Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κιλκίς: Εργαστήρι μουσικής αγωγής βρεφών και νηπίων

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τη μουσική επίδραση στο παιδί, όσο πιο πλούσια σε ήχους είναι τα μουσικά ερεθίσματα που δέχεται το βρέφος -νήπιο σε τακτική επανάληψη, τόσο μεγαλύτερες ικανότητες έκφρασης ενδέχεται να αποκτήσει και να καλλιεργήσει στην εξέλιξή του ως άτομο.

Το 2008 ξεκίνησε η έρευνα-μελέτη σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς πάνω στη επίδραση τακτικών μουσικών ερεθισμάτων σε βρέφη και νήπια.


Στη πορεία της ανάπτυξής τους ανά μήνα, παρατηρήθηκε αλματώδη άνοδος στην άμεση ανταπόκριση, στην συγκέντρωση και απόδοση, στην βραχύχρονη και ταυτόχρονα στη μακρόχρονη ακουστική μνήμη. Σημειώθηκε αυξημένη απόδοση του παιδιού στο μάθημα, πολύ περισσότερο με την παρουσία, υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή του γονέα κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Το εργαστήρι



Το εργαστήρι μουσικοκινητικής είναι το αποτέλεσμα συνεχής μελέτης πάνω στα βρέφη και στα νήπια. Αποτελεί ένα καινούργιο πρόγραμμα μουσικής αγωγής στην Ελλάδα, που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς.

Μουσικές  ρυθμοί του κόσμου, παραδοσιακοί και σύγχρονοι, ηχοϊστορίες, τραγουδοπαιχνίδια έκφρασης και φωνητικού αυτοσχεδιασμού αποτελούν μέρος της παιδαγωγικής προσέγγισης αυτού του εργαστηρίου.

Μέσω του ομαδικού παιχνιδιού μαθαίνουμε στο παιδί μαζί με τον γονέα πως μπορεί να ελέγχει τον ήχο παρατηρώντας την κίνηση του να εναλλάσσεται και να μεταμορφώνεται να αλληλεπιδρά, και αποκτά δικές του ιδέες για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω του.

Στόχος του μαθήματος είναι μέσα από το παιχνίδι, την μίμηση, τη διάδραση, και την συνεχή επανάληψη, να καλλιεργηθούν οι ικανότητες των παιδιών, να ανακαλύψουν τη χάρα της μουσικής, να εξερευνήσουν τα παιδιά το προσωπικό τους ρυθμό, και τη δικιά τους φωνή.

Τα μαθήματα



Στο τμήμα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε παιδί και γονέα να πάρει μέρος και να ανταποκριθεί σε μουσικοκινητικά ερεθίσματα και τραγούδια, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Στην πορεία τα αφομοιώνει και επεξεργάζεται με τρόπο που μόνο του θα διαλέξει.
Το εργαστήρι δημιουργήθηκε το 2010 απο την καθηγήτρια πιάνου- μουσικοπαιδαγωγό Τίνα Μαργαρίτη και τη καθηγήτρια συμφωνικών κρουστών Νταβίνα Φλωρεντίν. 

Έκτοτε δρα σε μουσικόφιλους πολιτιστικούς χώρους στην Β.Ελλάδα, ξεκίνησε στο Κιλκίς στο Πολυάνειο Ωδείο απο όπου μετά απο 4 χρόνια δράσης εκεί φέτος μεταφέρεται στο χώρο εκδηλώσεων του εκπαιδευτηρίου Μαγλουσίδη, Αριστείδου 8 - ισόγειο- στο Κιλκίς. Στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών, ενώ στις στις Σέρρες, στην αίθουσα “Εναρμόνιση” Kίνηση και ισορροπία

ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ:
Εργαστήρι μουσικής αγωγής βρεφών και νηπίων μαζί με τον γονέα
7 μηνών ως 5 ετών 
Τίνα Μαργαρίτη 


Που θα μας βρείτε...

Κιλκίς: 

Εκπαιδευτήρια Μαγλουσίδη, Αριστείδου 8 - ισόγειο- 61100
Ωράριο: Τρίτη απόγευμα
1ο μάθημα: Τρίτη 20 Οκτωβρίου έως τέλη Μαϊου.
απαραίτητη η προεγγραφή



Θεσσαλονίκη: A4M Κέντρο Παραστατικών Τεχνών

Ολυμπίου Διαμαντή 30
4ος Όροφος Θεσσαλονίκη 54625

1ος κύκλος μαθημάτων : 21 Οκτωβρίου 2015 - 10 Φεβρουαρίου 2016

2ος κύκλος μαθημάτων : 24 Φεβρουαρίου - 1 Ιουνίου 2016

Ωράριο: Τετάρτη απόγευμα

1ο μάθημα Α΄κύκλου: Τετάρτη 21 Οκτωβρίου
Απαραίτητη η προεγγραφή

Σέρρες: “Εναρμόνιση” 

