Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Σταυρός: Από σύμβολο τιμωρίας, σε σύμβολο ελπίδας....

Κείμενο-φωτογραφίες: Πάνος Γεωργιάδης
Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Χριστιανοσύνης γιορτάζεται σήμερα Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου. Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Ο Σταυρός είναι ένα από ισχυρότερα και γνωστότερα σύμβολα όλου του κόσμου, τα νεότερα χρόνια. Έχει φανατικούς φίλους, αλλά και εχθρούς....

Τα προχριστιανικά χρόνια εξέφραζε όλη την αθλιότητα της αμαρτίας αλλά και τη διαφθορά των ανθρώπων. Προ Χριστού ο σταυρός ήταν το ακριβότερο τίμημα το οποίο διέθετε η αμαρτία, για να αμείβει τα θύματά της. Τα πάθη και η εγκληματικότητα της τότε εποχής, έκαναν τους ανθρώπους να επιβάλλουν την τάξη με έσχατη πράξη την ποινή του θανάτου. Για ορισμένα όμως είδη εγκληματιών η απλός θάνατος δεν θεωρούνταν ικανοποιητικός.

Έτσι εφεύραν το οδυνηρότερο για να καλυφθεί όλη η εγκληματικότητα του κακούργου. Ο σταυρικός θάνατος ! Ήταν δηλαδή η έκφραση των ανθρωπίνων παθών στο μέγιστο βαθμό .. Υπήρχαν διάφορα είδη θανατώσεως, σε κορμούς δέντρων ή πασσάλους, όπου ο κατάδικος πέθαινε αργά και βασανιστικά από πείνα, δίψα, αιμορραγία, ψύχος, καύσωνα κτλ Ο τόπος σταυρώσεως ήταν έξω από τα τείχη των πόλεων, για να μην βρίσκεται το μίασμα μέσα στην πόλη, ενώ οι εξευτελισμοί μπροστά σε κόσμο αύξανε τη φρίκη και την ατίμωση. Μια ένδειξη της ατιμίας του σταυρού ήταν ότι οι ειδωλολάτρες όταν ήθελαν να εμπαίξουν και να ειρωνευτούν τους χριστιανούς, τους υπενθύμιζαν το σταυρό.

Πως κατέληξε αυτό το ανατριχιαστικό όργανο εξευτελισμού, πόνου, ταπείνωσης και θανάτου, να γίνει το κυριότερο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας αλλά και της χριστιανικής θρησκείας γενικότερα;

Σύμφωνα με τον Απ. Παύλο: « O Ιησούς Χριστός μέσω της Σταύρωσής Του για τη σωτηρία των ανθρώπων, συγχώρησε όλα τα παραπτώματα και κατάργησε το χρεόγραφο με τις διατάξεις του που ήταν εναντίον μας, και το έβγαλε από τη μέση καρφώνοντας το στο σταυρό. Και αφαίρεσε τη δύναμη που είχε το εξουσιαστικό κακό που τώρα νικήθηκε από το θρίαμβο του σταυρού.» Έτσι ο Σταυρός αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και όργανο απελευθέρωσης του ανθρώπου από το κακό. Συμβολίζει επίσης, τόσο τον ίδιο τον Χριστό όσο και την πίστη των χριστιανών. Ο Χριστιανισμός είναι η "θρησκεία του Σταυρού" αφού ο Χριστός "με το Σταυρικό του θάνατο κατέστρεψε το θάνατο."

Ο άνθρωπος έχει ανάγκη για όσα περνάει, να στηριχθεί κάπου, να πιστέψει, να πάρει ελπίδα. Γονατίζοντας, κλαίγοντας, διαβάζοντας προσευχές.

Η παρουσία, μα κυρίως ο συμβολισμός του Σταυρού, το πετυχαίνει...

Το φωτογραφικό άλμπουμ, είναι από δημοσιογραφικές αποστολές των Όμορφων Ταξιδιών στους Άγιους Τόπους και τη Γεωργία.







































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.