Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Καταστροφική και για το Κιλκίς η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας

Σημαντικό κενό στις κοινωνικές παροχές και υποδομές, τόσο πανελλαδικά όσο και στο νομό Κιλκίς, έχει επιφέρει η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2012 η κυβέρνηση Παπαδήμου κατάργησε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εστίας μετά από πολλά χρόνια συνεχόμενης παροχής στεγαστικής και κοινωνικής προστασίας. Οι αρμοδιότητές και το προσωπικό μεταφέρθηκαν στον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς κανένα σχεδιασμό αλλά και πολιτική βούληση για συνέχιση των προγραμμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά στο νομό Κιλκίς, το πάγωμα των κοινωνικών παροχών που προσέδιδαν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, όχι μόνο για τα χρήματα που  απορροφούσαν, αλλά και γιατί έδιναν την δυνατότητα σε δικαιούχους από άλλες περιοχές να επισκευθούν και να γνωρίσουν το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή, είχε ως αποτέλεσμα:

-Την ερήμωση του κτιρίου της Εργατικής Εστίας στο Κιλκίς.

-Να μείνουν αδιάθετες 5 κατοικίες στον οικισμό Γ΄ προς Μεταλλικό, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακουφίσουν από το ενοίκιο, οικογένειες δικαιούχων.

- Την καθυστέρηση στην παράδοση των εργατικών κατοικιών στην Αξιούπολη κατά 4 χρόνια, κάτι που επιβάρυνε με επιπλέον χρήματα τους εργαζόμενους ή σημερινούς ανέργους και τις οικογένειες τους.

- Το πάγωμα στη χορήγηση δανείων για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

-Τη μη επιδότηση ενοικίου για πάνω από 300 οικογένειες, που πιέστηκαν μέχρι ασφυξίας και πολλές μετακόμισαν στα πατρικά σπίτια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της περιοχής και για την ψυχική γαλήνη των εμπλεκομένων.

-Τη μη ανέγερση του ΒΝΣ της Εργατικής Εστίας στην περιοχή των 15 Μαρτύρων, όπου είχε παραχωρήσει οικόπεδο ο Δήμος Κιλκίς. Αυτό είχε ως συνέπεια να έχουν χαθεί: θέσεις εργασίας από γονείς που θα εξυπηρετούνταν από τη λειτουργία του, από εργαζόμενους που θα απασχολούνταν σ αυτόν, από οικοδόμους που θα εργάζονταν για την ανέγερσή του και μεγάλα ποσά από την τοπική αγορά για τις ανάγκες λειτουργίας του.

-Την μη πραγματοποίηση του εκδρομικού προγράμματος της Εργατικής Εστίας, εξαιτίας της οποίας 500 εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών τους από το νομό μας, στερήθηκαν θερινές ή χειμερινές διακοπές, που για πολλούς ήταν η μόνη τους διέξοδος.

Αντίστοιχα τα χρήματα χάθηκαν από τα τοπικά τουριστικά γραφεία και τα ξενοδοχεία του τόπου προορισμών. Σημειώνεται ακόμη ότι, το Πρόγραμμα διακοπών με Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, αφορούσε 7,5 με 8 χιλιάδες άτομα στο Νομό μας.

Παράλληλα, τα Δελτία αγοράς Βιβλίων, ανακούφιζαν περισσότερες από 300 οικογένειες με το ποσό των 15 ευρώ/άτομο κι επιπλέον έκπτωση 15% από τα βιβλιοπωλεία, ενώ τα εισιτήρια θεάτρου και συναυλιών ήταν η μοναδική για πολλούς δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια παράσταση με καταξιωμένους πανελλαδικά καλλιτέχνες. Οι δικαιούχοι ξεπερνούσαν τις 2 χιλιάδες στο νομό μας.

-Την παύση της λειτουργίας του Κέντρου Εργαζομένων Νέων, που παρότι υποστελεχωμένο με 2 μόνο δασκάλες, βοηθούσε στην επιμόρφωση και την επαγγελματική εκπαίδευση 50 μαθητριών ετησίως. Η υλικοτεχνική υποδομή του, βρίσκεται ακόμη αποθηκευμένη στο ιδιόκτητο- κενό κτήριο στην Καραολή και Δημητρίου 6.

Τέλος, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΑΕΔ τΟΕΕ τΟΕΚ, που προέρχονται από τους καταργηθέντες Οργανισμούς Εστίας και Κατοικίας, υπάρχει αδιαφορία από τον ΟΑΕΔ τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των δόσεων των δανειοληπτών του ΟΕΚ, ώστε οι εργαζόμενοι που έχουν μειώσεις μισθών, να μπορούν να δίνουν λιγότερα χρήματα, ή να μεγαλώσουν το χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους. Ή οι δικαιούχοι που επιθυμούν την ολική εξόφληση του δανείου τους να έχουν κάποια μείωση στο συνολικό ποσό. Μ' αυτό τον τρόπο, ούτε ο ΟΑΕΔ εισπράττει το ποσό που θα μπορούσαν να εξοφλούν.

1 σχόλιο:

  1. ;Άραγε τι λέει για όλα αυτά το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς;;; Άν λειτουργεί δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.