Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βελβεντός Κοζάνης και το αγροτικό ζήτημα

Δελτίο τύπου του "Ποταμιού"
“Ανοίγει η ψυχή σου όταν επισκέπτεσαι την ελληνική περιφέρεια και βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που παράγουν, δημιουργούν, φέρνουν χρήμα και γι’ αυτούς και για τον τόπο”, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βελβεντό Κοζάνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα για το αγροτικό ζήτημα.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, “η παρέα εδώ του Βελβεντού είναι μια υποδειγματική παρέα αγροτών. Το παρέα το λέω όχι με την έννοια των μεγεθών. Είναι μια πολύ – πολύ μεγάλη ομάδα, αλλά είναι ουσιαστικά μια παρέα που παράγει, εξάγει, δημιουργεί και δείχνει το δρόμο ίσως και σε άλλους Συνεταιρισμούς και σε άλλες ομάδες παραγωγών. Έχουμε, όπως ξέρετε, πάρα πολλές αντιρρήσεις για τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας και αφορούν τους αγρότες. Έχουμε πολλές αντιρρήσεις. 

Έχουμε αντιρρήσεις γιατί είναι ισοπεδωτικά. Οι αγρότες που παράγουν δεν αρνούνται να φορολογηθούν. Θέλουν να φορολογηθούν, θέλουν να συμβάλουν, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με δικαιοσύνη και πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί θετικά πρότυπα.

Δηλαδή να διευκολύνουμε τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς με μικρότερους φόρους και να περιορίσουμε την αυθαιρεσία που μπορεί να υπάρχει από μεμονωμένες δράσεις. Εμείς ως Ποτάμι έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ξέρετε, για τη διόρθωση του μνημονίου του κ. Τσίπρα. Είναι προτάσεις στις οποίες θα επιμείνουμε. Ελπίζουμε από την πλευρά της κυβέρνησης να βρεθούν οι άνθρωποι που θα συζητήσουν μαζί μας το Σεπτέμβρη, πώς θα πρέπει να διορθωθούν τα πράγματα, γιατί Ελλάδα χωρίς αγροτική παραγωγή, Ελλάδα χωρίς ροδάκινα, χωρίς λάδι, χωρίς σταφύλι, δεν μπορεί να υπάρχει”.

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι θέσεις του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Ποταμιού για την ελληνική γεωργία.

Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με σοβαρότητα και προοπτική και να μην αρκείται σε ερασιτεχνισμούς πάνω στον αγροτικό κόσμο. Η δημοσιοποίηση των θέσεων γίνεται στην έναρξη της περιοδείας του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βόρεια Ελλάδα για το αγροτικό ζήτημα.

Ο επικεφαλής του Κινήματος θα επισκεφθεί τους νομούς Κοζάνης, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, όπου θα έχει συναντήσεις με ομάδες παραγωγών, πρότυπους συνεταιρισμούς, με στελέχη της αγροτικής παραγωγής καθώς και με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Όπως επισημαίνει ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ανάγκη για καθολική διακίνηση της παραγωγής από τους συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών, ωστε να παταχθεί το παρεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοπωλίων.

Το Ποτάμι μιλάει για καθετοποιημένη παραγωγή τροφίμων: αυτό σημαίνει σχέδιο, γνώση, καινοτομία, οργάνωση, συνεργασίες, ποιότητα, προστασία περιβάλλοντος, μεγαλύτερο παραγόμενο πλούτο για τους καλλιεργητές και μεγαλύτερη απασχόληση που σημαίνει εξωστρέφεια και εξαγωγές.

Το πλήρες σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση χειρίζεται τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, όπως οι αλλαγές στην φορολογία των αγροτών, είναι πρόχειρος και τελικά επικίνδυνος. Οι σπασμωδικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το αγροτικό ζήτημα απαιτεί μια πραγματική διαπραγμάτευση και ένα συνολικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές και πλούτο, ώστε να υπάρχει φορολογητέα ύλη. Ας το καταλάβουν κάποιοι επιτέλους: Πριν πας με ευκολία σε νέους φόρους ψάξε να βρεις γιατί δεν εισπράττεις αυτούς που ήδη έχεις θεσπίσει και πάρε μέτρα γι’ αυτό.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι η αγροτική οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σχέδιο ως μια ολοκληρωμένη, καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης τροφίμων που θα στηρίζεται και θα υλοποιείται πρώτα και κύρια από καλά οργανωμένες και σύγχρονες Ομάδες Παραγωγών. Με βάση αυτή την αντίληψη καταθέτουμε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά με τα ανοικτά αγροτικά ζητήματα και ζητάμε να οριστεί από την κυβέρνηση χρονοδιάγραμμα διαβούλευσης και ψήφισής τους, διότι ο τομέας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ1. Καθολική διακίνηση της παραγωγής από συνεταιρισμούς και οργανώσεις παραγωγών ώστε να παταχθεί το παραεμπόριο και οι αθέμιτες πρακτικές των ολιγοψωνίων. Ταυτόχρονα οι συνεταιρισμοί θα παρέχουν φορολογική υποστήριξη των γεωργών μέσα από on line πλατφόρμα η οποία θα ρυθμίζει αυτόματα και την επιστροφή Φ.Π.Α. εντός μηνός, χωρίς να αυξάνεται το κόστος και η γραφειοκρατία.

