Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

«Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους»

Ολοκληρώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής (1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους», που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του MAΚEDONIA PALACE, παρακολούθησε με πολύ μεγάλη προσοχή και ζωηρό ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, που ανέπτυξαν με σαφή, εμπεριστατωμένο και κατανοητό τρόπο το θέμα της ημερίδας.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, η συγκίνηση κορυφώθηκε, κατά τη διάρκεια της προβολής του αφιερώματος, που αναφέρονταν στην Γενοκτονία του Πόντου. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ένα σύντομο βίντεο με την ομιλία του κ. Ιβάν Σαββίδη (στην ποντιακή), στην Παναγία Σουμελά του Πόντου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Ελληνικής Κυβέρνησης, πρώην και νυν βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μέλη ξένων Πρεσβειών και Προξενείων, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων μη ποντιακής καταγωγής και πλήθος απλών πολιτών.

Παρόντες, όπως πάντα, ήταν και οι εκπρόσωποι δεκάδων Σωματείων-μελών της Π.Ο.Π.Σ., που κατέφτασαν στην Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα, καθώς και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας, κ. Άλκης Αναστασιάδης, από την Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει και στην παρουσία εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, με πολλούς φοιτητές, που ενδιαφέρθηκαν για την ημερίδα και έλαβαν τις σχετικές βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι αυτή είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών, που θα αναληφθούν για την ανάδειξη του ποντιακού ζητήματος και την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πλαίσιο της δράσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Τέλος, επανέλαβαν το ξεκάθαρο μήνυμα, που στέλνει η ποντιακή νεολαιά, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, με την ευχή η ενότητα του χώρου να γίνει πράξη το συντομότερο.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Π.Ο.Π.Σ. μετά την ολοκλήρωση του επιστημονικού συνεδρίου
με θέμα «Οι Γενοκτονίες των Χριστιανικών Λαών της Ανατολής
(1875-1923) και η διαχείριση της μνήμης τους»
επισημαίνει προς την ελληνική κοινή γνώμη:

1. Τα γεγονότα της περιόδου 1914-1922 στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταδεικνύουν την πρόθεση
των Νεοτούρκων και του κεμαλικού καθεστώτος να καταστρέψουν τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και της Αν. Θράκης, όπως και όλους τους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής.

2. Το θέμα έχει κριθεί από την Ελληνική Βουλή, που, ομόφωνα,
το 1994 και το 1998 με τους Ν.2193/94 και Ν.2645/98 θέσπισε τις ημέρες Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων
της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

3. Ο όρος «Μικρασιατική Καταστροφή» περιλαμβάνει την γενοκτονία, την εθνοκάθαρση, την καταστροφή των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων στη μικρασιατική γη (Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία κ.ά.), την βίαιη αποκοπή τμήματος του Ελληνισμού, από τις πατρογονικές του εστίες.

4. Η γνώση των ιστορικών γεγονότων και όχι ο εξωραϊσμός τους μπορεί να οδηγήσει τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας
να μην ξαναζήσουν τέτοιες εφιαλτικές ημέρες.

5. Τα πανεπιστήμια της Ελλάδας και ιδίως της Θεσσαλονίκης καλούνται να θεσπίσουν, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας, έδρες μελέτης των συνθηκών γενοκτονίας
όλου του Ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής.

6. Σε συνάρτηση με την ίδρυση έδρας του Ελληνισμού της Ανατολής, να δημιουργηθεί διεθνώς ένα δίκτυο επιστημόνων, για την προώθηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα
των ερευνητικών αποτελεσμάτων της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, στο ζήτημα της Ιστορίας του Πόντου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.