Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

3ο Γυμνασίου Κιλκίς: "Μικρές ιστορίες έτσι ....και αλλιώς"

Εισήγηση του 3ου Γυμνασίου Κιλκίς στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού
Στις 8,9 και 10 Απριλίου 2016 διεξήχθη στο Μουσικό Γυμνάσιο Πυλαίας Θεσσαλονίκης το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. Στο συνέδριο συμμετείχε το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς με εισήγηση που ετοίμασαν οι καθηγήτριες μέλη Ο.Δ.Π. του σχολείου, Γκιουλέκα Ιωάννα, Γλερίδου Αφροδίτη και Καραχάλια Δέσποινα σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Κιλκίς και μέλος της Π.Ο.Δ.Π των σχολικών μονάδων του Δήμου Κιλκίς κα Καρολίδου Σωτηρία.

Το θέμα-τίτλος της εισήγησης "Μικρές ιστορίες έτσι ....και αλλιώς" αφορούσε την καλή πρακτική που εφαρμόστηκε στο 3ο Γυμνάσιο την προηγούμενη σχολική χρονιά. Με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και μεθόδους που θέλουν το μαθητή στο επίκεντρο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε αντίθεση με τον κλασικό δασκαλοκεντρικό τρόπο διδασκαλίας οργανώθηκαν δράσεις στις οποίες συμμετείχαν 2 τμήματα της γ' γυμνασίου με απώτερο στόχο στο τέλος οι μαθητές να γίνουν από πρωταγωνιστές "διαμεσολαβητές".

Οι δράσεις αφορούσαν την ανάγνωση 2 λογοτεχνικών βιβλίων σχετικών με τον εκφοβισμό και τη συγγραφή σχετικών ιστοριών με διπλό τέλος (θετικό και αρνητικό). Κάποιοι μαθητές εικονογράφησαν τις παραπάνω ιστορίες, άλλοι δραματοποίησαν σκετσάκια εμπνευσμένα από τον σχολικό εκφοβισμό και άλλοι δημιούργησαν πιο ελεύθερα.

Η εισήγηση έγινε δεκτή με πολύ θερμά σχόλια και θεωρήθηκε πρωτότυπη γιατί ξέφευγε από τις "θεωρητικές" προσεγγίσεις άλλων εισηγήσεων καθώς ακουμπούσε αποκλειστικά στην πράξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.