν πως όταν κάποτε τελειώσει αυτό το αίσχος, όχι μόνο δεν πρέπει να καθαρίσουμε τα πάντα, αλλά αντίθετα θα πρέπει να διατηρήσουμε πάση θυσία ότι απέμεινε, έστω σε ένα συγκεκριμένο χώρο, αλλά επιπλέον να δημιουργηθεί και ένα είδους μουσείου. 

Ο περίφημος σιδηροδρομικός σταθμός Ειδομένης που ήταν άδειος και ανεκμετάλλευτος, ήταν ιδανικό σημείο. Μόνο να βάλεις μερικές χρησιμοποιημένες σκηνές, μαζί με φωτογραφικό υλικό φτάνει.
Η Ειδομένη θα παραμείνει ως μνημείο θύμησης αλλά και προβολής της αλήθειας των γεγονότων. Θα έρχεται πλέον κόσμος από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στην ακριτική Ειδομένη, για να δει τι πραγματικά συνέβη εδώ. 

Να δει, να μυρίσει, να μάθει, να θυμηθεί, τι σημαίνει πόνος, δυστυχία, ξεριζωμός, απόγνωση, εξαθλίωση, θάνατος μικρών αθώων ψυχών. Αλλά ταυτόχρονα να δει τι σημαίνει εκμετάλλευση αλλά και συμπαράσταση, αλληλεγγύη, αγάπη, βοήθεια.
Και επειδή ήμαστε έξυπνοι οι Κιλκισιώτες, η Ειδομένη πλέον αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο που θα προσέλκυε χιλιάδες τουριστών. Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα φέρουμε συνάλλαγμα. Τέλος η ανεργία, η γκρίνια και η μιζέρια.
Σκεφτόμαστε να ονομάσουμε το μέρος με τον σαρκαστικό και αντιφατικό τίτλο: " European Eidomeni. The closed door to Europe" ( Ειδομένη της Ευρώπης. Η κλειστή πόρτα στην Ευρώπη..) δείχνοντας τι σημαίνει να είσαι Έλληνας μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά αλλά ταυτόχρονα και έξω από την αυτήν... Τη δική μας Ευρώπη, αυτή που μας έκλεισε τις πόρτες... Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς; 

Έχουμε όλα τα κουσούρια του κόσμου, αλλά εδώ στην Ειδομένη ο απλός λαός του Κιλκίς πέρασε με άριστα τις εξετάσεις συμπεριφοράς και δικαιούται να το καυχηθεί παγκοσμίως ! Διότι βοήθησε "κακομοίρηδες" σε απόγνωση με περίσσευμα ανθρωπιάς και ανοχής. Δεν έβγαλε κανείς κιχ στην παρουσία χιλιάδων προσφύγων, αλλά επιπλέον βοήθησε με την ψυχή του. Τι να πούμε για τα παλληκάρια του Ελληνικού Στρατού που αθόρυβα επιτελούν εκπληκτικό έργο και τζάμπα φυσικά ? Αντίθετα με τα λαμόγια κάποιων ΜΚΟ που πήραν άφθονο χρήμα για να δίνουν σάντουιτς και μολύβια στα παιδάκια. 

Κάποιοι Ευρωπαίοι όμως μένουν μεταξεταστέοι και άλλοι δεν περνούν καν την τάξη. Ύψωναν τείχη και τους πλάκωναν στο ξύλο, ή τους έπνιγαν, ή σφύριζαν αδιάφορα ότι δε βλέπουν τίποτα. Αφήνοντας τους Έλληνες μόνους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Και δε ντρέπονται και μιλούν για αλληλεγγύη.

Θα πρέπει όλοι κάποτε να μάθουν τι συνέβη πραγματικά στην Ειδομένη. Τι λάθη έγιναν, αλλά και τι προσπάθειες. Και αυτό θα γίνει τώρα που θα στήσουμε αυτό το μουσείο.

ΥΓ Κι αν κάποιος διαφωνεί στην παραπάνω πρόταση, λέγοντας πως εκμεταλλευόμαστε τον πόνο του πρόσφυγα, καλό είναι να ξέρει πως μουσεία με χιλιάδες επισκέπτες είναι το Άουσβιτς, το Νταχάου κτλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.