Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Απάντηση ΣΥΝΕΚ σε ανακοίνωση της "Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών"

Ανακοίνωση Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ) Κιλκίς
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ που εξελέγη μετά από το συνέδριο της ΟΛΜΕ τον περασμένο Ιούλιο, αποτελείται από τις εξής παρατάξεις:

ΣΥΝΕΚ με 4 συμβούλους

ΔΑΚΕ με 3 συμβούλους

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ(ΠΑΜΕ) με 2 συμβούλους

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με 2 συμβούλους

ΠΕΚ δεν εξέλεξε σύμβουλο

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να πάρει αποφάσεις πρέπει να συμφωνούν τουλάχιστον 6 μέλη από τα 11 του ΔΣ. Κάθε φορά για οποιαδήποτε απόφαση-εισήγηση προς τον κλάδο γίνεται προσπάθεια να υπάρξει «μίνιμουμ» συμφωνίας ανάμεσα στις παρατάξεις γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει καμιά απόφαση. Ειδικά , στις συνελεύσεις Προέδρων για να υιοθετηθεί μια θέση η άποψη από την ΟΛΜΕ ,πρέπει να έχει το 66% των ψήφων των ΕΛΜΕ της χώρας.

Αναρωτιόμαστε μήπως η ΠΕΚ, επειδή δεν εκπροσωπείται, θέλει η ΟΛΜΕ να μην παίρνει αποφάσεις για να κάνει κριτική στην ΟΛΜΕ.

· Για τον εθνικό διάλογο για την παιδεία στον οποίο καλεί το Υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ θα συμμετέχει εάν εκπληρώνονται 6 προϋποθέσεις:

-α) να μην είναι αποσπασματικός, αλλά να συμπεριλάβει όλα τα ζητήματα της εκπαίδευσης (χρηματοδότηση, κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου και βελτίωση της λειτουργίας του, μόνιμοι διορισμοί, αναβάθμιση της θέσης του εκπαιδευτικού κ.λπ.) -β) να επιδιωχθούν συνθέσεις και να μη γίνει προσπάθεια να επιβληθούν προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις, -γ) να μην είναι προσχηματικός και αποπροσανατολιστικός, -δ) να είναι ουσιαστικός και παραγωγικός, να οδηγεί δηλαδή σε λύσεις των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων, -ε) να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πορείας και ολοκλήρωσής του συμφωνημένο και από τους εκπαιδευτικούς φορείς και, τέλος, -στ) να δημιουργεί δεσμεύσεις για την κυβέρνηση σε συμπεράσματα και προτάσεις επί των οποίων υπάρχει σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών φορέων.

· Για την αξιολόγηση:

Όλοι γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια στο πετσί μας την προσπάθεια επιβολής της Αξιολόγησης, ειδικά όσοι δε δεχτήκαμε να μπούμε σε ομάδες αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας, παρά την τρομοκρατία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και Συμβούλων. Όλοι θυμόμαστε την κ. Διαμαντοπούλου, τον κ. Αρβανιτόπουλο, τον κ. Λοβέρδο, να αγορεύουν υπέρ της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Στους συλλόγους διδασκόντων όλοι ζήσαμε την απειλή της απόλυσης. Αυτή η διαδικασία έχει παγώσει και ο κλάδος θα δώσει πάλι τη μάχη του αν χρειαστεί.

· Διορισμοί εκπαιδευτικών:

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για διορισμούς εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ οι ΣΥΝΕΚ στηρίζουν την απόφαση της ΟΛΜΕ:

*1 μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας. * 1 μόριο για κάθε βαθμό πάνω από τη βάση σε οποιοδήποτε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (επιλέγεται ο διαγωνισμός εκείνος που ο εκπ/κός έχει πετύχει την καλύτερη βαθμολογία) * 1 μόριο για κάθε χρόνο από τη λήψη πτυχίου. * Κλιμακωτή μοριοδότηση του αριθμού παιδιών (πχ. 1 παιδί 3 μόρια, 2 παιδιά 6 μόρια κ.λπ.).

· Κρίσεις Διευθυντών Εκπαίδευσης

Η διενέργεια υπηρεσιακών μεταβολών (Διευθυντές Εκπαίδευσης) κράτησε περίπου 6 μήνες, πράγμα πρωτόγνωρο για κάποιους που είχαν εθιστεί σε «συνοπτικές διαδικασίες» στις επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης.

· Αποφάσεις Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Αλήθεια, είναι αντιπαιδαγωγικές η πρακτικές του ΠΥΣΔΕ να αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί το ωράριό τους (ν.1566.ΠΔ 50); Ποιους άραγε εξυπηρετεί η καταγγελία της ΠΕΚ;…

Είναι τουλάχιστον παράλογο η ΠΕΚ να μας κάνει μαθήματα αγωνιστικότητας. Ήμασταν και θα είμαστε πάντα μπροστά μέσα στα σχολεία, στα αμφιθέατρα, στους αγώνες κι όπου αλλού χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τις θέσεις του κλάδου. Γι’ αυτό το λόγο οι συνάδελφοι μας ανέδειξαν πρώτη δύναμη στην ΟΛΜΕ και στην ΕΛΜΕ Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.