Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Σεμινάριο Ιστορίας για την αρβανίτικη ταυτότητα προ του 1821

Υπογράφει ο Βλάσης Αγτζίδης
Στις 16 Μαρτίου 2016 7.15 μ.μ. – 9 μ.μ. στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του δήμου Κηφισιάς θα παρουσιαστεί το θέμα αυτό από τον Δημήτρη Κιουσόπουλο, ιστορικό, στην «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς, Oδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).

Ο Κιουσόπουλος μετέφρασε (μαζί με τον Π.Μ. Πρωτοψάλτη) την έκθεση του Αυγούστου ντ Ζασσώ (Αuguste de Jassaud).

Η παρουσίαση θα γίνει με αφορμή την έκδοση του υπομνήματος του Γάλλου διπλωμάτη Αυγούστου ντε Ζασσώ «Περί της φυσικής και πολιτικής καταστάσεως των νήσων Ύδρας, Σπετσών. Πόρου και Ψαρών κατά το έτος 1808», εκδ. Βιβλιοπωλείο Δ.Ν.Καραβία, Αθήνα, 2015. 


Την Εισαγωγή και τις Σημειώσεις στην έκδοση έκανε ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο οποίος και είχε εντοπίσει τα χειρόγραφα στα αρχεία του γαλλικού Υπουργείου των Εξωτερικών. Το Υπόμνημα του Γάλλου διπλωμάτη συντάχθηκε στα 1809 και αποσκοπούσε στην ενημέρωση του γαλλικού Υπ.Εξ. Παρέχει πλήθος πληροφοριών για την Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τα Ψαρά. Για τη γεωγραφία, την τοπογραφία, την ιστορία, τη διακυβέρνηση, τα ήθη, τον πληθυσμό, τη διάλεκτο, την ενδυμασία, τη θρησκεία, τις τέχνες και τα γράμματα καθώς και την οικονομική δραστηριότητα.

Στον Πρόλογο αναφέρεται: «Το υπόμνημα περιέχει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την πολιτική κατάσταση τις παραμονές της ελληνικής επαναστάσεως, καθώς ο οξυδερκής συγγραφέας ήταν ένας από τους πρώτους που διέβλεψαν το ρόλο που θα έπαιζαν τα νησιά αυτά και η ανάπτυξη της εμπορικής ναυτιλίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία.» 

Ο εκδότης σημειώνει ότι το υπόμνημα έχει και μια επικαιρότητα γιατί ο συγγραφέας αναλύει διεξοδικά το ζήτημα των ελληνορωσικών σχέσεων, περιγράφει την έκταση της ρωσικής διείσδυσης στην προεπαναστατική Ελλάδα και υπογραμμίζει τη σημασία που είχε η υποστήριξη και ο προσεταιρισμός των Ελλήνων από τη Γαλλία για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συμφερόντων της στην Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.