Kίνηση και ισορροπία
Αλεξάνδρου Παναγούλη 11, 62100 , Σέρρες

1ος κύκλος μαθημάτων: 23 Οκτωβρίου 2015 -12 Φεβρουαρίου 2016

2ος κύκλος μαθημάτων : 26 Φεβρουαρίου 2015 – 3 Ιουνίου 2016

Ωράριο: Παρασκευή απόγευμα

1ο μάθημα Α΄ κύκλου: Πααρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015
Απαραίτητη η προεγγραφή

Για τις εγγραφες ως και 27 Σεπτεμβρίου έκπτωση στα διδακτρα
Εγγραφές για όσο υπάρχουν θέσεις.

Πληροφορίες -εγγραφές :
Τηλ. : 6976092080 ,2310 827432
email :mousikokinitiki@hotmail.cοm
Υπεύθυνη μουσικοπαιδαγωγικής έρευνας -Τίνα Μαργαρίτη


Τίνα Μαργαρίτη 



Γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκινά σε ηλικία 5 ετών. Ακολούθησαν τα μαθήματα πιάνου ,και χορού, κλασσικού κ jazz – αυτoσχεδιασμού όπου και το 2002 έλαβε το πτυχίο της με - “Άριστα Παμψηφει”,και το 2007 το Δίπλωμα του Πιάνου με “Αριστα”. Καθηγητές της υπήρξαν , Igor Petrin, Γρηγόρης Σημαδόπουλος , Μαγια Παπαδοπούλου, Martino Tirimo, Pancho Vladigerov , Bernard Ringeissen , Filippova Filippina, Δ.Τουφεξής, Μ.Αστεριάδου.

Πήρε μέρος σε πολυάριθμα φεστιβάλ Μουσικής στη Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σεμινάρια Μουσικής εκπαίδευσης και Μουσικοθεραπείας. Το 2003 ολοκλήρωσε το κύκλο σπουδών της Μουσικοκινητικής στο Σ.Ω.Θ όπως και το“ Music and Dance Education” Orff- schulwerk στο University Μozarteum Salzburg στην Αυστρία . Συνέπραξε ως σολίστ με ορχήστρες, όπως και σε σύνολα μουσικής για θέατρο, στη Θεσσαλονική και Βόρεια Ελλάδα . Έκτοτε έχει συνεργαστεί ως καθηγήτρια μουσικής πιάνου & ως μουσικοπαιδαγωγός με πολυάριθμα ωδεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και ιδιωτικούς οργανισμούς επιμόρφωσης ενηλίκων σπουδαστών προσχολικής αγωγής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Από το 2008 ως και σήμερα, συνεχίζει την έρευνα για τη νοητική - συναισθηματική ανάπτυξη βρεφών νηπίων κατα την επίδραση τους σε πρώιμα μουσικά ερεθίσματα -βιώματα στο πιάνο και σε μουσικούς κύκλους παιδιών . Μελέτησε παιδαγωγικές μεθόδους διδασκαλίας πιάνου απο την, Αμερική και Ιαπωνία για νηπιακές ηλικίες με αποτέλεσμα το 2009 να δημιουργηθεί το τμήμα πιάνου “Μικρός πιανίστας”.Ενα χρόνο αργότερα το 2010, ολοκλήρωσε την έρευνα και λειτούργησε το Εργαστήρι μουσικοκινητικής βρεφών και νηπίων .

Σήμερα διδάσκει ως καθηγήτρια πιάνου “Μικρός πιανίστας”, Piano Lab improvisation , Piano Τutti για 2 πιά να  τέσσερα χέρια στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και Μουσικό κολέγιο Θεσσαλονικης, επίσης είναι υπεύθυνη έρευνας μουσικός εισηγητής στο Εργαστήρι Μουσικοκινητικής αγωγής βρεφών και νηπίων από 7 μηνών ως 5 ετών σε συνεργασία με την Νταβίνα Φλωρεντίν - Μουσικού εισηγητή κρουστών στο Κιλκίς, στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες, όπως και με το πιανιστικό σχήμα Piano tutti και σε Φεστιβάλ στη Ανατολική και Βόρεια Ελλάδα.Τακτικό μέλος της Ε.Ε.Μ.Ε σε ομάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας μουσικής εκπαίδευσης καθώς επίσης , μέλος Οργανωτικής επιτροπής του 30th ISME -.International Sociaty for Music Education- World Conference Thessaloniki 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.