2. Εξόφληση τιμολογίων αγροτικών προϊόντων εντός μηνός.

3. Εφαρμογή ηλεκτρονικής σύμβασης αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, με άμεση εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων στους κακοπληρωτές.

4. Ηλεκτρονικό μητρώο κακοπληρωτών εμπόρων.

5. Θεσμοθέτηση του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού με κριτήρια και κίνητρα που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα.

6. Ανασχεδιασμός τρόπου διανομής επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο.

7. Έγκριση των επενδυτικών προγραμμάτων σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης.
8. Προκαταβολή μέρους της επιδότησης των επενδυτικών προγραμμάτων.

9. Ομαλή συνέχεια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020.

10. Εξασφάλιση τραπεζικού δανεισμού με την έγκριση των επενδύσεων.

11. Συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου σε διόδια και πύλες της χώρας.

Φ.Π.Α. ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝΗ αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα κ.α.) θα αυξήσει την ύφεση και δεν θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΦΠΑ των αγροτικών εισροών στην Ιταλία είναι 4% και στην Ισπανία 10%. Η φιλοσοφία που έχει το «ΠΟΤΑΜΙ» είναι: «Χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ ώστε να ενισχύεται η παραγωγή και φορολόγηση κερδών.»
Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα την πορεία εισπράξεων του Φ.Π.Α. του επόμενου τριμήνου και εφόσον επιβεβαιωθούμε να αναστραφεί η επιβολή του.

Ωστόσο, επειδή τα ταμειακά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση Φ.Π.Α. στους γεωργούς είναι τεράστια, ζητάμε την άμεση θεσμοθέτηση της επιστροφής Φ.Π.Α. των γεωργών εντός μηνός.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ1. Τριετές στάδιο μετάβασης από το 13% στο 26% (3+4+6%).

2. Αφορολόγητες επιδοτήσεις μέχρι 10.000 ευρώ, και κλιμακωτή φορολόγηση στο 26% για επιδοτήσεις άνω των 20.000 ευρώ.

3. Άμεση εξομοίωση της φορολογικής μεθόδου με τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στα ακόλουθα (ενδεικτικά) σημεία:
Οι αποσβέσεις να πραγματοποιούνται όπως στις λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Να υπολογίζεται η υπολειμματική αξία των υφιστάμενων επενδύσεων κατά τη μετάβαση στο νέο φορολογικό καθεστώς.

Το παθητικό να μεταφέρεται στην επόμενη οικονομική χρήση.

Στα έξοδα να συνυπολογίζονται τα τεκμαρτά ημερομίσθια του γεωργού.

Τα τεκμαρτά ενοίκια της ιδιόκτητης γης, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως ενοίκια), να αφαιρούνται από τα έσοδα.

Οι τόκοι των ιδίων κεφαλαίων, αφού φορολογηθούν αυτοτελώς (ως τόκοι) να αφαιρούνται από τα έσοδα.

Το κόστος ενέργειας είναι ευθέως ανάλογο με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και όλες οι χώρες με ανταγωνιστική γεωργία έχουν επιδοτούμενη γεωργική ενέργεια. Καθιέρωση κάρτας πετρελαίου για τους κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και διαμόρφωση κόστους αγροτικής ηλεκτρικής ενέργειας στα επίπεδα των ανταγωνιστικών Ευρωπαϊκών κρατών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΩΝ-ΑΓΡΟΕΡΓΑΤΩΝ1. Η πρόταση της κυβέρνησης πρέπει να λάβει υπόψη τα εισοδήματα των αγροτών στον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχουν κλίμακες στις οποίες να μπορούν να ανταποκριθούν όλοι.

2. Καμία αλλαγή στο κόστος του εργόσημου και στην ασφάλιση των αγροτοεργατών.

3. Φοιτητές και μαθητές να μπορούν να εργάζονται στις διακοπές (έως 60 ημερομίσθια) ως αγροεργάτες χωρίς πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη και με αφορολόγητο το σχετικό εισόδημα.

31/07/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.