Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μια βόλτα στην έκθεση εικαστικών του «πόλις».



Γράφει η Χαρούλα Καραμπίδου

Μετά το περσινό πρώτο επιτυχημένο εγχείρημα, το πολιτιστικό σύνολο «Η πόλις» έδωσε και πάλι βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης σε μέλη και φίλους του, χωρίς όρια σε θέματα και τεχνικές. Δέκα δημιουργοί, από διαφορετική αφετηρία αναζήτησης ο καθένας εξέφρασαν βιώματα, προβληματισμούς, εσωτερικές διεξόδους, τη δική τους θέαση στη ζωή και στην καθημερινότητα.


Μικρές ατομικές εκθέσεις με τη δική της δυναμική η κάθε μια. Κόμικς, φωτογραφία, χαρακτικά, κεραμικά, κολάζ, ξυλόγλυπτα, κατασκευές και αντικείμενα βρήκαν στέγη στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής του Δήμου Κιλκίς από τις 4 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι φωτογραφίες της Ζωής Παπαδοπούλου μαγνήτισαν μάτια και καρδιά τόσο για το θέμα τους όσο και για τον τρόπο απεικόνισής του. Ο θηλασμός, δώρο ζωής απόλυτα εναρμονισμένος με τη φύση. Τρεις μαμάδες να θηλάζουν τα βρέφη τους, σε ένα σκηνικό λες και παρμένο από παραμύθι με νεράιδες και ξωτικά. Ματιά ευαίσθητη με άποψη καλλιτεχνική και αποτέλεσμα επαγγελματικό. Μητέρα η ίδια τριών παιδιών εργάζεται ως φωτογράφος στο Κιλκίς τα τελευταία 14 χρόνια, ενεργό και δραστήριο μέλος της τοπικής μας κοινωνίας.

Ατάκτως ερριμμένα κομμάτια η ζωή μας, αν τα ενώσουμε θα μοιάζουν με κολάζ, σε μια προσπάθεια αναζήτησης της σύνθεσης και του όλου. Το κολάζ επέλεξε η Πατρινή αρχιτεκτόνισσα Ματίνα Σαράντη για να εκφράσει τις αναζητήσεις της, να αναδιπλώσει το έργο μιας ζωής. Έχει στο ενεργητικό της εκθέσεις σε Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη καθώς και στη γενέτειρά της.

Τα έργα της Μαρίας Τερζοπούλου μας ήταν γνώριμα, αφού τα είχαμε δει τον περασμένο Μάιο στην ΤΕΧΝΗ στα πλαίσια της έκθεσης «Οι Αόρατες Πόλεις». Εμπνευσμένα από το ομώνυμο βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο δίνουν την ιδέα της πόλης μέσα από το ονειρικό και συμβολικό. Μαθηματικός και συνιδιοκτήτρια φροντιστηρίου, μάλλον έχει βρει τρόπο να συνδυάζει το πρακτικό με το ευφάνταστο.

Ο γνωστός κιλκισιώτης αυτοδίδακτος καλλιτέχνης Χρήστος Τσιλιγκερίδης ,με πλειάδα συμμετοχών σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε με τρεις κατασκευαστικές συνθέσεις επηρεασμένες από τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά γεγονότα. Εξέφρασε προβληματισμούς και ανησυχίες μέσα από τη δική του εικαστική ματιά.

Την κεντρική θέση στο χώρο, κατείχε η σύνθεση του Φώτη Μισόπουλου «Οδυσσέας», με επιρροές από το έργο «Πύργος» του ρώσου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Βλαντιμίρ Τάτλιν. Η σπειροειδής μορφή, η ανδρική παρουσία, το σκηνικό από το έργο «Αιδοίων μονόλογοι» διαμόρφωσαν έναν ομηρικό γρίφο για κάθε οδυσσάμενο ταξιδιώτη. Από το 1984 μέχρι και σήμερα έχει στο βιογραφικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και πολεοδομία σε Φλορεντία και Μιλάνο.

Οι ακουαρέλες και τα κολάζ της Ζωής Τζήμητρα στο ίδιο σημείο με πέρσι. Τα δάπεδα ένα αγαπημένο θέμα, όπως και οι πιο μελαγχολικές αναπαραστάσεις .Μια αποτύπωση ιδεών, συναισθημάτων και συνηθειών. Μοτίβα που τη χαρακτηρίζουν και έχουν τη δική τους ταυτότητα. Πρόσφατα φιλοτέχνησε το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Έλλης Φρεγγίδου «Δικαίωμα φωτός». Σπούδασε αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη, εργάζεται στο Κιλκίς με ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη Δημόσια Διοίκηση. Από το 2010 έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις.

Η Ειρήνη Σωτηρίου για δεύτερη χρονιά και αυτή στην έκθεση του «πόλις». Με τις δικές της γυναικείες φιγούρες και απεικονίσεις αλλά και με κεραμικές δημιουργίες. Γεννημένη στη Λητή όπου και διδάσκει εικαστική αγωγή σε τμήματα παιδιών και νηπίων. Συμμετείχε σε εκθέσεις εικαστικών σε Θεσσαλονίκη και Δράμα.

Τα έργα της Στέλλας Τσολακίδου κράτησαν λίγο ακόμα το καλοκαίρι μέσα μας. Θάλασσα και ορίζοντας. Ξυλογλύπτης και εικαστικός ο πατέρας της δε θα μπορούσε να μην κάνει τα πρώτα της βήματα πλάι του. Γνωρίσαμε τα έργα της στην περσινή έκθεση και περιμένουμε τα επόμενα.

Ο Δημήτρης Τσεχερίδης είναι πολυδιάστατος. Συγγραφέας, ποιητής, αρθρογράφος, δοκιμιογράφος. Μέσα από το «πόλις» τον γνωρίσαμε σαν τραγουδιστή, ζωγράφο, γλύπτη και αγιογράφο. Σε αυτά προσθέστε ότι έχει τελειώσει τη δραματική σχολή του Ανδρέα Βουτσινά, έχει πάρει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στην Κύπρο ενώ είχε και σημαντικές επαφές ως στιχουργός. Απόστρατος γαρ, δημόσια τα λέει τσεκουράτα και έχει μακρά θητεία και καριέρα στο στρατό.

Με τα χαρακτικά και τα κόμικς της Σοφίας Σπυρλιάδου τελειώνει η βόλτα στην έκθεση. Δουλειές της Σοφίας έχετε δει όλοι αφού τα τελευταία χρόνια κοσμούν διάφορες γωνιές και τοίχους της πόλης. Εργάζεται ως αρχιτεκτόνισσα ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στην Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει στις ομάδες κόμικς «Inkorrekt» και «The very closed circle». Μαζί με τις Σταρούλα και Χριστίνα Ανθηροπούλου παρουσιάζουν μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Frogs and Dogs» τις δικές τους φρέσκιες, γλυκιές και παράδοξες ιστορίες.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.