Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Τι είπε ο Παραστατίδης στη Βουλή για το προσφυγικό ζήτημα (Video)



Ομιλία Παραστατίδη στη Βουλή, Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 για το προσφυγικό ζήτημα.
"Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι γνωστή η πρόσφατη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, μεταξύ Ελλάδας - ΕΕ και Τουρκίας.

Μια συμφωνία η οποία επικρίθηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως από την ΝΔ.

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, την οποία άκριτα εσείς χαρακτηρίσατε «Απαράδεκτη» και «Επιζήμια», τι θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα;

Πόσες χιλιάδες εγκλωβισμένους θα είχαμε;

Θαρρείς και υπήρχε η δυνατότητα να επιβάλεις μονομερώς όλους τους όρους όπως επιθυμούσαμε και δεν το επιχείρησε η Κυβέρνηση.

Ξεχνάτε πως οι περισσότερες χώρες, των οποίων οι κυβερνήσεις είναι και ομοϊδεάτες σας, ήταν αρνητικές σε οποιαδήποτε απόφαση δίκαιης κατανομής του προσφυγικού πληθυσμού και μάλιστα αυτό εκφράστηκε με το κλείσιμο των συνόρων;

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι προφανές πως το πρόβλημα του προσφυγικού δεν ήταν επιλογή μας, προέκυψε και ως εκ τούτου καλούμαστε να το διαχειριστούμε.

Στα πλαίσια της ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης, έρχε-ται αυτό το Ν/Σ προς ψήφιση, ώστε να μπει μια τάξη και το οποίο προβλέπει την υποδοχή και καταγραφή, την φιλοξενία, την ταυτοποίηση και την διαδικασία του ασύλου, με σεβασμό πάντα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έτσι όπως καθορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Σημειωτέον πως η διαδικασία χορήγησης Ασύλου, προβλέπεται από το Ν.3907 του 2011 επί κυβέρνησης Παπαδήμου, που ποτέ δεν τον εφαρμόσατε και τον έβαλε σε εφαρμογή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Σε καμία περίπτωση, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ισχυριστώ πως όλα είναι καλά και ωραία.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι σε όλο αυτό το διάστημα, από την ημέρα που ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, κυρίως στην Α΄ φάση, υπήρξαν πράγματι αδυναμίες και ατέλειες στην όλη αντιμετώπιση. 


Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τις αδυναμίες αυτές, θεωρώ πως σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτές οφείλονται στο ότι δεν υπήρξε προηγουμένως καμία υποδομή φιλοξενίας και σ΄ αυτό έχετε μεγάλες ευθύνες εσείς που ήσασταν κυβέρνηση και που τώρα ασκείτε κριτική για ανύπαρκτες υποδομές.

Την μόνη δομή που επικαλείστε για την οποία μάλιστα είστε και υπερήφανοι, είναι η Αμυγδαλέζα, όπου οι συνθήκες κράτησης ήταν απαράδεκτες και η χώρα μας καταδικάστηκε από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, δεν είχε καμία σχέση η ένταση των μεταναστευτικών ροών των προηγούμενων ετών, με τον τελευταίο ένα – ενάμισι χρόνο.

Και κυρίως, δεν υπήρχαν τα δεδομένα εκείνα, βάση των οποίων θα έπρεπε να χαραχθεί ένας Στρατηγικός Σχεδιασμός αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αυτά τα δεδομένα προέκυψαν μετά την συμφωνία της 18ης Μαρτίου και πλέον εισερχόμεθα στην εφαρμογή της Β΄ φάσης, με την ουσιαστική πλέον παρέμβαση της πολιτείας μέσα από τις νέες και υφιστάμενες κρατικές δομές, ώστε σιγά – σιγά να οδηγηθούμε στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Το σημερινό Ν/Σ περιέχει νέες δομές και διαδικασίες, οι οποίες μας έχουν γίνει γνωστές και δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς σ΄ αυτές. Εξάλλου έχουν γίνει κατανοητές, αφού αναλυτικά και με σαφήνεια αναφέρθηκε ο αρμόδιος Υπουργός κος Μουζάλας και οι συνάδελφοί μου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές.

