Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Στο συνέδριο με τίτλο «Οπτικοακουστικός γραμματισμός στην εκπαίδευση»

H Περιφερειακή Διεύθυνση Π.Ε. & Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. συνδιοργανώνουν στις 24, 25 & 26 Ιουνίου 2016 στη Θεσσαλονίκη το 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή με τίτλο «Οπτικοακουστικός γραμματισμός στην εκπαίδευση».

Στο Συνέδριο μπορούν να συμμετέχουν ερευνητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί και φοιτητές, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος/η, που θέλει να συμβάλλει σε ένα γόνιμο προβληματισμό σε σχέση με το θέμα του Συνεδρίου. 


Σκοπός του Συνεδρίου είναι η καταγραφή 

- των τάσεων που επικρατούν για τον οπτικοακουστικό γραμματισμό στο γενικότερο παιδαγωγικό πλαίσιο (συγκλίσεις και διαφοροποιήσεις)των προϋποθέσεων εισαγωγής των οπτικοακουστικών τεχνών και τους τρόπους αξιοποίησης αυτών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες καιτης ύπαρξης ανάγκης ή/και δυνατότητας ένταξης ενός ολοκληρωμένου/αυτόνομου προγράμματος οπτικοακουστικής παιδείας στα προγράμματα σπουδών της Π.Ε. και Δ.Ε. 

Βάσει του παραπάνω σκοπού, στα πλαίσια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες/ουσες θα επιδιώξουν μέσα από κεντρικές ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες, εισηγήσεις και εργαστήρια να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:Ποιες είναι οι διαστάσεις του οπτικοακουστικού γραμματισμού στο χώρο της εκπαίδευσης και ποια τα σύγχρονα θεωρητικά ζητήματα σχετικά με τα μοντέλα της οπτικοακουστικής εκπαίδευσης και με τον ορισμό των εννοιών, που σχετίζονται με τον οπτικοακουστικό γραμματισμό;Ποιες εκπαιδευτικές πρακτικές έχουν αναπτυχθεί στις τρεις διαστάσεις του οπτικοακουστικού γραμματισμού (θέαση, κριτική προσέγγιση και παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων) Ποια είναι η συμβολή των οπτικοακουστικών τεχνών στην καλλιέργεια κριτικής και αποκλίνουσας στάσης; 

Ποια είναι η σχέση των παιδιών/εφήβων/νέων με τα οπτικοακουστικά προϊόντα; Ποια επίδραση ασκούν αυτά επάνω τους; Σε ποιο βαθμό ο πολιτισμός της εικόνας συγκρούεται με τις πρακτικές του σύγχρονου σχολείου; Ποιοι είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι ένταξης των οπτικοακουστικών τεχνών στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικά εργαλεία, διασύνδεση με άλλες μορφές έκφρασης, διάχυση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, διακριτό μάθημα κ.ά.); Ποια είναι η στοχοθεσία των προγραμμάτων οπτικοακουστικού γραμματισμού και ποιες διδακτικές τεχνικές υιοθετούνται στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες; Ποιες είναι οι στάσεις/απόψεις των εκπαιδευτικών για την οπτικοακουστική εκπαίδευση και πώς αυτές αποτυπώνονται στις διδακτικές τους πρακτικές; Σε ποιο βαθμό έχουν ανιχνευτεί οι ανάγκες των εκπαιδευτικών για την ανάπτυξη σχετικών επιμορφωτικών δράσεων; 

Σε ποιο βαθμό και με ποιους τρόπους συμβάλλει η μη τυπική εκπαίδευση στην οπτικοακουστική εκπαίδευση; 

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Θέατρο "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ"
Παρασκευή 24-6-2016 (απόγευμα) - Κεντρικές Ομιλίες
Buckingham David, Eπίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Loughborouh και Επικέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Sussex
Κούρτη Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Θεοδωρίδης Μένης, Σκηνοθέτης, Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης «Καρπός»
Ομάδα εργασίας οπτικοακουστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής Α.Π.Θ.

Σάββατο 25-6-2016 (όλη την ημέρα) - Παράλληλες Συνεδρίες (Έρευνες, Διδακτικά σενάρια, Διδακτικές εφαρμογές)

Κυριακή 26-6-2016 (πρωί) - Εργαστήρια

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει Έρευνες Διδακτικές προτάσεις Εργαστήρια 

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ Οπτικοακουστικός γραμματισμός – οπτικοακουστική εκπαίδευση Κινηματογράφος 

Βίντεο 

 Τηλεόραση Ραδιόφωνο Οπτικοακουστικές διαφημίσεις Εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ και διαγωνισμοί μαθητικών οπτικοακουστικών προϊόντων

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Όσοι και όσες επιθυμούν να λάβουν μέρος στο Συνέδριο με προφορική εισήγηση ή εργαστήριο, θα πρέπει να υποβάλλουν το αργότερο έως τις 20 Μαΐου 2016 συμπληρωμένο το σχετικό έντυπο συμμετοχής (έρευνα, διδακτική εφαρμογή, εργαστήριο) σύμφωνα με τις οδηγίες υποβολής.

Τα έντυπα και οι απαιτούμενες οδηγίες συμπλήρωσης είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki και αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση synedriooptikoakoustiko@gmail.com.

Για την αξιολόγηση - επιλογή των υποβληθέντων προτάσεων θα χρησιμοποιηθεί η πρακτική των δύο ανεξάρτητων κριτών. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Διεξαγωγή Συνεδρίου: 24 - 26 Ιουνίου 2016 Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: 20 Μαΐου 2016 Ημερομηνία αποδοχής προτάσεων: 27 Μαΐου 2016


Ημερομηνία ανακοίνωσης προγράμματος: 30 Μαΐου 2016

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής τελικού κειμένου για πρακτικά: 31 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 
Δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του Συνεδρίου εδώ ή στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki. Η δήλωση συμπληρώνεται και από τους/τις εισηγητές/τριες και εμψυχωτές/τριες των εργαστηρίων, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο.

ΔΙΑΜΟΝΗ 
Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου θα αναρτώνται μέχρι τις 10 Ιουνίου 2016 προσφορές από ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο δεν έχει κόστος συμμετοχής. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χαρίκλεια Τερζητάνου 6946119689
Σταύρος Γρόσδος 6977253158
email: synedriooptikoakoustiko@gmail.com http://synedriooptikoakou.wix.com/thessaloniki#!blank-17/c8gg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.