Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Σε έξαρση το καλοκαίρι, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Γράφει η Κωνσταντία Σαμαρά*
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Εν όψει του καλοκαιριού καθίσταται αναγκαία η επισήμανση του κινδύνου των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων για τους άνδρες και κυρίως για τους νέους (15 με 35 χρόνων) καθώς την περίοδο αυτή αυξάνονται κατακόρυφα!
Σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 9,5 εκατομμύρια από τα 19 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων το χρόνο αφορούν νέους άνδρες 15 με 35 χρόνων!

Δυστυχώς αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα καθώς οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας και παρουσιάζει έξαρση ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των εφήμερων σεξουαλικών σχέσεων στις τουριστικές περιοχές.

Σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην αύξηση του φαινομένου φέρουν σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ και οι οικονομικοί μετανάστες.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που χτυπούν τους νέους στη χώρα μας είναι:

· AIDS

· Σύφιλη

· Ηπατίτιδα B και C

· Βλεννόρροια

· Κονδυλώματα

· Μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων

· Χλαμύδια

· Ερπης

· Μολυσματική τέρμινθος

· Τριχομονάδες

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και τα λοιμώδη καθώς και τα δερματικά νοσήματα που μεταδίδονται επίσης όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:

· Ελονοσία

· Φυματίωση

· Ψώρα

· Φθειρίαση

Η πλειοψηφία των νοσημάτων αυτών δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όταν παρουσιάζουν αυτά είναι πολύ ήπια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με διαφορετικούς συντρόφους είναι και ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Βασικό μέτρο προφύλαξης είναι η ενημέρωση των εφήβων και των νέων ανδρών για τα νοσήματα και τον τρόπο μετάδοσης τους, καθώς η άγνοια κινδύνου συμβάλλει στον επιπολασμό.

Επίσης οι μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις με σύντροφο εμπιστοσύνης συνιστούν βασικό μέτρο προφύλαξης. Στις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις των διακοπών η επιλογή του ερωτικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού παρέχουν ένα υψηλό βαθμό προστασίας, χωρίς αυτό όμως να διασφαλίζεται απόλυτα. Έπειτα από μια εφήμερη σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρο προφύλαξης το οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ακόμη και η υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο γιατρό.

Ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να κάνει την ιατρική διάγνωση ότι κάποιος έχει μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, να δώσει άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία-ανάλογα με το νόσημα- τόσου του ιδίου του άνδρα, όσο και του ερωτικού συντρόφου, η ενημέρωση του οποίου κρίνεται επιβεβλημένη και απαραίτητη.

ΘΕΡΙΖΟΥΝ AIDS ΚΑΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ
Το AIDS και η ηπατίτιδα βρίσκονται επίσης σε έξαρση.

Από τον ιό του AIDS μολύνονται κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%). Ταυτόχρονα παρατηρείται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με AIDS στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη».

¨Όσον αφορά την ηπατίτιδα υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 φορείς της ασθένειας. Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, αφού από τη μη έγκαιρη αντιμετώπισή της υπάρχει κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κίρρωσης-καταστροφής του ήπατος.

Η συχνότερη μορφή είναι η ηπατίτιδα Β, που οφείλεται στον ιό HBV, η οποία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς και ανορεξία. Το 35% της μετάδοσης γίνεται με ομοφυλοφιλικές επαφές. Πολύ συχνή σήμερα είναι και η ηπατίτιδα C, όπου οι φορείς υπολογίζονται παγκοσμίως σε πάνω από 200 εκατομμύρια και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και με τη μετάγγιση προϊόντων αίματος.

Η έγκαιρη διάγνωσή της και η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπισή της. Ευτυχώς στις περισσότερες χώρες έχει ήδη ληφθεί μέριμνα ειδικά για την ηπατίτιδα Β, αφού είναι πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.

* Κωνσταντία Σαμαρά
Μητροπόλεως 15,
611 00 Κιλκίς
(Πίσω από τη Μητρόπολη),
Τηλ. & Fax: 23410 23400,
Κιν.: 6948 509049, 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.