Το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει σήμερα, είναι πως δυστυχώς μέσα στους πρόσφυγες, έχουν εισχωρήσει και ορισμένες ομάδες καλοθελητών, οι οποίες τους πουλάνε Ελπίδα και Προοπτική πως τα σύνορα θα ανοίξουν.

Και αυτές τις ομάδες, οφείλουν οι υπηρεσίες του κράτους να τις εντοπίσουν, διότι εκτός του ότι θέτουν σε κίνδυνο, πολλές φορές, ακόμη και την ζωή των απελπισμένων και ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, δυσκολεύουν και την Ορθολογική Διαχείριση Κατά-νομής, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Όμως Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Θα ήθελα να αναφερθώ για την κατάσταση στο Ν. Κιλκίς, μια και το 50 % και πλέον του προσφυγικού πληθυσμού, περίπου 26 – 27 χιλ. βρίσκεται στο Ν. Κιλκίς.

Για τη Ειδομένη, είναι γνωστά τα προβλήματα. Αναδεικνύονται σχεδόν καθημερινά και από τα ΜΜΕ και βέβαια, είναι γνωστά και σε όσους την έχουν επισκεφθεί. Εκεί, δεν υπάρχει οργανωμένος καταυλισμός και ορθώς για ευνόητους λόγους. Είναι γνωστό, πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να απομακρυνθούν όλοι όσοι βρίσκονται εκεί. Τον τρόπο θα τον επιλέξει το αρμόδιο Υπουργείο.

Υπάρχουν όμως και άλλα δύο οργανωμένα Καμπ, εκείνα του Χέρσου και της Ν. Καβάλας,  με 3 και 4 χιλ. άτομα αντίστοιχα και επιπλέον υπάρχουν άλλα 2,5 χιλ. σε μια αλάνα λίγο έξω από το Πολύκαστρο.

Κύριε Υπουργέ,

Εκτός από τις επισκέψεις μου 3 φορές στην Ειδομένη και μια φορά στην Ν. Καβάλα, την προηγούμενη Κυριακή συμμετείχα σε μια λαϊκή συγκέντρωση των κατοίκων του Χέρσου, όπου διεξήχθη ένας διάλογος σε πολιτισμένο κλίμα.

Τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής με τα θέματα και τα ζητήματα που μου θέσανε, σας τα έχω κοινοποιήσει και θεωρώ πως έχουν απόλυτο δίκιο οι κάτοικοι αυτοί, διότι τα περισσότερα εξ αυτών αφορούσαν την ασφάλεια τους. Δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος ένας οικισμός των 500 κατοίκων, την παρουσία χώρου στις παρυφές του, με 4 χιλ. πρόσφυγες. Άρα, θα πρέπει να εξετάσετε την αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση ενός σημαντικού αριθμού ατόμων, σε άλλες περιοχές.

Έχω πει πολλές φορές πως οι κάτοικοι του Ν. Κιλκίς, έχουν δείξει μεγάλη ανοχή και μεγαλοψυχία απέναντι σ΄ αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Όμως, θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να υπάρξει ένας δίκαιος και αναλογικός τρόπος κατανομής σε όλη την χώρα. Δεν μπορεί κάποιοι νομοί να επωμιστούν το 50 % του προσφυγικού πληθυσμού και κάποιοι άλλοι να μην έχουν κανένα. Θεωρώ πως αυτό είναι άδικο.

Με αυτό τον τρόπο τα εναπομείναντα κέντρα φιλοξενίας θα είναι καλύτερα διαχειρίσημα και θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι όποιες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Επί πλέον, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσεχθεί καλύτερα το θέμα αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού και τροφοδοσίας, να προτιμούνται οι τοπικοί κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής. Υπάρχουν άνεργοι νέοι και επιστήμονες, καθώς και αρκετά κέτερινγκ που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Κλείνοντας θεωρώ πως το σημερινό Ν/Σ, υπό αυτές τις συγκυρίες και συνθήκες, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και καλώ τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους και να το ψηφίσουν."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.