Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Θεσσαλονίκη: Διήμερο Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ

Διήμερο Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της ΠΚΜ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Θεάτρου.

Το Φεστιβάλ με επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1, Θεσσαλονίκη). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου από το 1965, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Θεατρικού Δικτύου για τα παιδιά και τους νέους (Assitej), για να τιμήσει τους καλλιτέχνες και τους φορείς που μοχθούν σ’ όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη αυτού του ευαίσθητου τομέα της θεατρικής τέχνης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διήμερου Παιδικού Θεατρικού Φεστιβάλ είναι το εξής:

-Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στις 18.00’: Εφηβική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Κατοίκων Νέας Πολιτείας - «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον σε διασκευή και σκηνοθεσία Λίας Παπαθανασίου.

Το έργο: Σε ένα μικρό χωριό της Ουκρανίας καταφτάνει ένας δάσκαλος. Τι θα γίνει όμως όταν καταλάβει ότι εξαιτίας μιας κατάρας όλοι στο χωριό είναι… ηλίθιοι; Μια κωμωδία για την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, τη δύναμη της γνώσης και την ελπίδα. Η ομάδα απαρτίζεται από 31 μέλη και είναι η μεγαλύτερη εφηβική ομάδα θεάτρου της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

-Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 12.00’: Κουκλοθέατρο για την υγιεινή διατροφή - «Η Ρίτσα η Ζαχαρίτσα και η Μνήμη η Βιταμίνη». Σύλληψη, συγγραφή, σκηνοθεσία: Λία Παπαθανασίου. Βασισμένο σε μια ιδέα των ΙΕΚ ΞΥΝΗ – τμήμα σπουδαστών προσχολικής αγωγής.

Το έργο: Αναταραχές στη λαχανογλυκούπολη! Η κυρία Ρίτσα, από τον πολύ ενθουσιασμό της ταΐζει την Ηρώ, ένα κάρο γλυκά και η μικρή μας φίλη αρχίζει να πονάει στην κοιλίτσα. Η κ. Μίνη, έτοιμη πάντα να… σώσει την κατάσταση! Ένα κουκλοθέατρο για την υγιεινή διατροφή!

-Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 13.00’: Θέατρο Σκιών «Ο Μηνάς» - «Ο Καραγκιόζης και ο Αθανάσιος Διάκος» με τον μικρό Μηνά Τάτσιο.

Το έργο: Ο 8 χρόνος Μηνάς Τάτσιος έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του τολμά και κάνει παραστάσεις, με σκοπό να μεταδώσει στα άλλα παιδιά αυτήν τη θέρμη που τον χαρακτηρίζει για τον «ήρωα» της λαϊκής μας παράδοσης, τον καραγκιόζη! Έτσι λοιπόν, παρουσιάζει την επετειακή παράσταση της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου «Ο καραγκιόζης και ο Αθανάσιος Διάκος».

-Κυριακή 20 Μαρτίου 2016, στις 18.00’: Πολιτεία Θεάτρου - «Η Πολυάννα και το παιχνίδι της Χαράς». Κείμενο, διασκευή Μαρίας Μπαλτατζή, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ελεανόρ Πόρτερ.

Το έργο: Ένα κλασικό αριστούργημα και ένα μεγάλο μάθημα ζωής για όλους μας (από οκτώ έως… ενενηνταριών χρόνων). Η Πολυάννα είναι ένα φτωχό ορφανό κορίτσι όπου μετά το θάνατο του πατέρα της πηγαίνει να ζήσει σε άλλη πόλη με την θεία της την Πόλυ Χάριγκτον, την οποία δεν την έχει γνωρίσει ποτέ. Η Πόλυ Χάριγκτον, πολύ πλούσια και με τεράστια επιρροή στην πόλη όπου ζει, είναι ανύπαντρη, δύστροπη, αυταρχική, αλαζονική και δεν συμπαθεί καθόλου τα παιδιά. Έτσι λοιπόν, όταν φθάνει η Πολυάννα στο αρχοντικό των Χάριγκτον, καταφέρνει με το «παιχνίδι της χαράς» που της το είχε μάθει ο πατέρας της, να ξεπεράσει κάθε κακότροπη συμπεριφορά της θείας της προς αυτήν και να σκορπίσει γύρω της τη χαρά και την ευτυχία!

Υπενθυμίζεται ότι στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» η ΠΚΜ συλλέγει τρόφιμα για τα προσφυγόπουλα, οπότε προαιρετικά οι θεατές μπορούν να δωρίζουν κρουασάν, κεκάκια, βρεφικό γάλα, μπάρες δημητριακών, βρεφικές τροφές σε βαζάκια, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.