Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προεδρία Αγαθοπούλου: σε συνάντηση με θέμα, "Εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και έμφυλες διακρίσεις"

Στο πλαίσιο του γυναικείου Δικτύου «Ελένη Σκούρα», πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων η 5η Συνάντηση της δεύτερης Θεματικής Ομάδας εργασίας για την «Ένταξη της διάστασης του φύλου στα εκτελεστικά όργανα και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των πολιτικών φορέων». Η συνάντηση είχε θέμα: «Εσωτερική λειτουργία των κομμάτων και έμφυλες διακρίσεις: Καταγραφή και προτάσεις για την εξάλειψη τους» και εκτός των στελεχών και της Προέδρου του ΚΕΘΙ Ειρήνης Αγαθοπούλου, καθώς και εκπροσώπου της ΓΓΙΦ, συμμετείχαν η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννα Καναβού, της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου. 

Ανοίγοντας την συζήτηση η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στην εκλογή της νέας Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις της για το εάν θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα ΠΑΣΟΚ με μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από το σημερινό. 

Στην τοποθέτησή της ζήτησε από τις συμμετέχουσες να κάνουν μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση για την εκπροσώπηση των γυναικών στους πολιτικούς φορείς από άποψη ουσίας και όχι καταστατικών ρυθμίσεων, καθώς και να αναδείξουν κατά πόσο τα κόμματα εφαρμόζουν τελικά στο εσωτερικό τους, αυτά που υπόσχονται ότι θα εφαρμόσουν σε κυβερνητικό επίπεδο για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Δύο άξονες έθεσε για την εξέλιξη της συζήτησης η Ειρήνη Αγαθοπούλου:

1. με αφορμή πρόσφατη (ευρωεκλογές) έρευνα στην Κύπρο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS) στο πλαίσιο της εκστρατείας «50/50», τόνισε τις άδικες και αυθαίρετες εξηγήσεις που πρόταξαν τα κόμματα για τις έμπρακτες διακρίσεις έναντι των γυναικών όσον αφορά στην ένταξη στα ψηφοδέλτια αλλά και την τελική ανάδειξή τους στα πολιτειακά αξιώματα και εστίασε στην απουσία πολιτικής βούλησης, τουλάχιστον στα μεγάλα κόμματα που καθορίζουν το πολιτικό παιχνίδι. 

Η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ στάθηκε στα συμπεράσματα αυτών των ερευνών που έδειξαν ότι οι γυναίκες ασχολούνται λιγότερο με τα κόμματα και περισσότερο με εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, κινήματα αλληλεγγύης κ.ο.κ. «Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στις συμμετέχουσες στη συνάντηση, «όταν οι γυναίκες θεωρούν ότι έχουν περισσότερα και απτά πράγματα να προσφέρουν στην κοινωνία των πολιτών, αφήνοντας τους άντρες να διαχειρίζονται την εξουσία;».

2. Υπάρχει ένας ανδροκρατικός τρόπος λειτουργίας των κομμάτων και μια γερασμένη σχετική αντίληψη, που ακολουθεί την πεπατημένη δεκαετιών ακόμη και στα πιο καινούρια κόμματα. Μπορεί να αλλάξει αυτό εάν δεν υπάρξει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού;

Από την πλευρά τους οι συμμετέχουσες στη σύσκεψη έθεσαν θέματα συνδικαλιστικών φορέων –όπου εκεί είναι χειρότερη η εκπροσώπηση των γυναικών απ’ ότι στα κόμματα, καθώς και ζητήματα αποκλεισμού ή διακρίσεων στην προώθηση γυναικών πολιτικών από τα ΜΜΕ.

Αναφέρθηκαν συνολικά σε μια «φθορά συνειδήσεων» που από πολύ μικρή ηλικία υφίστανται οι γυναίκες, με τα γνωστά αποτελέσματα, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στις σεξιστικές επιθέσεις στο Κοινοβούλιο και όχι μόνο, καθώς και η πεποίθηση (από την εκπρόσωπο του ΚΚΕ) ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι πιο σοβαρές από τις έμφυλες.

Τέλος, προτάθηκε από το ΚΕΘΙ να συνταχθεί και συνυπογραφεί ένα κοινό κείμενο από τα γυναικεία τμήματα όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που απευθυνόμενο στις ηγεσίες τους να τις «καλεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα και την εμπειρία αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων και να λάβουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των γυναικών στις εσωτερικές διαδικασίες τους, να διασφαλιστεί η εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων και να αποτραπούν εκδηλώσεις σεξιστικών συμπεριφορών».

* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Facebook
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Twitter
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Pinterest
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Google+
* Ακολουθήστε τη Γνώμη στο Dailymotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.